Máme tady první lákačku na Jeho temné esence

Knihy Novinky Seriály

O seriálové adaptaci oblíbené série Philipa Pullmana jsme vám psali už před dvěma lety. Teď se konečně můžeme podívat na to, co nás čeká.

Jeho temné esence (v angličtině His Dark Materials) je knižní série skládající se ze tří knih: Zlatý kompas, Jedninečný nůž a Jantarové kukátko. Nejedná se čistě jen o fantasy trilogii obsahující divoženky, démony, duchy a kouzla, ale také naráží na fyziku a ideje filozofie či teologie.

Pullman jako ateista ve svém příběhu ukazuje skeptický pohled na náboženství a svět. Dává důraz spíše na humanismus. Občas je série přirovnávána k Miltonově Ztracenému ráji.

První díl, Zlatý kompas, už se svého filmového zpracování dočkal v roce 2007. Ani hvězdné obsazení s Danielem Craigem a Nicol Kidman ale filmu k úspěchu nepomohlo, takže jsme se pokračování už nedočkali. Teď se ovšem na adaptaci do seriálové podoby vrhlo BBC ve spolupráci s HBO a před nedávnem odhalilo menší ukázku toho, co nás někdy během tohoto roku čeká.

Ukázka nám v rychlosti představuje všechny hlavní aktéry seriálové adaptace. Dafne Keen jako Lyru, Ruth Wilson jako slečnu Coulter, Jamese McAvoye jako lorda Asriela, Clarkea Peterse jako Mistra a Lin-Manuela Mirandu jako Leeho Scoresbyho. Natáčení první série, která by měla mít 8 dílů, skončilo teprve v prosinci loňského roku, a už teď bylo potvrzeno, že se dočkáme také série druhé. Podle všeho tak nejspíš bude seriál kopírovat všechny tři díly.

Zlatý kompas nám představuje dvanáctiletou Lyru žijící v paralelním světě podobném tomu našemu. Každý člověk tam má svého daemona, který ho provází po celý život a je jakýmsi vnějším spodobněním jeho povahy. Žijí tu i jiné podivuhodné bytosti, například mluvící medvědí kyrysníci nebo půvabné divoženky létající na borových větvích.

Lyra s jejich pomocí putuje daleko na sever, aby zachránila svého kamaráda Rogera a další děti, které unesli obávaní Vrahouni. Na cestě ji provází alethiometr, přístroj podobný zlatému kompasu, který tomu, kdo s ním umí zacházet, odpoví na každou otázku.

Zdroj informací a obrázků: Hypable.com, DenofGeek.com, DatabazeKnihc.z, Wikipedie.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge