Knižní svět Nicholase Sparkse – třetí část

Filmy Knihy Představujeme

Ve čtvrtek a v sobotu jsme vám přinesli vyčerpávající přehledy knih (i filmů) oblíbeného spisovatele, dnes vám ukážeme poslední část.

Bezpečný přístavKniha Safe Haven (Bezpečný přístav) byla vydána v září 2010. Tento příběh s poněkud mysteriózním zvratem sleduje mladou ženu, která se přestěhuje do malého města v Severní Karolíně (ano, opět – většina Sparksových knih je zasazena do Jižní nebo Severní Karolíny). Katie si pečlivě chrání své soukromí, ale brzy do jejího života vpluje vdovec Alex a jeho dvě děti. Avšak minulost obou hrdinů je nakonec dožene.

Kniha byla zfilmována a film měl premiéru 14. února 2013. Režisérem byl Lasse Hallström a hlavní dvojici si zahrál Josh Duhamell a Julianne Hough. Film neměl u kritiků největší úspěch, ale to ani předchozí The Last Song. Kritici filmy podle Sparksových knih příliš nemusí, ale divácky jsou tyto filmy úspěšné – a na tom záleží.

To nejlepší z násZatím poslední knihou je The Best of Me (To nejlepší z nás), která vyšla v říjnu 2011. Kniha sleduje příběh jednoho mladého páru, který se neúspěšně snaží zbořit stereotyp malého města, kde Dawson je z chudých poměrů a Amanda je z bohaté rodiny. Jejich cesty se po konci střední školy rozejdou a znovu se setkají až o 20 let později na pohřbu jejich společného známého. Jejich osudy se opět začnou proplétat, není nouze o nejrůznější životní zvraty. Filmová práva už byla zakoupena, ale žádné bližší informace, kdy by se mělo začít natáčet, ani jména režiséra nebo herců, ještě zveřejněny nebyly.

The Longest Ride (Nejdelší cesta) bude již osmnáctou knihou Nicholase Sparkse a v Americe vyjde již 24. září 2013. A stejně tak jako tomu je u předchozí knihy i zde už jsou zakoupena filmová práva. Podle informací, které poskytl Sparks, by měl film být natočen počátkem roku 2015. Kniha bude sledovat příběh starce Iry, který bude mít autonehodu a sílu pokračovat v životě mu dodají jen myšlenky na jeho zemřelou ženu Ruth a vzpomínky na jejich prožitý život. Jen o kousek dál se pak bude rozvíjet milostný příběh mezi mladou Sophií a kovbojem Lukem, který je natolik odlišný od všech kluků, se kterými se obvykle setkává ve škole, že se do něj okamžitě zamiluje. Příběh těchto dvou dvojic, které na pohled nemají nic společného, se pak nakonec začne postupně propojovat.

A na závěr snad jen říci, že ať už příběhy Nicholase Sparkse budete číst nebo sledovat, jistě si nechejte kapesníky někde po ruce. Sparks to svým čtenářům nijak neusnadňuje a často se v jeho knihách setkáte s nešťastným koncem. Jindy vás dokáže rozplakat i u knih, které svůj happyend mají.

NSNicholas Sparks je americký spisovatel narozený 31. prosince 1965 v městě Omaha, Nebraska. Je z katolické rodiny a má staršího bratra Micaha a mladší sestru Danielle, ta zemřela na rakovinu mozku v roce 2000. Během Nicholasova dospívání se jeho rodina často stěhovala.

Studoval na katolické univerzitě University of Notre Dame v Indianě obor obchodní finance. Studium dokončil v roce 1988 a tentýž rok se seznámil se svojí budoucí ženou Cathy, se kterou se o rok později oženil a se kterou má pět dětí (Miles, Ryan, Lexie, Landon a Savannah – podle nich pak pojmenoval některé své postavy). Společně s Cathy se pak přestěhovali do Severní Karolíny.

Psaní se věnoval už během studií a pracoval na nejrůznějších projektech. V roce 1992 pracoval jako prodejce farmaceutik a na nějakou dobu se přestěhoval do Washingtonu DC, kde také napsal svoji první knihu The Notebook. V roce 1995 ho objevila literární agentka Theresa Park a jeho kariéra spisovatele započala.

Přehled knih

The Notebook (Zápisník jedné lásky) 1996, v česku vyšlo 1998

Message in a Bottle (Vzkaz v lahvi) 1998, v česku vyšlo 1999

A Walk to Remember (Nezapomenutelná cesta) 1999, v česku vyšlo 2000

The Rescue (Útěk do samoty) 2000, v česku vyšlo 2002

A Bend in the Road (Osudová zatáčka) 2001, v česku vyšlo 2002

Nights in Rodanthe (Noci v Rodanthe) 2002, v česku vyšlo 2008

The Guardian (Strážce) 2003, v česku vyšlo 2003

The Wedding (Svatba) 2003, v česku vyšlo 2005

Three Weeks with my Brother 2004, v česku nevyšlo

True Believer 2005, v česku nevyšlo

At First Sight 2005, v česku nevyšlo

Dear John (Milý Johne) 2006, v česku vyšlo 2010

The Choice 2007, v česku nevyšlo

The Lucky One (Talisman) 2008, v česku vyšlo 2010

The Last Song (Poslední píseň) 2009, v česku vyšlo 2010

Safe Haven (Bezpečný přístav) 2011, v česku vyšlo 2012

The Best of Me (To nejlepší z nás) 2011, v česku vyšlo 2013

The Longest Ride (Nejdelší cesta) 2013, v česku se chystá

Zdroj informací a obrázků: NicholasSparks.com, Bux.cz

3 thoughts on “Knižní svět Nicholase Sparkse – třetí část

  1. Bože…jak mě mrzí že se nechystá ikar na dotisk..teda teď, v budoucnu ho prý určitě plánuje 😀

  2. Díky za skvělý přehled! Sparks umí, i když leckdy je naivní, což ale nevadí, když víte, do čeho jdete. Co se týče filmu Safe Haven, musím s kritiky naprosto souhlasit, ten se opravdu nepovedl. Knížka je moc pěkná, ale popravdě řečeno obtížně převoditelná na plátno. Nicméně to rozhodně šlo udělat líp. Působilo to na mě jako sled špatně pospojovaných, nedotažených scén, jednoznačně chyba režiséra. Škoda.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge