První fotky z filmu The Monuments Men

Filmy Knihy Novinky

Do zahraničních kin se ke konci roku chystá filmová adaptace knihy Roberta M. Edsela, v Česku bychom se filmu s Georgem Clooneym v hlavní roli měli dočkat v lednu 2014. Entertainment Weekly a USA Today přinesli prvních 7 fotek z filmu.

Po stopách nacistických pokladůAutor knihu vydal v roce 2009, v češtině se objevila v roce 2011 u nakladatelství Víkend. Originální název knihy zní The Monuments Men: Allied Heroes, Nazi Thieves, and the Greatest Treasure Hunt in History, avšak v češtině se musíme spokojit s názvem Po stopách nacistických pokladů.

Kniha vypráví příběh jisté méně známé spojenecké divize, která dostala za úkol najít a zachránit evropské umělecké poklady, které uloupili Hitlerovi vojáci v obsazených zemích – od děl Michelangela a Da Vinciho až po van Eycka a Vermeera.

Členové tajné jednotky pracovali každý na vlastní pěst za nepřátelskými liniemi, a jejich jediným vodítkem byly útržky informací a zaslechnuté narážky. Tito nehrdinští hrdinové byli často muži ve středním věku, otcové od rodin, kteří opustili své poklidné životy a vydali se do epicentra války, kde riskovali své životy – a mnozí je i ztratili.

Ztělesňují to nejlepší z velké generace, jejíž hrdinský duch vydal to nejlepší z člověka, aby porazil nejhorší zlo.

Na celém filmu se nejvíce podílel již zmiňovaný Clooney, který si v něm nejen zahrál, ale také jej režíroval, produkoval a podílel se na tvorbě scénáře. Celý film získal poměrně hvězdné obsazení, můžeme se tak těšit na Cate Blanchett, Matta Damona, Johna Goodmana, Hugha Bonneville a Jeana Dujardina.

Zdroj informací a obrázků: EW.com, USAToday.com, Bux.cz, CSFD.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge