Kultovní knížka V pasti času konečně vyjde česky

Knihy

O filmové adaptaci dětské knihy A Wrinkle in Time americké spisovatelky Madeleine L’Engle už jste se od nás v posledních měsících už jistě doslechli. Když se film teprve začínal chystat, v zahraničí celý projekt vzbuzoval poměrně rozruch a přitom u nás knihu znal jen málokdo. Jak je možné, že vlastně nikdy nevyšla česky?

Tahle kniha na pomezí sci-fi a fantasy spatřila světlo světa už v roce 1962 a od té doby se stala minimálně v USA v podstatě klasikou pro mladé čtenáře, která se dočkala mnoha vydání. Její cesta k českým čtenářům byla však až překvapivě dlouhá. A Wrinkle in Time, stejně jako další čtyři navazující knihy, vycházejí z autorčina silného zájmu o náboženství a vědu, takže za minulého režimu by možná nešlo o nijak žádoucí dílo. Zato později u nás vycházela různá díla označovaná za klasiku, ale na Madeleine L’Engle nikdy nedošlo.

To na Slovensku se čtenáři dočkali už v roce 2009, kniha tehdy vyšla u nakladatelství Aktuell pod názvem Nebezpečná skratka. U příležitosti filmové premiéry se vydání ujalo nakladatelství Slovart, které pod značkou #booklab vydá už 12. března knihu V pasti času a také novou slovenskou verzi s názvem Struny času.

Třináctileté Meg Murryové se poslední dobou moc nevede. Připadá si nemožná, nehezká, ve škole se jí nedaří, nikam nezapadá. O jejím pětiletém bratru Charlesovi kolují ošklivé pomluvy, a ke všemu musí poslouchat vlezlé narážky na záhadné zmizení svého táty, talentovaného fyzika, který se pořád nevrací. Jedné temné bouřlivé noci ale do domu Murryových zavítá nečekaná, podivná návštěva – paní Kdovíco. Jak se ukáže, paní Kdovíco má ještě dvě stejně podivné přítelkyně, a všechny tři chtějí Meg a Charlesovi pomoct najít tátu. Aby se za ním ale obě děti dostaly, musí se vydat na nebezpečnou cestu napříč prostorem a časem a za pomoci svého kamaráda Calvina svést bitvu s temnotou, která postupně zahaluje celý vesmír. 

České i slovenské datum premiéry bylo o měsíc posunuto, takže film režisérky Avy DuVernay V pasti času dorazí do kin až 12. dubna 2018.

[scribd id=371857298 key=key-qaI6h3TlkrPf98czpqys mode=scroll]

Zdroje informací a obrázků: CSFD.cz, goodreads.com, slovart.cz, slovart.sk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge