KNIŽNÍ RECENZE: The Secret Diary of Lizzie Bennet

Knihy Knižní recenze

Seznamte se s Lizzie Bennet, energickou vysokoškolačkou, která žije v domě se svými rodiči, starší sestrou Jane, mladší sestrou Lydií a její kočkou Kitty. Její nejlepší kámoška se jmenuje Charlotte, mají sestřenici Mary a do města se právě přistěhovali Bing Lee s Caroline a Williamem Darcy. Whaaaat!!! Pokud hledáte moderní Austenovou, zapomeňte na Bridget Jones, Austenland nebo Alexandru Potter, právě jste ji totiž našli – v té nejlepší možné formě.

lizzie-bennetAutor: Bernie Su, Kate Rorick
Počet stran: 380
Nakladatel: Simon & Schuster UK
Datum vydání: 24. 6. 2014

Byl duben roku 2012 a na YouTube se objevila první epizoda celkově stodílného (+bonusy a spin-offy) web seriálu Lizzie Bennet Diaries. Pokud si ho nezamilujete po prvním zhlédnutí, jste moroni!

Rozepisovat se o tom moc nebudu, protože to za mě už dřív udělala Jana (čtěte její článek Netradiční pojetí románů Jane Austen). Ale nevybízím vás k tomu, abyste hned nažhavili YouTube a celý seriál si dali prakticky na jedno posezení (jako já). Určitě si nejdříve kupte knihu The Secret Diary of Lizzie Bennet a obojí prokládejte.

Knižní podoba deníku Lizzie Bennet zaplňuje prázdná místa mezi epizodami seriálu. Např. Lizzie a Darcy se poprvé potkali na svatbě společného známého a Darcy vyzval Lizzie k tanci. A pak proběhlo něco, čemu Lizzie říká „The Most Awkward Dance Ever“. O čem si povídali, jak přesně zněla výměna mezi Bingem a Darcym, kterou Lizzie později zaslechla? Přesně to se dozvíte v jejím deníku (ale bez zhlédnutí 7. epizody to nebude mít takovou šťávu).

Mnohem víc vás ale bude trápit to, že v seriálu nezjistíte, co přesně napsal Darcy do svého dopisu, který předal Lizzie poté, co ho po jeho vyznání odmítla. A bez deníku vám unikne i popis dne, kdy Gigi, Darcy a Lizzie vyrazili na tour po San Franciscu.

Ačkoli seriál může fungovat sám o sobě (už třeba jen proto, že si užijete celých 59 epizod, než zjistíte, jak vypadá a mluví Darcy :-D), kniha bez seriálu nemá smysl. Proč si ji tedy vůbec pořizovat? Hlavně proto, že budete stejně bez sebe zvědavostí, co se dělo doopravdy a co nám Lizzie neříká. Ideální je podle mě číst deník a sledovat seriál společně. Jedině tak získáte opravdu úplný obrázek o světě a životě moderní slečny Bennetové.

Go for it!

lizzie-bennet-diaries

Zdroje informací a obrázků: Goodreads.com

3 thoughts on “KNIŽNÍ RECENZE: The Secret Diary of Lizzie Bennet

  1. Lze knihu koupit i v nějakém našem knihkupectví (ideálně pražském :D) nebo je nutné si knihu nechat dovést (nebo koupit jako e-book)? Koukala jsem se na stránky neoluxoru, který mě kupodivu zklamal. :/
    Knihu musím mít! Do seriálu jsem se zamilovala. 🙂

      1. Úžasné! Děkuji moc za tak brzkou odpověď! 🙂 A ještě větší radost mám z toho, jaká je. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge