Grada spouští on-line knihovnu

Novinky

Nakladatelský dům Grada nedávno spustil „Netflix pro knihy“, online knihovnu BOOKPORT. Za měsíční předplatné získají čtenáři přístup k tisícovkám knih. 

BOOKPORT je u nás úplnou novinkou a přirovnat by se dala k online videopůjčovnám nebo službě Kindle Unlimited. Stačí se zaregistrovat, zvolit předplatné a můžete vybírat z několika tisíců titulů nejen z Grady a jejích značek Cosmopolis, Bambook a Alferia. Do projektu se totiž zapojila i nakladatelství Jota, Epocha, Portál, Vyšehrad či Galén.

Základní předplatné stojí 199 Kč měsíčně a obsahuje přes 2000 titulů, převážně beletrie. Vyšší předplatné zahrnuje také odborné publikace a stojí 299 Kč za měsíc, přístup získáte k více než 3500 titulům. V případě roční platby máte v podstatě dva měsíce čtení zdarma. Připraveny jsou samozřejmě také balíčky pro týmy do 20 lidí a větší organizace.

Knihovna funguje jednak online prostřednictvím webových stránek a jednak díky mobilní aplikaci pro Android, Apple nebo Windows (vč. notebooků a PC). Jejím prostřednictvím buď můžete knihy číst přímo, nebo si je stáhnout pro přístup offline. Při online čtení by měla být samozřejmostí synchronizace postupu čtení napříč různými zařízeními. U jednotlivých knih najdete ukázku, anotaci, možnost hodnocení či doporučení podobných knih. Knihy si může uživatel řadit také do vlastních seznamů.

Webová i mobilní aplikace mají tři druhy pozadí a pracují také s velikostí textu, označováním pasáží, vkládáním poznámek a jejich sdílením s dalšími uživateli. V případě webového rozhraní však chybí například zarovnání do svou sloupců, se kterým by bylo čtení pohodlnější. Celý projekt je však teprve na začátku a bude se dále vyvíjet jak technicky, tak nabídkou dalších nakladatelství. Třeba se tak časem dočkáme také podpory klasických čteček knih.

Zajímavou funkcí je například vyhledávání napříč texty všech knih, což se bude hodit zejména studentům. Online si můžete zobrazit libovolné množství knih, v případě stahování do zařízení pro offline čtení budete omezeni pěti tituly.

Půjčování elektronických knih v Česku podporuje například server eReading.cz. Platí se za jednotlivé knihy, nejčastěji 69 nebo 79 korun. Knihu je možné číst na mobilu, tabletu či čtečkách eReading a to po dobu 31 dní. Stejně jako u Bookportu je nabídka omezená na několik nakladatelství, zejména těch spadajících pod Albatros Media, Nakladatelství Host, Galatea, E-knihy jedou apod. Tento systém je zajímavější díky spolupráci s některými knihovnami, které výpůjčky nabízí v rámci klasického členství. V tomto případě je však limitován počet současně vypůjčených eknih.

Zdroje informací a obrázků: Bookport.cz, Grada.cz, Mediar.cz

2 thoughts on “Grada spouští on-line knihovnu

  1. Ak si zaplatim rocne predplatne a zistim po polroku vzhladom na obrovske nevyhody ktore tato sluzba ponuka, ze ju uz nechcem a zrusim si predplatne co sa s mojim zvysnim predplatnym stane? Mi zrusia predplatne a nehaju si ho, alebo mi vratia zvysne polrocne predplatne??

    1. To je otázka spíš přímo na Bookport, ale u většiny služeb pokud je předplatné na určitou dobu a navíc nějak zvýhodněné (12 měsíců za cenu 10), tak tu službu obvykle zrušit nejde, nebo minimálně peníze nevrací. Proto je tam taky možnost si předplatit měsíc, tam se většinou platba každý měsíc automaticky opakuje a jde v nastavení zrušit. Nejdřív bych asi vyzkoušela to měsíční a v případě spokojenosti bych přešla na delší úvazek 🙂
      Markéta Kubalová recently posted…AIR se brzy stane filmemMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge