Zemřel spisovatel Terry Pratchett

Knihy Novinky

Ve čtvrtek 12. března zasáhla fanoušky fantasy na celém světě smutná zpráva – opustil nás autor slavné Úžasné Zeměplochy, sir Terry Pratchett.

Odchod populárního autora byl oznámen prostřednictvím jeho vlastního účtu na Twitteru. Tři poslední tweety tak zakončují celý příběh Terryho Pratchetta a pravděpodobně také Úžasné Zeměplochy.

 

BarvaKouzelŠestašedesátiletý spisovatel měl blízko k literatuře už od dětství. Po studiích pracoval v několika regionálních novinách a právě během rozhovoru s ředitelem malého nakladatelství se zmínil, že sám napsal knihu, kterou známe pod názvem Kobercové (The Carpet People). A právě tak mu v roce 1971 vyšla jeho prvotina.

Od roku 1987 se věnoval psaní na plný úvazek a za svůj život napsal přes 70 knih. Jen Úžasná Zeměplocha čítá na 40 příběhů a mnoho dalších doprovodných knih. S Neilem Gaimanem společně dali vzniknout Dobrým znamením (Good Omens). Pravděpodobně posledním větším projektem byla čtyřdílná sci-fi série Dlouhá Země, pod kterou se podepsal společně se Stephenem Baxterem.

dlouha zeme malaTerry Pratchett patřil nepochybně mezi velikány světové fantasy literatury a jeho humorná díla si dokázala najít fanoušky po celém světě. Od roku 1998 byl nositelem Řádu britského impéria za literaturu. V roce 2007 mu byla diagnostikována Alzheimerova choroba, ovšem i přes zhoršující se paměť dokázal psát nové příběhy ze své Zeměplochy. V prosinci minulého roku se také podílel na uvedení Dobrých znamení jako rádiové inscenace.

Dílo Terryho Pratchetta můžeme rozhodně označit jako obrovský přínos moderní fantasy a sci-fi literatuře. Dvorním překladatelem jeho díla do češtiny se stal Jan Kantůrek, který nejen dokázal trefně „přeložit“ jména postav, ale také přesně vystihl Pratchettův humor. Čtenáři se smáli přesně tam, kde to autor zamýšlel. Postavy jako Mrakoplaš, stařenka Oggová, Tonička Bolavá, bábi Zlopočasná nebo legendární Smrť zůstanou v srdcích fanoušků navždy, stejně jako jejich duchovní otec.

Navzdory tomu, co se říká, Smrť není krutý – je pouze bezchybně dokonalý ve své profesi. – Terry Pratchett

Zdroje informací a obrázků: hypable.com, discworld.cz, goodreads.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge