SERIÁLOBRANÍ: Upíří deníky

Seriálobraní Seriály

Našim malým průzkumem jsme se dozvěděly, že vás zajímá filmové a seriálové zpracování knih a knižních sérií. Proto jsem si řekla, že si seriálová zpracování vezmu na triko já a zkusím vám představit kousky, které by vás mohly zajímat. Jako první jsem si pro vás připravila jeden upíří seriál, o kterém jste už určitě slyšeli. A pokud ne, vždycky je něco jednou poprvé.

The Vampire Diaries (Upíří deníky)

Podle knižní série: Upíří deníky ~ L. J. Smith

Knižní série na základě seriálu: Stefanovy deníky ~ Kevin Williamson a Julie Plec

O seriálu: Sedmnáctiletá Elena Gilbert (Nina Dobrev) a její patnáctiletý bratr Jeremy (Steven R. McQueen) se již čtyři měsíce vypořádávají s tragickou nehodou, při které zemřeli jejich rodiče. Teď bydlí u své tety Jenny (Sara Canning), která dělá vše pro to, aby byla tím nejlepším náhradním rodičem.

Elena byla vždy hvězdou třídy – krásná, populární a přátelská. Překonat žal jí pomáhájí její nejlepší kamarádky Bonnie (Katerina Graham) a Caroline (Candice Accola) i bývalý přítel Matt (Zach Roerig). Jeremy se však vydá na nebezpečnější cestu – aby skryl svoji bolest, začne užívat drogy. Také nechápe, proč ho Mattova sestra Vicki (Kayla Ewell) najednou odmítá a začíná chodit s Tylerem (Michael Trevino).

Když začne nový školní rok, do školy nastoupí nový student Stefan Salvatore (Paul Wesley). Nikdo však nemá ani ponětí, že Stefan je několik století starý upír. Elena i Stefan se navzájem přitahují, i když se jí někdy zdá Stefanovo chování poněkud podivné. Při jedné párty se oba poznávají blíže, avšak noční radovánky jsou přerušeny – Vicki je nalezena s krvavými ranami na krku.

Stefan se raději vrací domů, kde na něj čeká jeho starší bratr Damon (Ian Somerhalder), jehož neviděl už 15 let. Damon je také upír a oba bratři za sebou mají dlouhou a nepříliš šťastnou historii. Damon nechápe Stefanovo odmítání násilí a brutality, ale rozumí jeho zájmu o Elenu. Elena totiž vypadá úplně stejně jako dívka, kterou Stefan před více než stoletím miloval a kterou se pokoušel získat i Damon. A nyní tito dva bratři – jeden hodný a jeden zlý – vedou válku o Elenu, její rodinu a o její přátele… (Serialzone)


Když americká televizní stanice The CW nevěděla, čím by k televizi přilákala diváky, jelikož seriál Gossip Girl byl cílený spíše na teenagery milující svět těch bohatějších a vlivnějších a diváci One Tree Hill přece jen z dospívajících plenek už vyrostli, sáhla po v zahraničí velice oblíbené knižní sérii Upíří deníky. V té době totiž probíhalo šílenství okolo prvních filmů Stmívání.

Nutno podotknout, že vedení televize vsadilo na toho správného koně. Úspěch seriálového zpracování Upířích deníků vystřelil statistiky sledovanosti ohromně vysoko a The CW si jenom vesele mnula ruce. A tak jsme se letos dočkali třetí řady, ve které bojují bratři Salvatorovi o srdce křehké a v poslední době mírně otravné Eleny, a taky proti dalším nadpřirozeným bytostem jako jsou vlkodlaci, čarodějnice a zvláštní hybrydi, o kterých jste se mohli dozvědět například už ve filmové sérii Underworld.

Zajímavé ovšem je, že seriál si z knih vybral jen něco a přetvořil to v něco svého. Což je nejspíš jenom dobře, protože pokud by se drželi originálu, nejspíš by se diváci ukousali nudou. Přece jenom je knižní Elena poněkud hloupoučká a to jsem ještě nečetla všechny díly, abych mohla s čistým štítem prohlásit, že je to docela blázen. Ovšem slyšela jsem své. Nejspíš i to je důvod, proč se v knižní sérii tak nějak pokračuje bez autorky. Dostala padáka. Moc přehrávala… tedy… ehm… moc přepisovala… vypisovala… No prostě víte, co mám na mysli. Už i nakladatelům se nejspíš zdálo být něco s L. J. v nepořádku a tak si ponechali její postavy, ale příběh začal psát někdo jiný. Pro skalní fanoušky knižní podoby mám dobrou zprávu, měli bychom se v češtině dočkat všech dílů téhle zdánlivě nekonečné série. Určitě se máte na co těšit.

Seriál měl takový úspěch, že se z něj producenti rozhodli vytěžit co možná nejvíc. A tak se fanoušci, kromě klasických upomínkových předmětů jako jsou placky, plakáty, sešity, bloky, tužky, tašky, batohy, čepky, trička a tak dále a tak dále, dočkali také knižní série Stefanovy deníky. Ta se zaměřuje na Stefanovu minulost a sleduje jeho vývoj od přeměny až po chvíli, kdy se seznámil s Elenou. V současné době v zahraničí vyšlo na 6 dílů a počítám, že tím to určitě neskončí. U nás v češtině prozatím vyšel díl třetí.

Osobně seriál nesleduju, i když jsem myslím ze začátku viděla pár dílů. Pak jsem od sledování upustila. Seriálu bychom se ovšem měli dočkat v Česku (Nova) i na Slovensku (Markíza). Možná se na něj začnu konečně dívat a pak budu spolu se všemi fanynkami zkroušeně vzdychat nad seriálovým Damonem.

Knihy série Upíří deníky i Stefanovy deníky si můžete zakoupit na stránkách nakladatelství FRAGMENT.

Oficiální stránky seriálu

České fan stránky seriálu

Zdroj obrázků: Serialzone, The CW

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge