KNIŽNÍ RECENZE: Ruining Me

Knihy Knižní recenze

Ruining Me je poměrně útlým příběhem, který jsem otevřela ve čtečce jen jako další new adultku z mnoha. Nejspíš o to víc jsem příběh prožívala a snažila se pochopit, o co tam celou dobu jde, protože jsem netušila, že nejde jen o další romantický příběh z vysoké.

Ruining MeAutor: Nicole Reed
Série: Ruining
Díl: první
Počet stran: 152 (ebook, brožovaná vazba)
Datum vydání: 26.9.2012
Žánr: new adult
Věková hranice: 18+

Jay je středoškolačka právě nastupující do svého maturitního ročníku. Dívka, která byla kdysi velmi oblíbená, měla kamarády, přítele, za poslední dva roky všechny své přátele odstrčila, uzamkla se do sebe a nikoho k sobě nepouští. Užívá si sexu na jednu noc, pije, když to potřebuje, a snaží se zapomenout na minulost. Pak se ale v baru seznámí s Kanem a vztah s ním jí pomalu navrací chuť do života. Jenže pak za stěračem svého auta najde vzkaz. Vzkaz od muže, který jí před dvěma lety téměř zničil život. A který na ni nezapomněl.

Jay je do sebe uzavřená dívka, která prožila trauma, s nímž se každá žena jen těžko vyrovnává. Proto se dá její touha po kontrole nad svým životem a jeho aspekty velmi dobře pochopit. Jako čtenářku mě bolelo, když kontrolu ztratila a zpanikařila a všechny kolem sebe, především ty, kteří ji milují z celého srdce, od sebe odstrkovala.

První polovina příběhu působí jako středoškolská romance, v níž o pozornost dívky usilují hned tři muži. S JT ji váže společná minulost, byl jejím kamarádem a partnerem již od základní školy, a pro Jay představuje symbol ztracené minulosti, jejíž střípky se nyní snaží dát dohromady. Rhye je zpěvákem místní kapely, tetovaný „bad boy“, v němž se toho skrývá mnohem víc, než dává najevo, a který do Jay vidí jako do sebe samého. Rozumí jí, stará se o ni, pomáhá jí. Kane je nový barman v Jayině oblíbeném baru, sexy a svůdný, k Jay ho poutá okamžitá přitažlivost a vzájemný pocit, že jsou polovinami jedné duše. Představuje budoucnost, jíž se ale Jay obává.

Tenhle příběh mě zvláště svou druhou polovinou, kdy se začala odkrývat tajemství, tak zasáhl jako už dlouho žádný. Ne proto, že by to byla emoční horská dráha, jakou představuje třeba Rocked Under, a ne proto, že příběh je v první poloviny tak sladkobolný, kdy po hrdince jedou tři chlapi naráz a ona si nemůže vybrat a vy se jen divíte, co na ní ti klučinové vidí. Až v druhé půlce knihy začínáte chápat, proč se hlavní hrdinka celou dobu chová, jak se chová, a konečně vám začne dávat celý příběh smysl.

Nicole Reed ve své knize otevírá témata, jež jsou nedílnou součástí naší společnosti, byť jsou stále zahalena oparem jakéhosi tabu, veřejného tajemství, o němž se nemluví. Nicole Reed naopak otevřeně hovoří o znásilnění, těhotenství a alkoholismu mladistvých, nedostatku rodičovské péče, drogách, promiskuitě, interrupcích, depresi a sebevraždách.

Není to příběh, kde můžete očekávat „a žili šťastně až navěky“, protože svým způsobem takový konec dostanete, ale v podobě, kterou byste vůbec nečekali. A je to šokující a smutné a nervy drásající, ale s tím nic nadělat nemůžete, protože i takové věci se v životě stávají. Možná o to víc mě příběh zasáhl, protože je realistický.

Je to smutné, ale příběh Ruining Me mohou v tuto chvíli prožívat tisíce dívek po celém světě a jakkoli mě příběh uchvátil a nepustil až do brzkých ranních hodin, o to víc mě trápí pomyšlení, že se něco takového právě teď někde může dít. Tohle není prvoplánová romantika, kdy jen čekáte na šťastný konec. Tohle je tvrdá realita.

Zdroj obrázků: GoodReads.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge