KNIŽNÍ RECENZE: Mister

Knihy Knižní recenze

Britská spisovatelka E. L. James, autorka světově známé trilogie Padesát odstínů šedi, se po letech vrátila ke psaní a vydala knihu Mister. Podařilo se jí však navázat na předchozí literární úspěchy?

Název: Mister
Autorka: E L James
Počet stran: 504
Nakladatel: Baronet
Rok vydání: 2019

V roce 2012 se kolem trilogie Padesát odstínů šedi od britské spisovatelky E. L. James strhlo naprosté šílenství. Jen v USA se prodalo tohoto titulu více než 35 milionů výtisků a po celém světě pak neuvěřitelných 70 milionů. Krátce na to následovaly filmy a tato série se vryla do paměti snad úplně všech. Po dvou letech od vydání titulu Darker se však fanoušci konečně dočkali zbrusu nové knihy i hrdinů. Pokud však očekáváte pouta a bičíky musím vás zklamat. Příběh novinky s názvem Mister je protkaný romantikou, nebezpečím a touhou. Jde tedy o velmi zajímavý koktejl, který slibuje párty s knihou, nad kterou vydržíte sedět až do rána.

A s kým tedy budete mít tu čest? Maxim Trevelyan je typický playboy topící se v penězích. Žije pohodlný život v luxusu a bez starostí. Po tragické smrti svého bratra na něj však přechází titul hraběte a s tím spojená zodpovědnost a povinnosti, kterých se zdráhá zhostit. V tu chvíli mu vstupuje do života okouzlující Alessia Demachi. Talentovaná mladá žena se záhadnou a nebezpečnou minulostí, která u něj začíná pracovat jako uklízečka. Odkud tato žena pochází? Jak se dostala do Anglie? A co zapříčinilo její nedůvěru a strach z mužů? Na tyto otázky budete hledat odpovědi společně s „panem Maximem“.

Knihu jsem začala číst s očekáváním především erotického titulu s tím, že půjde o obdobu 50 odstínů šedi. Byla jsem však mile překvapená. Autorka přišla s něčím úplně novým a svěžím. Velmi se mi líbí, jak E. L. James pracuje s příběhem. Ani na chvíli se nenudíte. Nemusí přitom jít vyloženě o akční scény (ačkoli i ty tam najdete), stačí k tomu mistrně zpracovaná psychologie postav. Charaktery jednotlivých postav jsou komplikované, mají hloubku a jsou tedy uvěřitelné! Maxim není žádný dokonalý, záhadný chlápek. Je to muž se svými vlastními problémy a démony. A ano, jako všichni ostatní, je někdy na zabití.🙂 Alessia si prošla peklem. Jak ve své rodné zemi, tak i během nebezpečného útěku z ní. Je to nevinná mladá žena, která má problém komukoliv důvěřovat a žije v neustálém strachu. Stále však dokazuje, že má nezdolnou vůli a velkou odvahu. S Maximem však začíná zkoumat i jiné stránky své osobnosti včetně své vlastní sexuality. Jak sama o sobě řekla autorka v několika rozhovorech, baví ji zkoumat touhu. Proto není divu, že ji zkoumá prostřednictvím svých vlastních literárních postav. Zde vnímám jedinou podobnost s Anastázií Steelovou. Příběh samozřejmě dále graduje a já jen prozradím, že zde vidím prostor pro pokračování, takže se snad dočkáme i druhého dílu.

Autor recenze: Hana Šromová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge