První fotky z adaptace To jsem já, Margaret!

Filmy Knihy Novinky

Téměř padesát let nechtěla Judy Blume prodat práva k adaptaci jedné ze svých nejoblíbenějších a nejznámějších knih, ale vše se změnilo v roce 2018, kdy ji přesvědčili producent James L. Brooks a scénáristka/režisérka Kelly Fremon Craig.

Byla velmi nervózní, že někdo z filmu udělá něco velmi lesklého a hezkého, kde jsou všechny hrany obroušené,“ vysvětluje Craig dlouhodobou zdrženlivost Blume. „Když jsem si k ní sedla, právě viděla můj první film Hořkých sedmnáct a vyjádřila, že díky tomu cítila jistotu, že přijmu všechny nedostatky a nuance. To jí dalo jistotu, že film bude mít stejnou upřímnost, pro jakou je tak známá.

Kniha vypráví příběh dvanáctileté Margaret , která to po přestěhování nemá zrovna snadné. Nová škola, kamarádky, kluci… K tomu proměny vlastního těla a u Margaret ještě starost navíc: protože je ze smíšeného, židovsko-křesťanského manželství, neví, na kterého Pánaboha se má vlastně ve svých nejistotách obracet. Zdá se, že loučení s dětskými střevíčky není vůbec jednoduché, i když se ho děvčata nemohou dočkat.

Kniha byla dlouho uctívána jako klasika dospívání. Margaret Simonová, žákyně šesté třídy, se potýká s krizí víry kvůli mezináboženskému manželství svých rodičů, spolu s dalšími zkouškami adolescentů, jako je nákup podprsenky, menstruace a další. Tato vysoce osobní témata vedla k tomu, že byl román často cenzurován školními knihovnami a rodičovskými organizacemi. V českém překladu kniha vyšla v roce 1999 v nakladatelství Albatros.

Ve filmu tak uvidíme Abby Ryder Forston jako Margaret, Kathy Bates jako její babička Sylvia a Benny Safdie a Rachel McAdams jako její rodiče Herb a Barbara. Film by se do kin měl dostat 28. dubna.

Zdroj informací a obrázků: EW.com, DatabazeKnih.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge