Leigh Bardugo vydá sbírku povídek ke Griše

Knihy Novinky

Ačkoliv se nám Leigh Bardugo teprve usazuje do povědomí prvním dílem své série, která si v zahraničí vytvořila poměrně velkou fanouškovskou základnu, máme se ještě na co těšit.

Světlo a stíny sice v češtině u nakladatelství Fragment vyšlo teprve v lednu tohoto roku, ale pomalu si získává své čtenáře. Vypráví příběh Aliny Stark, co nikdy v ničem nevynikala. O to víc je překvapena silou, která se projeví v okamžiku, kdy je se svým regimentem napadena a jejímu nejlepšímu příteli hrozí smrt.

Jejích výjimečných schopností si všimnou na nejvyšších místech a dívka je dopravena na královský dvůr, kde se má naučit ovládat své dosud nezkrocené schopnosti. Má se stát grišou – členkou privilegované vrstvy mágů a kouzelníků.

Jenže nic v tomto světě plném přetvářky není tak, jak se jí snaží namluvit. Alina proniká do tajemného společenství grišů a poznává blíž i jejich nejvyššího mága, okouzlujícího Temnyje. Postupně přichází na to, že vše, co se kolem ní děje, má jediný cíl.

Zneužít její jedinečnou moc proti celé zemi i proti ní samotné. Pokud se nechce stát loutkou v rukou zla, musí uprchnout. Jediná možná cesta však vede tam, kam se jiní neodvažují. K pásu neprostupné temnoty…

Leigh Bardugo v roce 2012 vydala první díl trilogie Griša, který se okamžitě stal bestsellerem listu New York Times. Rok poté následoval druhý díl Siege and Storm, který se rovněž vzápětí stal bestsellerem a nakonec v roce 2014 vyšel závěrečný díl trilogie Ruin and Rising. Všech tří dílů bychom se měli v češtině dočkat.

Nedávno ovšem autorka oznámila, že má v plánu vydat také sbírku povídek The Language of Thorns: Midnight Tales and Dangerous Magic. Datum publikace bylo stanoveno na 26. září tohoto roku. Sbírka by měla obsahovat šest povídek. „Jsou to příběhy ze světa Grišy, které mohly postavy slyšet během dospívání. Jsou to v podstatě pohádky a báje světa Grišy,“ řekla o sbírce autorka. Každý z příběhů by měl mít také své vlastní ilustrace.

Podle všeho by to nemělo být to jediné, na co se můžou fanoušci tento rok těšit. Více se ale prý dozvíme někdy v druhé polovině roku. Těžko říct, co to bude. Mohlo by jít o filmovou adaptaci, o níž se mluvilo už před čtyřmi lety? Uvidíme. Zatím se můžeme alespoň těšit na další dva díly v češtině.

Zdroj informací a obrázků: Hypable.com,LATimes.com, GoodReads.com, Fragment.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge