KNIŽNÍ RECENZE: EREBOS

Knihy Knižní recenze

Erebos je kniha, která se zjevila znenadání a udeřila plnou silou. Říkáte si, že to zní jako z nějakého válečného filmu? Ani náhodou, tentokrát můžeme s jistotou tvrdit, že jde o příběh ze života.

Autor: Ursula Poznanski
Originální název: EREBOS
České vydání: FRAGMENT, 2011
Slovenské vydání: FRAGMENT, 2011
Žánr: young adult, thriller, drama

Anotace: Na jedné londýnské škole si mezi sebou žáci začnou předávat podivné balíčky, jeden se nakonec dostane i ke zvědavému Nickovi. V balíčku je DVD s počítačovou hrou. Hrou napínavou, a hlavně velmi inteligentní. Proč o ní ale nikdo nesmí mluvit a hráči musí dodržovat přísná pravidla? Pokud neposlouchají nebo se znelíbí poslovi se žlutýma očima, čeká je trest. Na druhou stranu jim hra dokáže splnit i ta nejtajnější přání. Jak je ale možné, že hra o každém všechno ví a neuděluje hráčům úkoly jen ve hře, ale i v realitě? Co hra vlastně chce? A jak ji může Nick zastavit?


Nick je hráčem školního basketbalového týmu a řeší stejné problémy jako každý dospívající. Tedy až do chvíle, kdy se jeden z jeho kamarádů začne chovat dost divně. Nechodí na tréninky, nezvedá telefon, nechodí do školy a když přece jenom přijde, baví se s lidmi, ze kterých si dříve dělal jenom legraci.

K tomu všemu začne školou kolovat podivné DVD, o kterém nikdo s nikým nesmí mluvit a všichni, ke kterým se kdy dostalo, se chovají hodně podezřele. A nebyla by to ta správná sranda, kdyby tomu Nick nehodlal přijít na kloub. Jenže v momentě, kdy se k němu dostane Erebos, změní se i on…

Kniha se četla velice lehce nejen díky vypravěčskému stylu autorky, ale také díky vynikajícímu českému překladu. Nejsem si vědoma toho, že bych někde v textu vyloženě narazila na nějaký výraz, který by mě udivil, či by mi pro svou podivnost utkvěl v paměti. Palec nahoru také za to, že nedocházelo ke zbytečnému počešťování přezdívek, jmen a jiných názvů.

Při čtení knihy jsem měla pocit, jako bych jednotlivé postavy znala ze svého života. Ne, že by byli na chlup stejní, ale měli několik podobných rysů. Nejspíš i proto jsem se dokázala se samotným Nickem docela rychle sžít a zajímalo mě, jak se z té lapálie nakonec dostane. A jestli vůbec.

Vykreslení jednotlivých postav je výborné, postavené na reálných charakterech lidí a zakomponované do jedné velké hry, která vás na začátku pohltí a pustí až na konci. V druhé polivně knihy až zděšeně zíráte na to, co všechno se vůbec může stát a se zrychleným tepem čekáte, jak to dopadne.

Erebos je opravdu skvělá kniha, která by vám rozhodně neměla uniknout. Už jenom proto, že když ji čtete, přijde vám to jako „příběh ze sousedství“. Klidně by se to totiž mohlo přihodit vám nebo někomu z vašich přátel. Autorka celou zápletku knihy postavila na reálné možnosti vývoje situace.

Já říkám, že jde o takové zlé dvojče velice oblíbené hry World of Warcraft, protože si s tím Ursula pěkně vyhrála. Pospojovala prvky fantasy, scifi, detektivky a thrilleru a spolu s tím vším také přináší jistý druh poselství, či upozornění, chcete-li. Je zajímavé a hrozivé sledovat, co by jedna věc dokázala s lidmi okolo provést.

Moje hodnocení: 80%


Ursula Poznanski se narodila ve Vídni a po dokončení střední školy studovala japanistiku, žurnalistiku, právo a divadelní vědu. Erebos je jejím prvním thrillerem, který byl přeložen do 17-ti jazyků. Jen v Německu se za rok vydalo na 75 000 výtisků. A díky úspěchu byla také prodána práva na film i divadelní adaptaci. Ta se v premiéře plánuje již na tento rok. Erebos také získal Německou literární cenu v kategorii literatury pro mládež, knihu ocenili samotní čtenáři.

Zdroj obrázků, anotace i obálky knihy: Fragment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge