Knižní poklady Brontëových na Harvardu

Knihy

Pokud jen tak náhodou někdo hodláte navštívit Harvardskou univerzitu, určitě zavítejte do tamní knihovny. Pro většinu knihomolů by to asi byla samozřejmá zastávka, ale kromě knihovny plné velkých svazků tam na vás bude také čekat 9 malých pokladů.

Bronte 01Díky básnířce Amy Lowell se Harvardské Houghton knihovně dostalo příležitosti vystavit 9 z celkových 20 miniaturních knih napsaných Charlotte Brontë a jejími sourozenci. Každá z „knih“ měří jen zhruba 5 cm a jsou ručně vázané.

Na počátku 18. Století, Charlotte a její sourozenci přišly o svoji matku a dva nejstarší sourozence. Charlotte a její bratr Branwell, kterým bylo 9 a 10 let, tehdy začali psát hry o dobrodružstvích jejich vojáčků zasazených do fantastického světa. Brzy se k nim připojily i jejich mladší sestry Anne a Emily. Sourozenci si dali příhodný název „scribblemaniacs“ (pisálkomaniaci), jméno které je doprovázelo až do dospělého věku.

Většina dětských příběhů Brontëových dětí tak skončilo v ručně vázaných knížečkách. Díky daru Amy Lowell se tak Harvardská univerzita mohla zasadit o zachování a ochranu těchto miniaturních kousků.

Knihovna má k dostání 9 z 20 zachovaných svazků, jiné se nacházejí v soukromých sbírkách nebo jsou například k vidění v domě rodiny Brontë v Anglii. Jeden ze svazků, který bude k vidění je „novelka“ nesoucí název “An interesting passage in the lives of some eminent personages of the present age,” (Zajímavá pasáž v životě některých význačných osobností současnosti“) napsáno Charlotte pod pseudonymem Lord Charles Wellesley.

Zdroj informací a obrázků: EW.com, Harvardmagazine.com

1 thought on “Knižní poklady Brontëových na Harvardu

  1. Harvard se stal mou vysněnou školou díky Rory z Gilmorek. Bohužel se tam nesjpíše nikdy nepodívám, tudíž ho musím obdivovat jen u tohoto článku… :/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge