Ocenění Český bestseller za rok 2021 byla rozdána

Knihy Novinky

Slavnostní vyhlašování knižních cen Český bestseller se po loňské covidové výluce, kdy ceny vítězové přebírali jednotlivě, vrátilo ke své původní podobě. Výsledky byly tentokrát odtajněny v pátek 11. března na slavnostním večeru v ostravském Trojhalí Karolina. Jaké tituly bodovaly?

ČESKÝ BESTSELLER je ocenění udělované knižním novinkám, které byly v předchozím roce nejprodávanějšími v rámci knižní sítě KNIHCENTRUM.cz. Jde tedy o knihy, které se těšily největší oblibě u zákazníků e-shopu a prodejen, ne o rozhodnutí odborné poroty. Samostatnou kategorii pak mají audioknihy prodané prostřednictvím služby Audioteka.cz. Celkovým vítězem je pak autor či nakladatel nejprodávanější české beletristické knihy, který kromě skleněné plakety získá také sošku z díly Olbrama Zoubka.

V kategorii Česká literatura pro děti a mládež byla nejprodávanější knihou vlastivědná Dědečku, vyprávěj o Česku Ladislava Špačka (nakl. Pikola). Mezi Překladovou literaturou pro děti a mládež pak nejvíce zaujal první díl komiksové série Bartman/Fortnite Bod nula (Crew).

Nejprodávanější kuchařkou byl zatím poslední přírůstek do edice Jednoduše & dokonale: Ryby, drůbež, zvěřina (Prakul) manželů Jany a Romana Vaňkových. Z kategorie Odborné a populárně naučné literatury se největší popularitě těšila kniha Sedm zákonů (Jota) známého egyptologa Miroslava Bárty. Mezi publikacemi o Zdraví & životním stylu pak bodovalo Posilování stresem (Universum) neméně populárního fyzioterapeuta Pavla Koláře.

Nejprodávanější audioknihou služby Audioteka.cz za rok 2021 byl vyhlášen román Prvok, Šampon, Tečka a Karel Patrika Hartla, který pro Supraphon načetl Martin Hofmann. Plaketa za Překladovou beletrii pro dospělé putovala k Robertu Bryndzovi za detektivku Propast smrti (Cosmopolis). Kategorii Biografie pak podle očekávání ovládla Má cesta za štěstím Karla Gotta.

Tradičně si mohli čtenáři zvolit svého favorita také v anketě popularity napříč kategoriemi. Hlasování proběhlo na webu ceskybestseller.cz v období od 7. února do 7. března. Cenu čtenářů tak získala Karin Lednická za pokračování románové kroniky Šikmý kostel 2 (Bílá vrána).

Hlavní kategorii jednoznačně opanoval Patrik Hartl se svou novinkou 15 roků lásky (Bourdon), který si tak domů odnesl už v pořadí čtvrtou sošku.

Zdroje informací a obrázků: Ceskybestseller.cz, KNIHCENTRUM.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge