Recenze: Amari a Noční bratři

Knižní recenze

Amari Petersová byla docela obyčejnou holkou, které zmizel starší bratr. Stačí však jedna pozvánka na záhadný letní kemp v Úřadu pro nadpřirozené záležitosti, a všechno je jinak.

Název: Amari a Noční bratři
Autor: B. B. Alston
Počet stran: 374 stran
Nakladatel: Jota
Rok vydání: 2021

Dvanáctiletá Amari to nemá zrovna jednoduché. Žije s mámou v Rosewoodu, čtvrti pro nízkopříjmové rodiny, a jen díky prospěchovému stipendiu si může dovolit navštěvovat soukromou Jeffersonovu akademii. Stejnou školu, jejímiž chodbami kdysi procházel i její starší bratr Quinton. Ten už je půl roku nezvěstný a všechno nasvědčuje tomu, že kromě Amari už jej nikdo nehledá. Policie je přesvědčená, že se zapletl do něčeho nekalého, a její spolužáci si šuškají, že je dávno mrtvý. Amari je ve škole outsiderkou a poslední den před prázdninami pohár její trpělivosti přeteče – za což si vyslouží podmínečné vyloučení a odebrání stipendia.

Že tyhle letní prázdniny nemohly začít hůř? Amari se rozhodne ještě naposledy zkontrolovat Quintonův e-mail, než bude muset odevzdat starý otlučený notebook mámě, a k jejímu překvapení tam najde vůbec první novou zprávu, které ale ani trochu nerozumí. Zatajené zásilky? Balíček pro Amari doručen? Zpráva se sama zničí? V tu chvíli se rozezní zvonek u dveří a jakýsi otrhaný poslíček dívce tvrdí, že svou zásilku najde v bratrově skříni. O něco později skutečně objeví hlasitě tikající kufřík, který tam dříve určitě nebyl, a který skrývá kromě spousty zvláštních věcí také jakousi nominaci od Quintona. Amari sice netuší, o co tady jde, ani proč si má na pohovor obléknout ohavný zeleno-fialově pruhovaný oblek, jenže tohle je jediné vodítko ke zmizení jejího bratra, které za ty dlouhé měsíce má. A ona si ho rozhodně nenechá utéct mezi prsty.

Myslím, že můžu klidně prozradit, že ta zmíněná nominace Amari dovede až na letní kemp jakéhosi Úřadu, kterého se každé prázdniny účastnil i o deset let starší Quinton. Jejich máma o něm moc neví, ale přesně tenhle letní program by mohl jim oběma prospět. V momentě, kdy Amari použije oční kapky Skutečné prozření, začnete odhalovat jednotlivé střípky toho, o co tady půjde – zvědavá sousedka, paní Waltersová, má najednou zelený obličej a dlouhý špičatý nos, kdežto náhodná kolemjdoucí nápadně připomíná slavnou Medúsu. Tohle rozhodně nebude žádný obyčejný letní kemp!

Z příručky Tisíc a jedno povolání se hlavní hrdinka dozvídá, že její starší brácha byl tajným agentem, a že v tom byl vážně dobrý, stejně jako Abraham Van Helsing, kapitán Nemo nebo Sherlock Holmes. Jako by nestačilo že všechny ostatní děti pochází z rodin, které o tomhle nadpřirozeném světě ví po celé generace, dostane během přidělovacího ceremoniálu jedinou nadpřirozenou superschopnost, která je zakázaná. I tady se bude muset vypořádat s řadou předsudků, stejně jako zdolat tři náročné zkoušky, pokud se chce stát agentem juniorem a zjistit konečně něco užitečného o zmizení Quentina Peterse a Marii Van Helsingové aka dua VanQuish.

Už před čtením anglického originálu jsem věděla, že mám tu čest s něčím opravdu výjimečným, protože se práva na překlad dražila v aukci, i když jde teprve o autorovu prvotinu. Celý tenhle svět mi však doslova učaroval. B. B. Alston se netají inspirací filmem Muži v černém, popkulturní narážky a odkazy stejně jako utajení nadpřirozených bytostí mi připomněly mé oblíbené seriály Grimm a Legends of Tomorrow. Hlavní hrdinka toho dostane naloženo opravdu hodně, ale všemu se dokáže postavit čelem a z každého problému si odnese novou zkušenost. Místy byla moudrost Amari i dalších postav opravdu hřejivým zpestřením příběhu a někde kolem poloviny jsem se do něj naprosto zamilovala.

Musím rozhodně vyzdvihnout fakt, že má autor vše perfektně promyšlené; nečekejte žádné volné konce nebo nesmyslné zkratky. I když už dávno nepatřím mezi dětské čtenáře, zůstala jsem několikrát zírat, jak se mu povedlo mě převézt. Na konci už jsem (i přes pár temnějších momentů) čelila klasickému dilematu – chci knížku dočíst, ale zároveň nechci, aby kdy skončila.

České vydání s názvem Amari a Noční bratři, které vyšlo 27. října, se také povedlo – překlad v podání Anny Formánkové je skvělý a ten šíleně třpytivý přebal vás v knihkupectví prostě musí zaujmout. Pokud bych letos mohla doporučit jedinou fantasy pro starší děti (od 8 let), pak to bude bez přemýšlení Amari a Noční bratři. A nejspíš ani nemusím zmiňovat, jak se těším na pokračování téhle trilogie.

Hodnocení: 100 % 

Zdroje informací a obrázků: Jota.cz, Knihcentrum.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge