KNIŽNÍ RECENZE: Je to na tobě

Knižní recenze

Myslíte si, že odhalit vraha v knižním thrilleru je snadné? Pak vás možná překvapí knižní novinka Je to na tobě. V tomhle mrazivém young adult thrilleru totiž čtenář musí pečlivě vybírat, čemu bude vůbec věřit a čemu ne.

Název: Je to na tobě
Autorka: S. K. Wrightová
Počet stran: 329
Nakladatel: Bookmedia
Rok vydání: 2020

Eva Pieachowská byla typická oblíbená středoškolačka. Krásná, chytrá, kapitánka několika sportovních školních týmů, příští zástupkyně školy a žhavá kandidátka na královnu maturitního plesu. Přitom nikdy nezkazila zábavu a nechyběla na žádném pořádném studentském večírku. Zrovna na jednom takovém byla minulý pátek. Jenže od chvíle, kdy odešla se svým přítelem Lukem do lesa, ji nikdo neviděl. Pohádali se? Utekla pryč? Ublížil jí Luke? Nebo je to jen další z jejích Výzev a Eva se snaží všechny napálit? Tolik otázek a ještě více odpovědí.

V pondělí se na wimbledonské soukromé střední škole St. Martin’s objeví policie, aby si s Lukem promluvili o Evě. Několik svědků je totiž vidělo, jak se hádají, navíc mu Eva nechala několik vážně výmluvných hlasových zpráv. Co na tom, že o nich Luke vůbec nevěděl? Když pak ve středu najdou její tělo, mají všichni jasno – nikdo jiný to udělat nemohl. Luke měl motiv, příležitost, nosil u sebe nůž, nepochází ani z dobré rodiny – vždyť jeho táta byl ve vězení už několikrát. Najít důkazy a usvědčit ho z vraždy je jen otázka času.

V knize se střídají kapitoly z pohledu různých hlavních postav s příspěvky blogu o celém případu, konverzacemi na messengeru a zápisky z Evina tajného deníku. Díky střídání vypravěčů a pohledů ubíhá děj poměrně rychle dopředu. Když totiž některý zdroj odhalil něco nového a vážně zajímavého, přenesla autorka pozornost úplně jinam a já tak musela hltat další a další stránky, abych mohla na tu přetrženou nit zase navázat. Rozhodně ale nečekejte, že v té změti najdete jednu ostrou linku vedoucí k tomu, kdo je vrahem. Jednotlivé výpovědi všech „podezřelých“ se totiž různě proplétají, mění a stále více zašmodrchávají a je jen na vás, jestli dokážete jasně rozeznat pravdu od lži. Postupně totiž vychází najevo, že v téhle čtvrti má každý důvod ohýbat a měnit pravdu tak, jak se mu to zrovna hodí. Ani samotná Eva není takový svatoušek, jak se mohlo zdát, a v sázce je budoucnost všech zúčastněných.  Vlastně jsem tak během čtení podezírala téměř všechny, kdo se v příběhu objevili. Jak by totiž řekl Dr. House: „Všichni lžou.“

Kdo zabil Evu? Via instagram.com/novinka_mesice

Je to na tobě S. K. Wrightové možná není psychologickým thrillerem v pravém slova smyslu, ale rozhodně nutí k zamyšlení. K zamyšlení nad tím, jak se společnost chová k outsiderům a jak snadné je ocitnout se na špatném místě ve špatnou chvíli. Jak rychle změníte názor na premiantku ročníku, když vyjde najevo, že nebyla až tak nevinná? Nebo na detektiva, který není tak úplně nestranný?

Ani vztahy mezi hlavními protagonisty nejsou zrovna ideální. Ať už jde o utajovaný vztah, který nedokáže jedna strana ukončit, lásku hraničící s obsesí nebo účelové přátelství jen do té míry, kdy se to člověku hodí autorka dává jasně najevo, že takhle to být nemá. Jenže se to může stát komukoliv.

Oproti většině současných young adult knih rozhodně zaujme děj odehrávající se v Anglii a konec, který zcela jistě neoznačíte za happyend. I závěr vás totiž pravděpodobně nechá na pochybách. Jak to bylo doopravdy nechává autorka na rozhodnutí každého čtenáře. Já svůj tip mám, ale je to ten správný? Kdo ví.

Hodnocení: 85 %

Za knihu k recenzi děkuji projektu Novinka měsíce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge