Ostravský knižní veletrh se mění na festival

Knihy Novinky

O víkendu 1. – 3. března opět ovládnou ostravské výstaviště Černá louka knihomolové a literární nadšenci. Letošní ročník se však ponese v duchu mnoha změn. Tou nejvýraznější je přerod z malého knižního veletrhu ve festival s bohatým doprovodným programem.

Místo i doba konání zůstává stejná. Pořadatelé však upustili od číslování ročníků a celou událost pojali spíše jako kulturní akci, než suchou prezentaci prodejních stánků. Jistě, i v předchozích letech probíhal na pódiu doprovodný program různých besed a autogramiád. Letos však na návštěvníky čekají hned tři scény, několik workshopů, odpočinková zóna a doprovodné výstavy. Na rozdíl od předchozích ročníků se konal souběžně pořádaný veletrh Svatba o měsíc dříve, takže knihy pravděpodobně dostanou mnohem více prostoru. Letos si tak každý přijde na své.

Novinkou je také rozdělení programu do tematických bloků. V pátek se tak můžeme těšit na vše spojené se sci-fi, fantasy a komiksem, v sobotu nás čekají přednášky na téma komunikace a média a neděle pak bude patřit lidským právům. Postupně se tak představí například Arnošt Vašíček, František Kotleta, Petra SlovákováJiří W. Procházka s Klárou Smolíkovou, Hanina Veselá, Markéta Hejkalová, Eva Tvrdá, youtuber Kovy, novináři Erik Tabery, Jindřich Šídlo či Ján Simkanič, cestovatelka Dominika Gawliczková, autor kuchařek Tomáš Kosačík alias Břicháč Tom či ostravský knihovník Bohdan Volejníček alias BoboKing. Celý program najdete na webu Knižního festivalu.

Také stánků nakladatelů bude samozřejmě více, než v předchozích letech. Opět nás navštíví Albatros Media, pod které spadá např. CooBoo, Frament, Egmont, Kniha Zlín nebo Motto. Představí se rovněž Knihcentrum se svými projekty audiotéka či nakladatelství Bookmedia. Tradičně nebude chybět nakladatelství Hejkal, vrací se rovněž ostravské Domino, těšit se můžeme také na Epochu, Host, Jotu, Meander, Mladou Frontu, MobuOlympii, PortálSlovart nebo Vašut. Své stánky zde budou mít i různá regionální muzea a galerie či projekty jako Celé Česko čte dětem, Pointa či Protimluv.

A co náš Knižní vesmír? Samozřejmě už se na tento každoroční svátek knihomolů z Ostravska těšíme a už vymýšlíme, co konkrétně vám z našeho eshopu nabídneme. Prozradit zatím můžeme jen to, že u nás najdete i drobnosti speciálně nachystané pro tuto akci. 🙂

Velkou roli bude hrát také fenomén Star Wars, který představí česká odnož Rebel Legion prostřednictvím přednášek, výstavy a fotokoutku. V pátek 1. března navíc proběhne v nedalekém Trojhalí Karolina slavnostní galavečer s vyhlášením ocenění Český bestseller za rok 2018, který uděluje Knihcentrum.

Kde: Výstaviště Černá louka, Ostrava
Kdy: 1. – 3. března 2019
V kolik: v pátek a sobotu 10:00 – 18:00, v neděli 10:00 – 16:00
Za kolik: 
jednodenní vstup 100 Kč, permanentka 200 Kč; děti, studenti, důchodci a držitelů průkazů TP, ZTP a ZTP/P mají 50% slevu; vstupenky je možné zakoupit online
Oficiální web: kniznifestival.cz
FB událost: Facebook

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge