Seriálový Zaklínač získal hlavní hereckou tvář

Knihy Novinky Seriály

Netflix se rozhodl zasypávat nás jedním lepším seriálem a filmem za druhým. Adaptace střídá adaptaci, a i když nejsou všechny úplně nejlepší, stále si drží velmi vysokou příčku oblíbenosti.

Zvěsti o tom, že bychom se dočkali legendárního Zaklínače, který okouzlil nejen řadu čtenářů po celém světě, ale také milovníky videoher, se objevily už před nějakým tím pátkem. Teprve nedáno byly tyto zvěsti potvrzeny americkým Netflixem a započala produkce s castingem.

Zaklínač je fantasy cyklus polského spisovatele Andrzeje Sapkowského. Vznikl jako série krátkých příběhů publikovaných v polském sci-fi a fantasy časopise Fantastyka, kam byla první povídka s názvem Wiedźmin (česky Zaklínač) napsána v roce 1986 jako příspěvek do soutěže a získala třetí místo.

Hlavním hrdinou próz je Geralt z Rivie, který je povoláním zaklínač, tedy nájemný lovec nestvůr. V ději se mihnou i vedlejší postavy několika dalších zaklínačů. Sapkowski zobrazil zaklínače jako mutanty, kteří byli proměněni pomocí magie, mutagenů a jedů. Získali tak magické schopnosti a dalším výcvikem si osvojili též pokročilé bojové techniky. Své nadlidské schopnosti využívají především k boji s různými obludami a magickými tvory, kteří sužují lidstvo. Druhou hlavní postavou série je princezna Cirilla, která se sice nepodrobí mutacím, ale podstoupí zaklínačský výcvik.

Cyklus je oceňován pro lehce ironický smysl pro humor a množství jemných odkazů na moderní kulturu. Na rozdíl od vzorců hrdinské fantasy zde nezaznamenáme rozdělení postav na černé a bílé. Geraltův svět ale nelze označit ani za typickou dark fantasy – Sapkowski spíše zdůrazňuje odstíny „šedé“: například jeden z vládců, jenž se dopustil incestu s vlastní sestrou, je vykreslen jako starostlivý otec.

Sám autor se na seriálu bude podílet jako kreativní konzultant, jelikož má seriál vycházet z jeho knih a ne z herní série. Z adaptace je nadšený: „Nemůžu se dočkat, až se spolu s týmem pustíme do adaptace něčeho, na čem jsem pracoval přes třicet let, a přivedeme to na televizní obrazovky.“ Koncem ledna 2018 scénáristka Lauren S. Hissrich prozradila, že scénář pilotního dílu je hotový.

Režisérem seriálu bude Tomek Bagiński, který měl režírovat původně plánovaný film, jelikož pracoval na všech třech hrách ze světa Zaklínače. „Zaklínač“ (2007), „Zaklínač 2: Vrahové králů“ (2011) a „Zaklínač 3: Divoký hon“ (2015).

Před pár dny bylo oficiálně oznámeno, že byl do role Geralta vybrán Henry Cavill, který dokonce vyjádřil dříve o roli zájem, jelikož jej sága zaujala díky třetí hře, kterou dohrál dvakrát a díky ní dokonce začal číst knihy. Fanoušci nijak nelenili a po té, co v rozhovoru projevil zájem, vytvořili poměrně věrohodnou fotomontáž Cavilla jako Geralta. Což znamená, že by nemuselo jít o nechtěnou tvář, i když část jich herci vyčítá, že je na zaklínačovu roli až příliš pohledný.

Totéž se ovšem nedá tvrdit o nevoli fanoušků, která se vznesla po té, co bylo oznámeno, že pro roli Ciri mají filmaři hledat herečku jiné než bílé barvy pleti. V knižním originálu i v počítačové hře má Ciri bledou pleť, popelavé vlasy a po předcích zelené oči. Tvůrci ovšem hledají patnáctiletou až šestnáctiletou dívku, která vypadá mladší. Casting by měl začít 18. října a končit v květnu, kdy by také mělo natáčení začít. První série by měla mít 8 epizod a dočkat bychom se jí mohli už koncem příštího roku.

Ačkoliv to tak vypadá, nejde o první seriálovou podobu knižní předlohy. První seriál se objevil už v roce 2002 se třinácti epizodami. Jednalo se ovšem o polskou produkci, proto si nejspíš nezískal velké pozornosti. Uvidíme, jak to dopadne s americkou verzí.

Zdroj informací a obrázků: Hypable.com, CSFd.cz, CzechCrunch.cz, Wikipedia.org, Lidovky.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge