První fotky z nové adaptace Bídníků

Knihy Novinky Seriály

Britská BBC nám kromě nové adaptace Malých žen brzy přinese také novou verzi Bídníků. A to s Lily Collins v jedné z hlavních rolí.

Bídníci jsou jedním z nejčtenějších a nejvíce zfilmovaných románů vůbec. Není tedy divu, že se BBC rozhodlo opět tuto klasiku přivést na televizní obrazovky. Victor Hugo svým románem ostře kritizuje rozdělení francouzské společnosti 19. století. Příběh ilustruje několik rovin společenských a lidských předsudků a poukazuje na nespravedlnost společenských řádů.

V nové adaptaci uvidíme již zmíněnou Lily Collins jako Fantine, Dominic West si zahraje Jeana Valjeana a David Oyelowo pak Javerta. Seriál by se měl hlouběji ponořit do vztahu mezi Valjeanem a Javertem. Také se v něm nedočkáme žádných písní, které jsou tak dobře známy z muzikálové verze. Mělo by jít o šest dílů. Dále se můžeme těšit třeba na Olivii Colman, která brzy zazáří v třetí řadě seriálu The Crown, nebo Joshe O’Connora a Ellie Bamber jako Mariuse a Cossette.

Román Bídníci působí nespojitě a jediným dějovým pojítkem je hlavní postava Jean Valjeana, což je nejprve vězeň číslo 24601. Jean Valjean byl odsouzen za krádež chleba k pěti letům na galejích, ale kvůli pokusům o útěk je vězněm devatenáct let.

Po propuštění se setká s biskupem Myrielem, kterému ukradne stříbrné příbory a svícny, Valjeana brzy s lupem dopadnou, biskup policii řekne, že mu svícny a příbory daroval. Tento šlechetný skutek změní Jeanu Valjeanovi celý život, stává se z něj úspěšný podnikatel, který svého bohatství využívá ve prospěch chudých.

Jako protiklad chování Jeana Valjeana je v knize zdůrazňováno chování policejního prefekta Javerta, který se tak stává příkladem „pedantské“ moci (respektive „přísného řádu“). Javert až slepě dodržuje zákon, Jean Valjean je pro něj navždy galejník a jako s takovým s ním i zachází.

Zdroj informací a obrázků: Variety.com, CSFd.cz, IMDB.com, cs.wikipedia.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge