Jak vznikal legendární Frankenstein se dozvíme díky Mary Shelleyové

Filmy Knihy Novinky

Frankenstein je hororový román Mary Shelleyové, poprvé vydaný v roce 1818. Vypráví příběh mladého vědce Viktora Frankensteina, který stvoří umělého člověka, monstrum ohyzdné podoby s nadlidskou silou. Román byl mnohokrát zfilmován a patří mezi klasická díla hororového žánru.

Tentokrát se ovšem nepodíváme na samotného Frankensteina, ale na osud dívky, která tento román napsala a vydobyla si tak už navždy místo mezi klasickými literárními kousky.

Film režírovala Haifaa Al-Mansour a v premiéře jej viděli v Torontu na Mezinárodním filmovém festivalu už minulý rok, do kin se ovšem celosvětově dostává až letos 25. května.

Vášnivá a rebelující Mary Wollstonecroftová najde spřízněnou bytost v básníkovi Percy Shelleym. Bouřlivá aférka zasáhne do společenského života “slušné” společnosti, která se cítí pobouřena jejich bohémským životem.

Když navíc zasáhne tragédie v podobě smrti jejich čerstvě narozeného dítěte, Mary v sobě najde sílu přetavit své utrpení v legendární literární dílo, Frankensteina. To vše v době, kdy je jí pouhých osmnáct let…

Mladou Mary si zahrála talentovaná Elle Fanning a jejího vyvoleného Percyho pak Douglas Booth. Ve filmu uvidíme i Maisie Williams, kterou moc dobře známe jako Aryu ze seriálu Hra otrůny.

Zdroj informací a obrázků: BookRiot.com, IMDb.com, Wikipedie.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge