Budou také seriáloví androidi snít o elektrických ovečkách?

Filmy Knihy Seriály

Nejspíš naprosto každý filmový fanoušek už někdy slyšel o Blade Runnerovi. Tenhle dystopický sci-fi snímek s Harrisonem Fordem v hlavní roli natočil v roce 1982 režisér Ridley Scott. Pokud se považujete za opravdového knihomola, tak určitě víte, že vznikl podle knihy Philipa K. Dicka

Dickův Blade Runner je považován za jeden z nejlepších sci-fi románů vůbec. Jeho hlavním hrdinou je detektiv Rick Deckard, který pátrá po lidských replikantech. Ti jsou dokonalými kopiemi lidí, androidi používaní na jiných planetách jako manuální síla. Od „opravdových“ lidí je poznáte pouze neschopností empatie a lásky.

Filmový Blade Runner se těší dodnes velké oblibě, u nás v roce 1993 dokonce vyhrál Českého lva pro zahraniční snímek. V roce 1998 se dočkal velmi volného pokračování ve formě snímku Soldier. Ovšem po 35 letech se filmaři k původnímu námětu vrací a vypadá to dost nadějně.

Letos na podzim se dočká filmové premiéry Blade Runner 2049, snímek dějově zasazený 30 let po původním filmu. Tentokrát je hlavní postavou důstojník K, kterého si zahrál Ryan Gosling. Ten odhalí tajemství tak zásadní, že je nucen vyhledat Ricka Deckarda, původního Blade Runnera losangeleské policie, toho času už třicet let nezvěstného. Tenhle film čerpá z povídky Hamptona Fanchera, režie se ujal Denis Villeneuve a kromě Ryana uvidíme třeba Jareda Leto, Davea Bautistu, Robin Wright a samozřejmě Harrisona Forda. Do deníčků si už můžete zapsat datum 5. října.

Kromě toho však chystá Amazon také seriálovou adaptaci s názvem Philip K. Dick’s Electric Dreams (Elektrické sny Philipa K. Dicka). Za projektem stojí Sony Pictures TV, Ronald D. Moore (Outlander, Battlestar Galactica), Michael Dinner (Justified) a Bryan Cranston (Perníkový táta). Obsazení seriálu bude opravdu široké, protože se už teď objevila pěkná řádka zajímavých jmen. Namátkou můžeme vybrat Stevea Buscemiho, Liama Cunninghama, Rachelle Lefevre, Veru Farmigu, Holliday Grainger, Sama Witwera, Annu Paquin, Janelle Monáe či samotného Cranstona.

V USA bude seriál vysílat Amazon Prime, v Británii pak Channel 4. Každá epizoda se bude točit kolem jiné hlavní postavy a spolupracují na nich přední britští a američtí tvůrci. Do vysílání by se seriálová antologie měla dostat ještě letos.

Zdroje informací a obrázků: IMDb.com, Deadline.com, CSFD.cz, Falcon.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge