Barevná dystopie Red Rising vychází v češtině

Knihy Novinky Představujeme

Nakladatelství Triton přinese koncem října české vydání prvního dílu trilogie Red Rising. Jejím autorem je americký spisovatel Pierce Brown a po celém světě už si stihla získat tisíce fanoušků.

red-rising-pierce-brownPokud znáte knižní server Goodreads, určitě vám neunikla každoroční soutěž o nejlepší knihy z různých kategorií – Goodreads Choice Awards. Kniha Red Rising se stala v roce 2014 vítězem kategorie debutujících autorů, kde soupeřila například s Marťanem Andyho Weira, a byla nominována také v kategorii Young Adult Fantasy & Science Fiction. O rok později vyhrál druhý díl Golden Son kategorii Science Fiction. Uvidíme, jak si letos povede závěrečný díl Morning Star.

Příběh Rudého úsvitu se odehrává na Marsu, kde jsou obyvatelé rozděleni do barevně odlišených vrstev společnosti. Nejvyšší kastou jsou zlatí, inteligentní vládci lidstva. Druhou vrstvu tvoří stříbrní (inovátoři, finančníci a podnikatelé), bílí (duchovní) a mědění (administrátoři, právníci a byrokraté). Třetí nejvyšší kastou jsou modří (piloti a vesmírní navigátoři), žlutí (doktoři, psychologové a vědci), zelení (programátoři a vývojáři technologií), fialoví (umělci, muzikanti a další účinkující) a oranžoví (technická podpora). Do čtvrté skupiny, šedých, patří policie a příslušníci armády. Pátou vrstvu pak tvoří hnědí (sluhové), obsidiánoví (speciální rasa lidí vyšlechtěná k válčení) a růžoví (krásní jedinci vychovaní za účelem fyzického potěšení). Tou úplně nejnižší skupinou jsou rudí, nekvalifikovaní dělníci pracující v nemilosrdných podmínkách.

rudy-usvit-pierce-brownDarrow je Rudý, člen nejnižší kasty v barevně rozdělené společnosti budoucnosti. Stejně jako ostatní Rudí celé dny pracuje a věří, že povrch Marsu mění v obyvatelný pro příští generace.
Ale Darrow a jeho lid byli podvedeni – lidstvo se na povrch dostalo již velmi dávno, po planetě se roztahují velká města a rozlehlé parky a Rudí nejsou pro dekadentní vládnoucí třídu nic než otroci.
Hnán touhou po spravedlnosti i vzpomínkou na svou ztracenou lásku, Darrow obětuje vše, aby infiltroval legendární Institut, místo zkoušek pro dominantní kastu Zlatých. Bude muset soupeřit o svůj život s těmi nejlepšími a nejkrutějšími z vládnoucí třídy Společnosti. Aby své nepřátele porazil, nezastaví se před ničím. I kdyby to znamenalo stát se jedním z nich.

Oficiální anotace toho moc nenapovídá, ale všechny tři knihy mají dost nadprůměrná hodnocení, což vypadá vážně slibně. Někteří recenzenti tuhle sérii přirovnávají k Hunger Games, Pánovi much nebo dokonce Hře o trůny. Já tahle přirovnání moc nemusím, ale rozhodně mě série zaujala a minimálně prvnímu dílu dám šanci.

Ukázka z knihy:

Žil bych v míru. Ale moji nepřátelé mě zatáhli do války.
Dívám se na dvanáct set jejich nejsilnějších synů a  dcer. Poslouchám nelítostného Zlatého, jak řeční mezi velkými mramorovými sloupy. Poslouchám zvíře, které zažehlo plamen, co mi stravuje srdce.
„Všichni lidé nebyli stvořeni sobě rovnými,“ prohlašuje. Vysoký, panovačný predátor. „Slabí vás podvedli. Řekli by, že pokorní mají zdědit Zemi. Že silní mají pečovat o slabé. To je bílá lež demokracie. Rakovina, co tráví lidstvo.“
Zabodne pohled do shromážděných studentů. „Vy i já jsme Zlatí. Jsme na vrcholu evoluční linie. Tyčíme se nad mrzkou masou lidí, jsme pastýři nižších Barev. Jste dědicové tohoto odkazu,“ odmlčí se, zatímco studuje obličeje ve shromáždění. „Ale není to zadarmo. Moc si musíte vzít. Bohatství vyhrát. Vládu, vliv, říši vykoupit krví. Vy, nezjizvené děti, si nezasloužíte nic. Neznáte bolest. Nevíte, co vaši předkové obětovali, aby vám zajistili toto vysoké postavení. Ale brzy to zjistíte. Brzy vás naučíme, proč Zlatí vládnou lidstvu. A slibuji vám, jen ti z vás, co jsou schopní vládnout, přežijí.“ 
Ale já nejsem Zlatý. Jsem Rudý.
Lidi jako já on považuje za slabochy. Považuje mě za nedomrlého hlupáka, sotva člověka. Nevychovali mě v  paláci. Neproháněl jsem se na koni po loukách, nejedl slavičí jazýčky. Ukovali mě v útrobách tohohle tvrdého světa. Vybrousila mě nenávist. Posílila láska.
Mýlí se.
Nikdo z nich nepřežije.

Celou ukázku ve formátu PDF najdete na webu Nakladatelství Triton.

Zdroje informací a obrázků: Goodreads.comRedRisingBook.com, Tridistri.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge