KNIŽNÍ RECENZE: Let 305

Knihy Knižní recenze Novinky

Mají moc ovládnout budoucnost. Zachránit svět… nebo ho zničit.

Let 305 obálka

Název: Let 305
Autor: A. G. Riddle
Počet stran: 368
Nakladatel: XYZ
Rok vydání: 2016
ISBN: 978-80-7505-261-2
Klíčová slova: science-fiction – dobrodružství – letecká katastrofa – přežití – návrat do minulosti – budoucnost lidstva – záchrana civilizace

Tip na Let 305 jsem dostala jako doporučení horké novinky z vydavatelství XYZ. Jen nedávno jsem dočetla knihu, jejíž děj se rovněž točil kolem letecké katastrofy, a tak jsem si nebyla jistá, jak se mi to bude číst a zda pro mě nebude představovat problém srovnávání s Vážkou, která byla velice čtivým dobrodružstvím s rychlým dějovým spádem. Pro jistotu jsem si mezi tyto dva tituly vložila dva nebo tři jiné svazky jako takovou tematicku „vatu“. Obavy nebyly na místě. Let 305 je jiný šálek kávy. Dá se říct, že je tak trochu utopickou představou či scénářem, co by se jednou lidstvu mohlo přihodit.

Příběh je vyprávěn z pohledu dvou ústředních postav. Spisovatelky biografií Harper Laneové, která se právě potýká s největším rozhodnutím svého života a Nicka Stonea, investora hledajícího projekt, který by mu vlil novou krev do žil a dal smysl jeho životu. Oba se potkávají na palubě letadlové linky 305 z New Yorku do Londýna, kterou však během letu potká nevysvětlitelná nehoda, díky níž se letoun zřítí nad anglickým venkovem. Harper i Nick patří mezi necelou stovku přeživších, která si navzájem pomáhá z trosek letadla, z nichž část visí ve stromech a zbylá část se pomalu potápí do jezera.

~ … ~

U našich nohou leží bezvládná těla – dvě, někdy i tři na sobě. Ženy, děti a pár mužů, většinou ti hubenější. Možná půlka z nich má na sobě vesty. To není dobré. Je tu asi tak třicet lidí. Mé oči už přivykly tmě a vidím teď v kabině o něco líp. Je tu jedna řada prázdných sedadel business třídy, pak přepážka a dva oddíly turistické třídy se sedadly ve třech blocích – vždy dvě po stranách a pět uprostřed. Pátrám očima po řadách táhnoucích se před námi do tmy. Můj bože, všude tam jsou lidé. Musí jich být přes sto. To nemůžeme zvládnout. Kolik máme času? Minutu? Dvě? Jakmile se voda nahrne do spodní části trupu, začne se naklánět rychleji a o to dřív se přelije i sem do kabiny. Pak trosky letadla stáhne na dno. Nemůžeme je všechny zachránit. Možná…
Nickův hlas mi znovu zabrání propadnout panice. Jeho tvář je bez emocí – ani stopa strachu, ani náznak nejistoty. Mluví jako tatínek na výletě do divočiny, klidně a věcně. Rychle rozdělí úkoly mezi Billa a dalších sedm lidí, kteří jsou schopní nám pomoct. Dva z nich zaujmou místa na konci každé uličky a budou bezvládná těla v plovacích vestách spouštět ke dvěma řadám lidí ve vodě. Zbylí čtyři hledají další vesty a navlékají je těm, kteří ještě žádnou nemají.
„Za žádných okolností nesmíte opustit palubu. Potřebujeme vaši pomoc.“ Nick ukáže na nehybné postavy na sedadlech. „Oni vás potřebují. Bez vaší pomoci zemřou. Chápete?“

~ … ~

Nick se ukáže jako rozený vůdce a snaží se stmelit šokované pasažéry, aby dokázali pomoct těm, kterým se z trosek dostat vlastní snahou nepovedlo. Z charakterů všech cestujících nejvíce vystupuje Harper, počítačový odborník Yul a lékařka Sabrina. Trosečníci i po několika hodinách stále marně očekávají zachránce. Průzkumná skupina vedená Nickem vyráží do okolí, aby se pokusila zajistit pomoc. Během průzkumu narazí na monument Stonehenge, který je ale v naprosto dokonalém stavu. V jeho blízkosti se nachází zvláštní skleněná kopule, v níž objeví futuristické informační centrum, díky němuž odhalí nečekanou a šokující pravdu. Dozvídají se, že jejich letadlo se zřítilo do londýnského venkova roku 2147, kde civilizace utrpěla fatální škody a lidstvo prakticky vymřelo. Seznamují se se zástupci Nadace Titánů, kteří jim odhalují historii svého vzniku a současného zániku lidské civilizace na Zemi. Nick je postaven před nepříjemnou pravdu o svém budoucí já a Harper musí učinit rozhodnutí, které změní nejen budoucnost, ale i minulost, a to pro všechny následující generace.

~ … ~

Jakmile se mě Nicholas zmocní, celé tohle místo srovná se zemí. A bude to. Nikdo z letu 305 už se nikdy nebude moct vrátit domů. Těch sto jedenadvacet lidí, kteří nedostali vakcínu, kteří zemřeli buď při havárii, nebo krátce poté, zůstanou navěky mrtví, a my ostatní budeme žít tady. V našem světě, v roce 2015, se let 305 prostě ztratí kdesi nad Atlantikem. Bude se předpokládat, že se zřítil do oceánu a že všichni lidé na palubě zahynuli.
Už nikdy neuvidíme své blízké. Pohřbí nás. Budou truchlit. A pak (snad) budou žít dál. Ale zároveň se v budoucnosti vyhnou pandemii, jež o století později vyhubila celé lidstvo s výjimkou hrstky Titánů, kteří teď proti sobě bojují.
A na druhé straně je tady možnost, že Yul a Sabrina uspějí a my všichni se vrátíme do letadla, aniž bychom si cokoli pamatovali. Nikdy se neseznámím s Nickem Stonem, kterého teď… znám. (Chtěla bych použít jiné slovo, ale nemůžu si to dovolit, protože by to celé tohle dilema ještě víc zkomplikovalo). Musím z toho vypustit všechny emoce. Musím učinit racionální rozhodnutí. To se snadno řekne… Ale Nicholas z tohohle světa a moje budoucí já, ti by… Dobrá, už na to nebudu myslet.

~ … ~

A. G. Riddle v knize Let 305 částečně čerpal ze svých vlastních zkušeností (ne však co se týče cestování do budoucnosti 🙂 ). Investor Nick je do jisté míry jeho obrazem, jak sám píše v doslovu. Chtěl napsat příběh, který bude zamyšlením nad eventuálním činy a důsledky, které na lidstvo v příštích stoletích mohou čekat. Jeho představa o přehrazení Gibraltarského průlivu, orbitálním osídlení a podzemním dopravním systému je propracovaná a zaujme. Samotný příběh má spád akčního thrilleru, ačkoliv nijak temného nebo morbidního. Okořeněný je špetkou citových vazeb mezi hlavními postavami a všechno dohromady to představuje příjemný mix chutí se zajímavou ústřední myšlenkou. Spaní vám to určitě nesebere, ale jako společníka na dovolenou nebo delší cestu mohu tuto knihu s jistotou doporučit.

Rozsáhlejší ukázky z knihy si můžete stáhnout zde.

Zdroje informací a obrázků: XYZ.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge