Pět her dle knižní předlohy, do kterých byste to neřekli

Hry Novinky Zábava

Stejně, jako ve filmovém či televizním prostředí, se knižní předlohy prosadily i na scéně videoherní. Většinou jsme zvyklí, že právě podle her vznikají všemožné slashovky, které ne vždy kvalitním způsobem rozšiřují dané univerzum. Najdou se ale i výjimky,  například prequel k Mass Effectu od Karpyshyna nebo román předcházející ději Dragon Age: Origins od Davida Gaidera jsou kousky vcelku povedené.

Dnes se ale podíváme na knihy, které se staly předlohou nebo alespoň inspirovaly svým dějem nějakou tu hru či herní sérii. Hned dopředu říkám, že je toho opravdu dost a ne vše je pro dnešní hráče/čtenáře úplně zajímavé, proto jsem se snažil vybrat pouze ty známější kousky.

5. Assassin´s Creed
Ještě před tím, než mě ukamenujete poznámkami, že romány od Olivera Bowdena jsou inspirované hrou, ne naopak, si mě vyslechněte. Dle producentky asasínů, Jade Raymondové, je první díl série do značné míry inspirován románem Alamut od italského spisovatele Vladimira Bartola. Kniha pojednává o perské pevnosti Alamut, která se nacházela zhruba sto kilometrů od dnešního Teheránu. V jedenáctém století byla pevnost kontrolována misionářem Hassanem-i Sabbahem a jeho asasíny, všechny tyto reálie můžeme znát také z prvního dílu této veleúspěšné herní série. Jedním z odkazů na knihu je také věta: “Nothing is true, everything is permitted.” V knize se podobná myšlenka objevuje v této podobě: „Nothing is an absolute reality, all is permitted.“

4. S.T.A.L.K.E.R
Herní série Stalker před takřka deseti lety definovala žánr sandboxové postapo zábavy. Všechny tři díly vsázely na prostředí okolo Černobylu, kde se to jen hemží všemi možnými mutanty. V roli Stalkera, hledače artefaktů na volné noze, bylo vaším úkolem živořit v drsném prostředí Zóny. Série je již pár let na herním hřbitově, ale její odkaz stále žije např. v populárním DayZ. Celá tahle myšlenka vychází z pera bratrů Strugackých a jejich románu Piknik u cesty, který byl později vydáván pod názvem Stalker. Kniha se hrou ale nemají moc společného, pokud čekáte drsnou akci a střílení mutantů, tak jste vedle. Knižní potažmo filmový Stalker je relativně utahané dílo, které se spíše zabývá životem lidí vně Zóny, než nebezpečím uvnitř.

stalker-call-of-pripyat-uncut-cdkey-steam

3. Bioshock
Tvůrci Bioshocku se neinspirovali pouze jednou knihou, Bioshock v zásadě vyjadřuje obdiv a poctu americké spisovatelce a filozofce Ayn Randové. Ať už je to podvodní město Rapture z prvních dvou dílů nebo jména samotných aktérů, vše je nějakým způsobem napojeno na její dílo. Jakožto hlavní inspirace by se teoreticky dal považovat román Atlas Shrugged, který byl hlavním zdrojem pro scénáristy prvních dvou dílů. Navíc na něj odkazuje i jméno revolucionáře Atlase. To samé máme u Franka Fontaine, zde jeho jméno odkazuje na román The Fountainhead. Je toho zkrátka spousta: plakáty, hesla revoluce atd…

Bioshock_2009-01-09_04-43-59-78

2. Metro 2033
Knižní série Metro je v našich končinách již vcelku zaběhlá. V češtině vyšly zatím dva díly a pokud máte rádi nepřívětivé a nebezpečné prostředí, tak by vám tato série rozhodně neměla uniknout. Dmitry Glukhovsky vás totiž přenese do podzemního systému moskevského metra, kde sledujete příběh mladíka Arťoma. Úspěchu knihy si všimli i herní vývojáři a v roce 2010 se objevila střílečka Metro 2033, která nebyla úplně špatná, a tak se v roce 2014 objevilo pokrčování s podnázvem Last Light. Na obou hrách spolupracoval dokonce i Glukhovsky. Pokud si rádi zahrajete nějakou tu „lekačku“ a automatické zbraně vám nejsou cizí, zkuste Metro.

1. Zaklínač
Vinen. To, že herní trilogie Zaklínač, je na motivy děl Andrzeje Sapkowského, ví asi každý. Jenže já mám ty knihy a hry tak rád, že jsem vás o ně nemohl ochudit. Dnešní kánonické univerzum Zaklínače se rozprostírá na stránkách dvou povídkových knih, románové pentalogie a jednoho samostatného románu. Mimo kánon lze pak zařadit podivný polský seriál ze začátku tisíciletí, veškeré komiksy a samozřejmě herní trilogii od CD Projektu. První díl herního Zaklínače se objevil někdy v roce 2007 a vzbudil obrovský poprask mezi evropským publikem. K nám se dokonce toto rozsáhlé RPG dostalo s českým dabingem. Kluci z Polska byli nenasytní a chtěli prolomit i na americkém trhu, proto Zaklínač 2: Vrahové králů vyšel i na konzoli Xbox 360. Tomu bylo samozřejmě podřízeno i ovládání, které se tak stalo akčnějším a pro mnohé i méně zajímavým- Já, já, já se tady hlásím. Loni nás pak čekal závěrečný díl trilogie v podobě Divokého honu, který naplnil mokré sny všech hráčů a dle mnohých nese označení nejlepší RPG všech dob.

Pokud se herního Zaklínače bojíte kvůli spoilerům z knih, tak jsou vaše obavy naprosto zbytečné. První díl se odehrává zhruba pět let po událostech závěrečného dílu pentalogie, tudíž hry univerzum pouze rozšiřují. Pokud vás zajímá Sapkův přístup, tak ten se od her distancuje a raději dá přednost flašce špiritusu. Zajímavostí pak jest, že ikonické intro z prvního Zaklínače viděl Sapek poprvé v Chotěboři na Festivalu fantazie na jedné z přednášek Marka Tvrdého někdy v roce 2008. Kdybyste si měli zahrát v životě jen jednu hru, tak by to měl být první Zaklínač.

Zdroje: IGN, Rock Paper Shotgun, Comgad

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge