KNIŽNÍ RECENZE: Země bez zákona

Knihy Knižní recenze Novinky

Jindra Rohlík se ve svém románovém debutu pustil do končin velmi vyprahlých a dosti zrádných. Země bez zákona nabízí fúzi klasické fantasy a westernu, kniha je navíc zasazena do světa české herní série Brány Skeldalu a měla by tvořit jakýsi aperitiv před chystanou románovou trilogií z téhož univerza. První díl zmiňované trilogie by měl na pulty knihkupectví dorazit již na jaře.

Název: Země bez zákona                        zeme
Autor: Jindřich Rohlík
Počet stran: 298
Nakladatel: Straky na vrbě
Rok vydání: 2014

Příběh čtenáře přenese do drsné prérie, kde místo strýčka Colta vládne meč a kde by starej Olda Shatterhand mohl tak akorát čistit boty místním štamgastům. Tentokrát je do role drsného kauboje nasazen Wahargem (Eastwood). Jo, to jméno vám opravdu něco říká – jedná se o jednu z hlavních postav obou dílů her. Děj by se dal pak popsat jako kombinace všech klasik žánru: závod se stádem dobytka, drsné přestřelky… ehm tedy souboje s meči a ničení plánů místních zlosynů.

Na papíře vše vypadá docela dobře. Je to přeci western s nekromanty, co více si přát? No, je toho docela hodně. Ačkoliv se hrdina snaží být jako velkej Clint, tak mu to prostě za žádnou cenu nejde. Jeho hlášky jsou suchý jak zdejší studně a jeho myšlenkové pochody jsou zase prázdné jak sudy v místním salúnu.

Samotný děj je velmi tuctový a nepomáhá ani nostalgický nádech filmů Sergia Leoneho. Problém je i ve vypravěčském stylu, kde kniha hodně ztrácí na plynulosti. Věty jsou mnohdy kostrbaté, a když k tomu připočteme podivná přirovnání, kterými se kniha jenom hemží, zbude nám opravdu průměrná záležitost. Je navíc škoda, že Jindra Rohlík nevyužil celý potenciál na svou dobu relativně zajímavého světa. Krom pár zlobrů, kostlivců, jednoho vlčího emzáka a golema tak nepotkáte nic zajímavého.

Kombinaci ohraného příběhu a nezáživných postav zachraňuje pouze netradiční prostředí, které by ale potřebovalo vychytat ještě pár much. Knižní verze Bran Skleldalu tak nezačala bůhvíjak převratně, ale i tak je to slušný základ pro připravovanou trilogii.

5/10 

ZAJÍMAVOST: Jindřich Rohlík, krom románové trilogie, chystá také třetí díl videoherních Bran Skeldalu pro mobilní zařízení nesoucí název Seven Mages. Hry se dočkáme již 15. března tohoto roku.

Zdroje: www.databazeknih.cz, www.7mages.net

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge