Zůstane filmový Dárce věrný své předloze?

Filmy Novinky

Kniha Dárce napsaná autorkou Lois Lowry by klidně mohla zapadnout do současné vlny young adult dystopií. Jenže Dárce byl v originále vydán už před více než dvaceti lety. Fanoušky knihy, která je např. v USA hodně oblíbená, teď znepokojuje hlavně jeden aspekt filmového provedení – a sice jeho barevnost.

O chystaném filmu jste se mohli dozvědět ve článku Najděte svůj osud s Dárcem. Jeho součástí jsou první oficiální fotky a také trailer. Až potud se to zdá jako normální filmová adaptace úspěšné knihy. Jenže fanoušci se bouří. Postavy ve světě, který Lowry stvořila, totiž nejsou schopné rozeznat barvy nebo cítit téměř žádné emoce. Místo toho, aby tvůrci filmu tuhle skutečnost prodali i těm, kteří předlohu nečetli, rozhodli se propagovat celý film v poměrně živých barvách. Přitom už v dubnu se objevila informace o tom, že film bude částečně černobílý a částečně barevný. Celou situaci trochu mění nové plakáty, které jsou převážně černobílé, jen s náznakem skutečného, barevného světa.

 Prostřednictvím plakátů se můžeme blíže seznámit s hlavními postavami – Jonasem (Brenton Thwaites), jeho matkou (Katie Holmes) a otcem (Alexander Skarsgård), Dárcem (Jeff Bridges), Asherem (Cameron Monaghan), Vůdkyní Starších (Meryl Streep), Fionou (Odeya Rush) a Rosemary (Taylor Swift).

 Natáčení se často účastnila také samotná Lois Lowry, kerá spolupracovala hlavně s Jeffem Bridgesem a režisérem Phillipem Noycem. Samozřejmě bylo nutné provést několik úprav, ale se všemi autorka souhlasila a film tak zůstane věrný její původní vizi.

Malou ukázku prolínání barevných a černobílých sekvencí spolu s náhledem „za oponu“ najdete v následujícím videu:

Česká premiéra filmu The Giver je naplánována na 11. září 2014 a distribuci do kin bude zajišťovat společnost Bioscop.

Zdroj informací a obrázků: hypable.com

1 thought on “Zůstane filmový Dárce věrný své předloze?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge