KNIŽNÍ RECENZE: Lovely Vicious

Knihy Knižní recenze

Určitě to znáte, holka potká kluka, on je děsnej bad boy, ona má problémy z minulosti, které ji začnou pronásledovat, zamilují se do sebe, problémy vyřeší a hotovka. Tak přesně tohle Lovely Vicious NENÍ!

lovely vicious cover2Autor: Sara Wolf
Série: Lovely Vicious
Díl: 1.
Počet stran: 269 stran
Nakladatel: self published?
Datum vydání: 5. listopadu 2013

Lovely Vicious je jedna z nejoriginálnějších young adult contemporary romancí jaké jsem kdy četla. Upřímně, už jsem byla vážně unavená ze všech těch stále se opakujících schémat, rozuzlení a happy endů a tahle knížka mě doslova smetla ze židle.

Navíc jsem se u ní nasmála, jak už dlouho ne a k dobru jí přičtěme i naprosto neuvěřitelný CLIFFHANGER (ano, tak velký, že to musím napsat kapitálkami).

obrazek1

Hlavní hrdinka Isis (boží jméno, mimochodem) se přestěhuje do Ohia. Její čas (i jednotlivé kapitoly) je měřen na roky, týdny a dny od TÉ události s klukem, kterému zásadně říká Nameless. Isis byla kdysi tlustá, všichni se jí smáli, byla to naivní, deprimovaná holka bez přátel a s rozpadající se rodinou. Teď začíná znovu a na první pohled je to úplně nová Isis, ale zdání klame. Zbavila se sice přebytečných kil, ale v jádru je pořád přesvědčená, že je ošklivá a nemožná. Zdárně to maskuje bizarním humorem. Na své první středoškolské párty se seznámí s opilou barbie, která je zabouchnutá do Jacka Huntera. Říká se mu Ice Prince, prakticky s nikým nemluví, nechodí se středoškolačkama, je ve zdravé míře záhadný a samozřejmě vypadá božsky (takové klišé ale autorce odpustíme, protože, řekněme si to narovinu, kdyby byl ošklivý, byly bychom všechny naštvané). A příběh začíná tím, že mu Isis dá pěstí.

obrazek2

Pak začíná válka! Isis a Jack si znepříjemňují život, jak to jen jde. Isis začne Jacka stalkovat a snaží se na něj vyhrabat co nejvíc špíny (Sherlock hadra). Tuší, že se s ním kdysi cosi stalo, že to má co dělat s holkou jménem Sophia a že jsou v tom namočení její divní kamarádi (opilá barbie Kayla, nerd Wren, školní bitch Avery a „crazy knife-dude“). Ale jejich vzájemný boj časem přeroste v něco docela jiného. Nečekejte ale žádnou typickou romantiku, hloupá klišé a žili šťastně až do smrti. Fakt to funguje do puntíku, aniž byste se museli chytat za hlavu.

obrazek3

Všechny své palce dávám nahoru za vynikající dialogy a hlášky na každém druhém řádku. Isis je naprosto neuvěřitelná a sype z rukávu jednu trefnou frázi za druhou. Jack jí k tomu zdatně sekunduje. Ani kousek knížky vás tak nemůže nudit, protože všechno odsýpá naprosto hladce a s každou stránkou se těšíte, až přijde s nějakým novým nápadem na likvidaci Jacka ve stylu Wednesday z Adamsovy rodiny. Kdybych měla točit film, hlavní roli dostane Zooey Deschanel.

Obrazek4

Jack a Isis:
„How did you find me? If you hacked into the Club’s computer to look up my appointments – „ „Whoa, I think you overestimate me, shitlord. Last time I checked all I did was be in the wrong place at the right time. I saw you and had to – ” „Stalk me.” „ – delicately approach you. In a sideways manner. From behind. Without being seen at all. For ten minutes.” 

Isis a její máma poté, co se Isis vrací z párty:
„Did you have fun? How many boys did you make out with?” She asks. „Seventy. At least.” „How many shots did you take?“ „Fourteen. I let go of the wheel halfway home and Jesus drove me the rest of the way.”

Isis vyhrožuje (což dělá pořád a skvěle):
„I will pull your pancreas out through your nose and feed it back to you in a drip inserted into your anus is that clear?”

Druhé plus bude za originální zápletku a skvělé vedlejší postavy. I když v příběhu slouží spíše k tomu, aby Isis mohla sázet různé druhy vtípků na všechny strany, dostávají prostor i pro vlastní příběh. Ty tzv. „problémy z minulosti“ působí sice místy malinko nereálně, ale neotřelost se jim nezapře. No a ten KONEC! O můj Bože, ten KONEC! Měla jsem to štěstí a přečetla už i druhý díl – Savage Delight, abych uspokojila svoji zvědavost. Ale chyba lávky. Jeden cliffhanger se sice vyřešil, ale hned nám autorka naservírovala další. Čekání na třetí díl je mučivé.

Sečteno a podtrženo:

obrazek5

Zdroj informací a obrázků: Goodreads.com, Tumblr.com

8 thoughts on “KNIŽNÍ RECENZE: Lovely Vicious

    1. Já doufám taky a udělám pro to maximum, protože je to fakt super! Jako úplně nejvíc super, nekecám 😀 Možná bude ale potíž s tím, že je to samovydané.

  1. Teda zni to paradne ! Ja taky chci umet anglicky ! 🙁 nebo teda aspon aby to vyslo u nas :-))

  2. Mohla bych se zeptat.. kde se dá kniha koupit? Nemohu ji nikde sehnat a to ji hledám v angličtině – čtu radši knihy v angličtině:).
    Sice jsem ji našla na internetu, ale čtení v elektronické podobě nemám moc ráda.
    Děkuju moc.)

    1. Ona to nejdřív vydala sama, takže to bylo jen jako e-kniha, ale teď jí tahle kniha vyšla i v paperbacku, je k dostání třeba na Amazonu, ISBN je 978-1633752290.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge