KNIŽNÍ RECENZE: Marked Men

Knihy Knižní recenze

New adultky na pokračování moc nemusím. Většinou se první díl ještě dá, ale pak to jde od desíti k pěti. Výjimkou je série Marked Men (celkem bude 6 dílů). Totálně epic to není, ale držet vás to teda rozhodně bude.

Autor: Jay Crownover
Série: Marked Men
Díl: 1., 2., 3. a 4.
Počet stran: 1. díl: 327, 2. díl: 416, 3. díl: 387, 4. díl: 400
Nakladatel: William Morrow Paperbacks
Datum vydání: 1. díl: 30. 12. 2012, 2. díl: 28. 5. 2013, 3. díl: 7. 1. 2014, 4. díl: 29. 4. 2014
Žánr: new adult

Schéma je jednoduché. V jednom tetovacím salonu pracuje parta lidí a dalších pár se točí kolem. Každá kniha sleduje životní příběh jednotlivých postav a samozřejmě nalezení té pravé/toho pravého. Zdá se to jako jedno velké klišé? Máte pravdu. No a co? O tom je přece skoro každá new adult kniha a už záleží jen na tom, jak moc autor příběh ozvláštní, jaké kulisy mu vystaví a co originálního do tradičního mixu přimíchá.

Hrdinou prvního dílu je Rule. Musím se přiznat, že mi jeho příběh opravdu hodně připomínal Krásnou katastrofu… v tom dobrém slova smyslu. Rule je děvkař, hádá se s rodinou, která ho viní za smrt jeho bratra. Shaw je jeho dlouholetá kamarádka a vozí ho každou neděli na návštěvu k rodičům (poté co ho vytáhne z postele další náhodné jednorázové známosti). Už pěkně dlouho po něm jede, ale celé její okolí (včetně něj) si myslí, že chodila s jeho mrtvým bratrem. A odtud jedeme dál.

Druhý díl kupodivu vůbec nezaostává. Prim hraje hudebník a Rulův kamarád Jet a Shawina spolubydlící Ayden. Ayden má za sebou docela temnou minulost (tohle je příběh nikoli jen o bad boyovi, ale hlavně o bad girl) a tak nějak se to semele, že se stane Jetovou spolubydlící. Výbušná situace! Oba se časem domluví na nezávazném sexu, ale jak už správně tušíte, rozhodně to tady nekončí.

Třetí díl byl definitivně nejslabší, a kdyby na sebe jednotlivé příběhy nenavazovaly, skoro bych vám doporučila ho přeskočit, abyste si nekazili zážitek. Hlavní roli hraje Cora, pixie recepční z tetovacího salonu, a Rome, Rulův bratr, který se právě vrátil z války v Afganistanu. Ona je několikanásobně zklamaná láskou a hledající toho pravého, on vůbec neví, co má po letech služby dělat a jak zapomenout na všechny mrtvé kamarády.

Čtvrtý díl vám o kousek spraví chuť, protože Nash je jedním z nejzajímavějších hrdinů příběhu a i když se z toho nakonec dalo vytřískat mnohem víc, jeho snaha sbalit zdravotní sestru Saint, se kterou kdysi chodil na střední, je poměrně dobře vystavěná. Saint ho samozřejmě nechce, protože na střední byla tlustou, nezajímavou holkou, kterou Nash (jako mnoho dalších) přehlížel a zahrával si s ní. Její problémy a chování jsou sice občas „napřesdržku“, ale dá se to.

Co k tomu říct dál? Všechny díly si na Goodreads drží poměrně vysoké hodnocení (nad 4,10 – 4,20) a zaslouženě. I když nemůžete od knih čekat žádný velký průlom ve světě new adult žánru, budete spokojení. Zajímavé zápletky, dostatečně potetovaní chlapci, tak akorát drzé dívky a správná dávka jiskření, lásky, humoru, problémů a bitek. Chvíli se díváte očima hlavního hrdiny, chvíli pohledem hlavní hrdinky, a tak dostanete kompletní balík myšlenek a názorů z obou stran. První díl si přečtěte, pokud vás bavila Krásná katastrofa, po druhém dílu sáhněte proto, že bad girl je rozhodně zajímavé zpestření, třetí díl přelouskejte, abyste neměli mezeru v příběhu a čtvrtý díl je must-read kvůli Nashovi. Autorka píše docela rychle, takže pětka je v plánu v říjnu letošního roku, a tak svoji zvědavost ukojíte docela brzy.

Nedokážu přesně říct, proč tomu tak bude, ale Marked Men vás bude bavit. Nedokážu přesně říct, co je na sérii výjimečné oproti jiným, ale neměla jsem ani jednou nutkání už dál nesáhnout po dalším dílu. Nedokážu přesně říct, jestli ta kupa klišé obstojí i u dalších čtenářů, ale mě kupodivu ani na chvíli nevadila. Takže nakonec řeknu, zkuste si na to udělat názor sami.

Dreamcast (vybráno z Goodreads):

dreamcast

7 thoughts on “KNIŽNÍ RECENZE: Marked Men

  1. Tetovací salón mi připomíná sérii My Misery Muse, i když tam je to pomíchané ještě se členy děsně boží rockové kapely a jejich kámoši. Ale jestli je to aspoň o chloupek líp napsané, tak by se mi Marked Men mohli hodně líbit 🙂

    1. Takže to My Misery Muse ani nemám číst? Nějak jsem z tvého komentu nepochopila, jestli to doporučuješ 😀

      1. S tou sérií mám trochu komplikovaný vztah 😀 První díl byl boží, u druhého autorka usoudila, že málo lidí přišlo k úhoně a místy to bylo hodně nereálné 😀 Novelka mě nebavila, protože hlavní hrdina je mi nesympatický od začátku, trojky se trochu bojím, takže jsem se k ní nedostala 😀 Ale Axia recenzovala jinou knížku od té autorky, Painted Lines, a ta zas byla hodně dobrá… Takže se třeba bojím zbytečně! Ale prvnímu dílu dej určitě šanci 😉

  2. Zdravím,chtěla bych se zeptat,jestli nevíte,kde se dá tato série stáhnout 🙂 Nějak se nemůžu dočkat 🙂

  3. Ahoj, chtěla bych se zeptat, vyjde to v češtině? Hledala jsem a nic jsem nenašla. Tak třeba jestli něco nevíte 🙂

    1. Nevím o tom. Můžu to zkusit někomu doporučit, ale myslím, že žádné nakladatelství to teď samo neplánuje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge