Nové trendy v YA z pohledu agentů

Knihy

Už 10 let celosvětově trvá boom young adult literatury. Knížek tohoto žánru je požehnaně (z 10 000 nových rukopisů je více než polovina YA). Zdá se to být pěkný a zaběhnutý trend, ale jako u všeho, i tady platí, že trendy se mění.

Jistými stálicemi jsou paranormální milostné trojúhelníky a apokalyptická témata – to jsou věci, na nichž prvotní čtenáři vyrostli. Jenomže teď už jim není 12. Knihy, které se ještě před 10 lety prodávaly ve velkém, teď nemají šanci uspět, trh je v současnosti o dost sofistikovanější. Zároveň ale platí, že YA berou literární agenti velmi vážně a některé knihy, jaké v současné době vycházejí, už jsou o dost vyzrálejší a kvalitnější. S tím samozřejmě roste i konkurence, jak mezi autory, tak i mezi nakladateli.

Podívejme se na to, jak se bude young adult vyvíjet v několika následujících letech.

the_best

Dá se John Green naklonovat?

Trh je přesycený paranormálnem, v současné době se čtenáři více přiklánějí k něčemu současnějšímu a realističtějšímu. Zářným příkladem je John Green a jeho kniha The Fault in Our Stars (česky vydal Knižní klub – Hvězdy nám nepřály). Prodalo se jí více než 2,5 milionu papírových kopií za prvních 19 měsíců od vydání. Green také hrál roli při popularizaci průlomové YA knihy Rainbow Rowellové s názvem Eleanor & Park (vyjde v češtině u Knižního klubu), kterou propagoval v New York Times Book Review. „Připomnělo mi to nejen, jaké to je být mladý a zamilovaný do dívky, ale také, jaké je to být mladý a zamilovaný do knihy.“ Kniha už je od březnového vydání v 16. dotisku.

Je jasné, že tzv. „contemporary realism“ tu byl vždycky, ale teď přichází ta chvíle, kdy může skutečně naplno uspět. A podžánr může být jakýkoliv – romance, mystery, thriller. Důležitý je příběh a styl. Najít ale opravdovou kvalitu je mnohem těžší, než přidat pár padlých andělů, chodících zombie a smíchat to s klasickou romancí. Navíc se každý snaží vymyslet něco, co tu ještě nebylo. A s tím přichází nemálo bizarních věcí. Je těžké najít příběh, který by se nedal shrnout do jedné věty.

Nakladatelé momentálně hodně hledají autory, kteří spadají do tzv. „category killers“. Dobrým příkladem je Ellen Hopkins, jejíž knížky okamžitě po vydání atakují přední příčky žebříčků bestsellerů. Hopkins pracuje s tématy, jako je závislost na drogách, mentální nemoci, nebo prostituce. Stejně tak kniha Jaye Ashera 13 Reasons Why (česky knihu vydal Albatros – Proč 13x proto), jež odhaluje téma sebevraždy, a držela se v žebříčku New York Times bestseller list celé 2 roky. Nejen že to dokazuje hlad čtenářů po emocionálně vypjatých příbězích, bez ohledu na vážnost či náročnost tématu. Nicméně, vzhledem k tomu, že většina čtenářů YA jsou dívky, stále trvá obliba strhujících romancí. Připomeňme si chystanou knihu (2015) Lary Avery A Million Miles Away o šestnáctileté dívce, co zatajuje smrt svojí sestry před jejím přítelem, který je na misi v Afganistánu, a do něhož se ona dívka sama zamiluje. Kritici knihu označili jako „Nicholase Sparkse pro teenagery“. Z toho vyplývá, že právě teď nabývají na síle silně emocionální současné romance zatěžkané vážnými tématy.

Vzrušující novinky

Mnozí se nedomnívají, že současná obliba thrillerů v YA může dlouhodobě vydržet. A to i navzdory velkému boji nakladatelů o knihu Suicide Notes for Beautiful Girls (mix Gone Girl a 13 Reasons Why, vyjde 2015). Jiní jsou ale optimističtější a říkají, že momentálně všichni shání Gone Girl od Gillian Flynn pro teenagery (česky knihu vydal Knižní klub – Zmizelá). Dalším příkladem YA thrilleru je chystané After the Woods nebo Underneath Everything (o dvou dívkách, které pojí obsedantní přátelství, šťavnaté, temné a sexy).

Dystopie je mrtvá

Nedokončená filmová sága Hunger Games asi ještě udrží umírající dystopii chvíli nad vodou, ale už nyní řada nakladatelů tento žánr spíše odmítá. To ale neznamená úplný konec dystopické literatury. Pořád se toho píše a vydává víc než dost. Nicméně se už více zaměřují na jiné linky příběhu, než apokalyptické kulisy. Je toho prostě už příliš.

Upíři už netáhnou

Éra upírů pomalu končí. Jsme zavaleni spoustou knih s touto tématikou a neumíme se v nich vyznat. Navíc se pořád plácáme na jednom místě. Knihy s různými nadpřirozenými bytostmi, jako jsou upíři, vlkodlaci, mořské panny, víly, cokoliv s ocasem a křídly, už se prostě tak dobře neprodává. Některé starší bestsellery se pořád drží dobře, ale vyrobit v tomto žánru nový hit je extrémně obtížné. Samozřejmě i tady máme výjimku – The Coldest Girl in Coldtown – příběh, který obrátil celý žánr vzhůru nohama.

Únava z trilogií

Nakladatelé poslední dobou preferují samostatné romány, definitivně lze pozorovat jistou averzi vůči všemu, co přichází po třech. Skvělou samostatnou knihou je třeba The Scorpio Races od Maggie Stiefvaterové (česky knihu vydalo Argo – Ve znamení Štíra), která předtím také vydávala hlavně vícedílné příběhy. Odklon od trilogií je logickým výsledkem vývoje trhu. Většina „contemporary“ YA prostě pokračování nepotřebuje. Potýkáme se také se ztrátou kvality u dalších dílů příběhu a snížení tržeb.

Porodní bolesti

V současné době si řada agentů a autorů láme hlavu nad tím, jak posunout YA na nový level, jak udělat příběhy více vizuální a multimediální. A hlavně, jak k nim přitáhnout více chlapců. Chtělo by to více klučičího materiálu („super-smart guy books“) a knih, jako je např. Winger.

Co agenty zajímá?

Josh Adams: „Něco nezapomenutelného a zcela nečekaného. Nechci už žádné okopírované zápletky, hrdiny a témata.“

Jenny Bent: „Miluji dobré re-tellingy pohádek. Momentálně by ale musel přijít nějaký, který se bude opravdu vymykat. Možná něco ve stylu Splintered, což je příběh, který vychází z Alenky v říši divů, akorát ji posouvá do trochu temnější roviny.“

Michael Bourret: „Něco jedinečného, překvapivého, náročného, originálního a elegantního, ale také dostupného a nenáročného.“

Sara Crowe: „Moderní YA s velkým příběhem, jako je Where’d You Go, Bernadette. A milostný příběh. Něco noir nebo goticko-hororového, nebo tajemného. A detektivku, stejně dobrou jako je The Morgue and Me.“

Molly Jaffa: „Moderní román s novou koncepcí a skvěle napsaný. Něco, co se mnou zůstane ještě dlouho poté. Něco, co mě rozpláče a zároveň mě rozesměje. Věčným favoritem je Jeremy Fink and the Meaning of Life.“

editori

Zdroj informací a obrázků: PublishersWeekly.com, GoodReads.com

4 thoughts on “Nové trendy v YA z pohledu agentů

  1. Myslím, že jsi docela uhodila hřebík na hlavičku, dystopie, upíři a trilogie teď už fakt netáhnou, sama vidím, že o conterporary jednodílovky je mnohem větší zájem. A já sama k tomu taky tíhnu 🙂 .. no, je to prostě zajímavý, jak se to všechno v průběhu let mění 🙂

  2. Myslím, že jsi to vyjádřila pěkně. Je pravda, že upírů a vlkodlaků už začínám i sama mít plné kecky. Dystopie se u mě ještě drží, ale je opravdu vidět, že už je tím svět trochu přehlcen. Každopádně si ale myslím, že se to – stejně jako každý trend – bude postupně zase vracet 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge