Knižní svět Nicholase Sparkse – první část

Filmy Knihy Představujeme

Podivovali jste někdy nad tím, jak je možné, že toho Sparks dokázal tolik napsat? Ztrácíte přehled v tom, co všechno vůbec napsal? A z čeho všeho byl nakonec film? Máme pro vás třídílný vyčerpávající přehled všech jeho knih, které si svět tolik oblíbil.

Jen málokterý autor měl v posledních letech převedeno tolik knížek na filmová plátna či televizní obrazovky jako právě Nicholas Sparks. Mnohým, a to zejména té mužské části, se může zdát, že jeho knihy jsou až příliš romantické, přeslazené a předvídatelné, ale jedno se panu Sparksovi musí nechat. Jako muž, ví naprosto přesně na jakou notu hrát, aby uchvátil srdce čtenářek (nebo pak i divaček) po celém světě. Jeho knihy byly přeloženy a vydány ve více jak 30 jazycích a zemích světa.

Zápisník jedné láskyPrvní kniha, kterou Sparks vydal, byla The Notebook (Zápisník jedné lásky) v říjnu roku 1996. Už během prvního týdne po jejím vydání se dostala na seznam betsellerů The New York Times. V rozhovoru Sparks uvedl, že inspirací pro napsání tohoto románu mu byl životní příběh rodičů jeho ženy, kteří v době, kdy je poznal, byli manželé již přes 60 let. A tak tento srdceryvný příběh o první lásce odstartoval jeho úspěšnou kariéru spisovatele.

Jen necelých 8 let po jejím vydání, se kniha dočkala nezapomenutelného filmového zpracování. Režisérem filmu byl Nick Cassavetes, který do hlavních rolí Allie a Noaha obsadil začínající hvězdy Rachel McAdams a Ryana Goslinga. V rolích staršího páru se objevila režisérova skutečná maminka Gena Rowlands a James Gardner.

Film měl premiéru 25. června 2004 a dočkal se ohromného úspěchu u diváků a dodnes drží dvanáctou příčkou nejvýdělečnějšího romantického filmu. Jistou zajímavostí je i skutečnost, že na nějakou chvíli se Ryan a Rachel stali párem i ve skutečnosti. Nejednomu diváku svým rozchodem zlomili srdce.

Vzkaz v láhviDruhou knihou v pořadí, kterou Sparks napsal, byla Message in a Bottle (Vzkaz v láhvi). Kniha byla vydána v dubnu roku 1998. I tato kniha s poněkud hořko sladkou příchutí se dočkala svého filmu (a to ještě dříve než The Notebook). Hlavní hrdinka Theresa najde na pláži dopis v láhvi, který je věnovaný Catherine a rozhodne se najít pisatele onoho dopisu Garreta. To se jí podaří, ale jak se jejich vztah začíná prohlubovat, Theresa si uvědomuje, že skutečnost, že mu nikdy neřekla o jeho dopisu, může být pro jejich vztah osudným.

Film pod taktovkou režiséra Luise Mandokiho si odbyl svoji premiéru 12. února 1999 a ústřední dvojici Garreta a Theresy ztvárnili zkušení herci Kevin Costner a Robin Wright, v roli Costnerova otce se pak objevil Paul Newman.

Nezapomenutelná cestaTřetí knihou vydanou v říjnu roku 1999 se pak stalo mladistvé romantické drama A Walk to Remeber (Kniha: Nezapomenutelná cesta; Film: Dlouhá cesta). Kniha byla zfilmována (jako druhý Sparksův film) necelé tři roky od jejího vydání, film měl premiéru 25. ledna 2002. Sparks se nechal inspirovat příběhem své sestry Danielle, která zemřela na rakovinu v roce 2000 a přesto, že většina příběhu je smyšlená, najdou se tam jisté prvky a motivy, které korespondují s Danielle, jako to, že také nebyla ve škole populární, nosila ohyzdný svetr a v ruce Bibli. Stejně tak by nikoho nenapadlo, že by se do ní její manžel tak moc zamiloval.

Mezi knihou a filmem je jeden zásadní rozdíl a to doba, do které byl příběh zasazen. Zatímco kniha se odehrává v 50. letech a je vyprávěna sedmnáctiletým Landonem, který se zamiluje do spolužačky Jamie, pro film se tvůrci společně se Sparksem rozhodli zvolit současné zasazení, aby tak přilákali mladé publikum.

Režisérem filmu se stal Adam Shankman, který je známý nejen jako režisér, ale také jako choreograf, který pracoval na tanečních filmech série Step Up a mnohých dalších. V roli křesťansky založené mladé a plaché dívky se objevila Mandy Moore a roli populárního frajírka, jenž pod jejím vlivem dospěje v muže, si zahrál Shane West.

Útěk do samotyČtvrtou a pátou knihou se pak staly The Rescue (Útěk do samoty) vydané v září roku 2000 a A Bend in the Road (Osudová zatáčka) vydané o rok později v září 2001. Ani jedna se prozatím nedočkala filmového zpracování, ale co není, jistě může být. V The Rescue Sparks opět pracuje s nesnadným tématem a to je nemoc a postižení.

Syn hlavní hrdinky Denise trpí poruchou vnímání a romantický život Denise je tím značně ovlivněn. To se změní v okamžiku, kdy se seznamuje s dobrovolným hasičem Taylorem, který však taky skrývá svá tajemství a rány z minulosti.

Osudová zatáčkaA Bend in the Road je příběhem muže, Milese, jenž truchlí nad ztrátou své manželky, kterou ztratil před dvěma lety při autonehodě, od níž druhý řidič ujel a on se jej teď snaží vypátrat. Zároveň se seznamuje se Sarah, mladou učitelkou svého syna Jonaha.

Noci v RodantheO rok později v září 2002 vychází další kniha, která se dočkala filmu, šestá kniha, čtvrtý film Nights in Rodanthe (Noci v Rodanthe). Hlavním tématem filmu je láska, která se zrodí během několika dní, když se rozvedená matka tří dětí, Adrienne, náhodně seznámí v penzionu s rozvedeným Paulem, ale s postupem dní si oba dva uvědomují, že jejich romance nebude mít dlouhého trvání a že návrat do reality bude znamenat odloučení.

Kniha byla bestselerem, avšak film, který měl premiéru 26. září 2008, se dočkal poněkud vlažnějšího ohlasu a to i přesto, že v hlavních rolích se objevili známě hvězdy Richard Gere a Diane Lane.

Zdroj informací a obrázků: NicholasSparks.com, Bux.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge