Knižní svět Nicholase Sparkse – druhá část

Filmy Knihy Představujeme

Ve čtvrtek jsme vám přinesli první přehled knih a filmových adaptací oblíbeného spisovatele. Dneska pokračujeme dál…

StrážceFilmaři se s adaptacemi Sparksových knih na chvíli odmlčeli avšak Sparks s psaním knih ne, a tak v letech 2003 až 2005 napsal rovnou pět románů, které taktéž nemají svoji filmovou podobu. V dubnu roku 2003 to byl The Guardian (Strážce), který zabrousil i do pole thrilleru a hlavním tématem je posedlost a honba za pravou láskou.

SvatbaKniha The Wedding (Svatba) vyšla v září 2003 a je označována jako spin-off knihy The Notebook. Hlavními hrdiny jsou Jane (dcera Allie a Noaha) a její manžel Wilson, který cítí, že jejich vztah po třiceti letech manželství už není, co býval, a tak se snaží svoji ženu znovu okouzlit a to vše během příprav na svatbu jejich vlastní dcery.

Další kniha nazvaná Three Weeks With My Brother vyšla v dubnu 2004 a jedná se spíše dokumentární vyprávění o cestování Nicholase Sparkse a jeho bratra Micaha a jejich sebepoznání. V dubnu 2005 pak vyšla kniha True Believer, ve které mladý a úspěšný New Yorský novinář Jeremy, dostává tip na zajímavý článek, který ho zavede do malého městečka v Severní Karolíně. Zde se seznamuje s mladou Lexie, jež ho okamžitě okouzlí a přiměje ho pochybovat nad jeho současným životem. Jeremy tak stojí před životním rozhodnutím, zda opustit svůj dosavadní život nebo ztratit ženu, která by mohla být tou pravou. At First Sight je pak pokračováním této knihy a příběh Lexie a Jeremyho se tak více rozvíjí. Kniha vyšla jen několik měsíců po vydání True Believer, v říjnu roku 2005. Původně mělo jít o epilog doplněný k True Believer, ale Sparksovu editorovi se 45 stran dlouhý epilog zdál příliš, proto vznikla myšlenka napsat pokračování.

Milý JohneDvanáctou knihou a pátým filmem se pak stala kniha Dear John (Milý Johne). Hlavním hrdinou je mladý rotmistr Speciální jednotky Americké armády, který se během jarních prázdnin seznámí s mladou Savannah. Dvojice se do sebe rychle zamiluje, avšak Savannah se brzy vrací do školy a John se musí vrátit ke své jednotce. Zůstanou ovšem v kontaktu. Vše zkomplikuje 11. září a útok na Ameriku. John, jenž chtěl kvůli Savannah armádu opustit, se rozhodne zůstat a dál bojovat. Výraz „Dear John“, zde nereprezentuje jen korespondenci mezi ústřední dvojicí, ale jistým způsobem předpovídá, jak to mezi nimi dopadne.

Během druhé světové války započala tradice, že když se manželky nebo přítelkyně vojáků chtěly se svými partnery rozejít, začaly svůj dopis slovy „Dear Johnny“, „My dearest John“ – onomu muži pak bylo předem jasné, čeho se v tom dopise dočká. Film měl premiéru 5. února 2010 a režíroval jej slavný švédský režisér Lasse Hallström, který natočil Čokoládu s Johny Deppem a v roce 2013 zatím poslední filmové zpracování další ze Sparksových knih Safe Haven. Ústřední dvojici si zahráli Channing Tatum a Amanda Seyfried.

Další kniha nesoucí název The Choice byla vydána v září roku 2007. Román je zaměřen na muže Travise, který má všechno, co si jen může přát – skvělou práci, báječné přátelé, krásný domov na pobřeží malého města. Žije však v domnění, že tento pohodlný život by byl narušen, kdyby do něj vstoupila žena. Příchodem nové sousedky Gabby jsou jeho dosavadní předsevzetí značně narušena a Travis se tak pouští do nepoznaného dobrodružství vážného vztahu.

TalismanČtrnáctou knihou a sedmým filmem, která vyšla v září 2008, je pak úspěšný příběh The Lucky One (Talisman), který stejně jako Dear John vsadil na téma vojáka vracejícího se z války. Vypráví příběh mladého Mariňáka, co během svého nasazení v Iráku najde fotografii mladé ženy a brzy začne věřit, že mu přináší štěstí. A tak se po návratu domů rozhodne najít onu ženu z fotografie.

Z Colorada se dostane do malého městečka v Severní Karolíně, kde Beth – ženu s fotografie – najde. Kniha se dočkala svého filmového zpracování a film měl premiéru 19. dubna 2012. Režie se ujal Scott Hicks, který byl nominovaný na Oskara za film Shine a natočil známý film Snow Falling on Cedars (Sníh padá na cedry) a za nedlouho by se měl pustit do adaptace série Fallen. V roli Logana se objevil Zac Efron a roli rozvedené matky Beth si zahrála Taylor Schilling.

Poslední píseňSparksovou patnáctou knihou je The Last Song (Poslední píseň) a zajímavostí je, že Sparks nejdříve spolu se svým kamarádem Jeffem Van Wie napsali scénář k filmu, a až potom vznikl stejnojmenný román. Ten vyšel v září 2009 a film následoval jen několik měsíců poté, 31. března 2010.

Příběh sleduje sedmnáctiletou dívku Ronnie, která žije v New Yorku. Její matka se rozhodne, že ji i jejího bratra Jonaha rozhodne poslat na prázdniny za jejich otcem, který žije v malém přístavním městečku v Severní Karolíně, aby se Roniina rebelující povaha zklidnila. Příběh sleduje složitý vztah mezi Ronnie a jejím tátou Stevem, a zároveň rozvíjející romanci mezi Ronnie a místním klukem Willem.

Režisérkou filmu je Julie Anne Robinson, jež spíše režíruje televizní seriály. Hlavní dvojici si pak zahrála Miley Cyrus a Liam Hemsworth, kteří se během natáčení dali dohromady. V roli Ronnieho otce se pak objevil zkušený Greg Kinnear.

Zdroj informací a obrázků: NicholasSparks.com, Bux.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge