Frankenstein zamíří příští rok do kin, a to hned dvakrát

Filmy Knihy Novinky Představujeme

Kniha Mary Shelley bývá označována za vůbec první dílo žánru science fiction a od dob svého prvního vydání si celosvětově našla celou řadu nadšených čtenářů. Není se tedy čemu divit, že se dočkala několika filmových i seriálových podob, či si tvůrci její monstrum z knih vypůjčili. Tentokrát se můžeme těšit na další podobu.

jessica-brown-findlayPřípravy na natáčení nového Frankensteina jsou v plném proudu a tvůrci začínají obsazovat hlavní postavy filmu.  Roli posedlého vědce Victora Frankensteine si zahraje James McAvoy. Jeho snoubenku a nevlastní sestru Elizabeth ztvární Jessica Brown Findlay, která učarovala všechny fanoušky seriálu Donwton Abbey v roli okouzlující nejmladší dcery Sibyl. Daniel Radcliffe si pak zahraje postavu Igora, který sice není postavou z pera Mary Shelley, avšak v hororových snímcích (nejen o Frankensteinovi) je stálicí.

Film se ještě nezačal natáčet. Avšak premiéra byla stanovena na 17. října příštího roku. Na režisérskou židli se usadí Paul McGuigan, který sice zatím nenatočil žádný úspěšnější film, avšak režíroval úspěšný britský seriál na motivy další literární předlohy, a to seriál Sherlock s Benedictem Cumberbatchem v hlavní roli.

Frankenstein's_monster_(Boris_Karloff)Tento film pochopitelně není prvním a nejspíš ani posledním zpracováním tohoto úspěšného díla. A tak jen několik zajímavých zpracování. V roce 1931 přišel do kin dnes již klasický hororový film Frankenstein, který se dočkal dvou dalších pokračování. Snad každý někdy viděl obrázek Borise Karloffa v jeho masce Frankensteinova monstra.

Mezi zajímavější zpracování pak jistě patří film z roku 1994, který byl režírován Kennethem Branaghem. Ten je známý především díky svým Shakespearovským adaptacím. Branagh si zde také zahrál hlavní roli Victora, Elizabeth pak ztvárnila Helena Bonham Carter a monstrum si zahrál Robert De Niro.

V roce 2004 byla natočena minisérie s Williamem Hurt a Donaldem Sutherlandem. Seriál se mimo jiné natáčel na Slovensku a tak se v závěrečných titulkách objeví nejedno slovenské jméno. Mnozí diváci tuto verzi považují za přesnější převedení knihy na plátno oproti Branaghově verzi, která je zase považována za více vizuální.

i_frankenstein_ver3Tim Burton také v roce 2012 natočil animovaný snímek s názvem Frankenweenie, jenž byl předělávkou jeho krátkého filmu z roku 1984. V dabingu jednotlivých postav se objevili herci, se kterými již Burton spolupracoval na předchozích projektech, jako třeba Winona Ryder nebo Catherine O’Hara.

Na 24. leden 2014 je pak naplánována premiéra filmu I, Frankenstein. V hlavních rolích se objeví Bill Nighy, Aaron Eckhart, Miranda Otto nebo Yvonne Strahovski. Mnoho informací ohledně děje není známo, ale z prvních fotografií je zřejmé, že se bude jednat spíše o futuristický příběh, který se nebude držet historické linky.

A teď trochu drbů ze života spisovatelky Mary Shelley, co ji přivedly až k napsání tohoto románu v roce 1816. Mary Shelley se narodila v roce 1797 jako Mary Wollstonecarft Godwin. Pokud se vám to jméno zdá povědomé, je to nejspíš kvůli její matce, Mary Wollstonecarft, která byla známá filozofka a feministka. V tomto duchu se nese i její nejznámější dílo A Vindication of the Rights of Woman. Otcem Mary Shelley byl pak anglický novinář a spisovatel William Godwin.

Mary ShelleyMladá Mary se poprvé setkala s radikálním básníkem a spisovatelem Percym Bysshe Shelley, když ji bylo pouhých 16 let. Shelley navštěvoval rodinu Mary za účelem výpomoci jejího zadluženého otce. S Mary se sblížili, a i přes protesty jejího otce o několik měsíců později Mary s o pět let starším Percym utekla do Francie, a to ve společnosti Maryiny nevlastní sestry Claire Clairmont. Tohle samo o sobě by bylo skandální až dost, jenže Percy za sebou navíc zanechal v Anglii těhotnou ženu.

Jak se však zdá, tehdejší generace romantiků věřila ve volnou lásku, a tak Percy navázal vztah nejen s Mary, ale i s Claire. První dcerka Mary a Percyho zemřela, avšak zanedlouho se jí narodil syn William a krátce na to dcera Clara. Bohužel obě děti zemřely. Clara v jednom roce a William ve třech letech. V té době už byli Mary (teprve devatenáctiletá) a Percy manželé. V roce 1819 se jim pak narodilo čtvrté dítě Percy Florence, který se jako jediný dožil dospělého věku.

Ale zpátky k těm pikantnějším informacím. Claire zůstala z jejího milostného poměru s Lordem Byronem dcerka Allegra, ta však taktéž zemřela, a to ve věku pěti let. Lord Byron rozhodně nebyl žádný svatoušek. Prošel si nejedním románkem, včetně skandálního vztahu se svou sestrou Augustou Leigh, s níž měl stejného otce. Spekulace zda Elizabeth Medora Leigh je Byronova dcera se však nikdy nepodařilo prokázat. Následovalo manželství s Anne Isabelle Milbanke, které bylo sice neúspěšné a vedlo k rozvodu, avšak v jednom směru úspěch mělo. Z tohoto vztahu vzešla dcera Augusta Ada Lovelace, významná matematička, jež vytvořila první algoritmus, a je považována za první programátorku na světě.

Frankenstein-BookSmrt Percy Bysshe Shelleyho následovala krátce poté v červenci 1822. Avšak o šest let dříve to byla právě Claire, která dala dohromady Shellyovi a Lorda Byrona, a během pověstného „roku bez léta“ 1816 (byla ohromná zima) se tato skupina doslova zašila na pobřeží Ženevského jezera. Jedním z témat, které probírali, byly i výzkumy Erasmuse Darwina, anglického lékaře, jenž se zabýval galvanismem a zkoumal možnosti mrtvého těla a jeho znovu zprovoznění. Erasmus byl dědečkem svého slavnějšího vnuka Charlese.

Percy, Byron, další anglický spisovatel John William Polidori a pochopitelně i Mary se rozhodli zasoutěžit, kdo napíše nejlepší hororový příběh. A tak Mary, které se zdál sen o vědci, který stvořil umělý život a byl následně zděšen tím, co provedl, napsala příběh Frankenstein. Poprvé vyšel v roce 1818 anonymně. Na obálce druhého vydání z roku 1823 se však už její jméno objevilo. Byť se jednalo o jedno z jejích prvních vydaných děl, žadné další už nepřekonalo slávu Frankensteina. Mary prožila konec svého života ve společné domácnosti se svým synem Percym a jeho ženou, s níž měla vřelý vztah. Už od roku 1839 byla těžce nemocná, zemřela však 1. února 1851.

Zdroj informací a obrázků: IMDb.com, Collider.com, Wikipedia.org

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge