Nejvíce vydělávající autoři roku 2013

Knihy Novinky

Americký Forbes přišel se top seznamem šestnácti nejvíce vydělávajících autorů tohoto roku. Podívejme se tedy, která jména se do topky dostala.

Klub světově nejvíce vydělávajících spisovatelů je jedním z těch exkluzivních, můžete se do něj dostat jen pomálu. Někteří si ovšem drží členství i po několik let – jako třeba Danielle Steel nebo Stephen King, kteří se narodili v roce 1947 a publikovali své první knihy (Cesta domů a Carrie) v roce 1973. Tento rok se Steel umístila na pátém místě a King na desátém.

Jak tedy vypadá celá topka?

E L James - Book Signing1. E L James = 95 miliónů $

Její původní fanfikce na Stmívání, která si pod názvem Master of the Universe získala své čtenáře, se dočkala i své opravdové knižní podoby. A tak se čtenáři celého světa mohli začíst do trilogie Padesáti odstínů. Klíčovým faktorem prodeje u této série byl ebookový formát knihy, jenž se prodává snadno a rychle. Navíc si knihu můžou diskrétně přečíst ve svých čtečkách i na veřejných místech, ačkoliv někteří čtenáři nemají problém ani s pořádnou hrubou knihou v metru nebo autobusech.

The world's best-selling author James Patterson2. James Patterson = 91 miliónů $

Jedině fenomén velikosti Padesáti odstínů dokázal sesadit dlouhodobého krále prodejnosti, je dost dobře možné, že se příští rok na první místo opět vrátí. Jeden ze sedmnácti hardcoverů prodávaných v USA je jeho a díky jeho známým a oblíbeným sériím Maximum Ride a Čarodějka a čaroděj vydatně dobývá také svět young adult žánru, přitom nezapomíná na svůj základ v žánru thrilleru.

"The Hunger Games" Premiere - Los Angeles3. Suzanne Collins = 55 miliónů $

Blockbuster v podobě prvního Hunger Games filmu autorce vydatně pomohl, díky němu dokázala přeskočit i stálice J.K.Rowling a Stephenie Meyer. Původem autorka dětských televizních pořadů stojí také za knižní pentalogií The Underland Chronicles a v plánu má další sérii pro mládež, na níž už podle svých slov začala pracovat.

Political Commentator BILL O'REILLY4. Bill O’Reilly = 28 miliónů $

Ve Státech bude vždycky známější spíše díky působení v televizi, ale od publikace jeho knihy Killing Lincoln se jeho výdělek pořádně zvýšil. Kniha vzbudila značný ohlas a díky další knize, Killing Kennedy, se obě jeho knihy umístily na seznamu bestsellerů New York Times. Třetí kniha na sebe nenechá dlouho čekat. Uvidíme, jaké povzdvižení zvedne jeho Killing Jesus.

Danielle Steel5. Danielle Steel = 22 miliónů $

Za čtyřicet let spisovatelské dráhy dokázala Steel vydat na 128 knižních titulů, a to už je panečku pořádné číslo. Za rok je schopná sepsat a vydat až 3 knihy, většinou jde ovšem o romance. Ani knihy pro děti, nonfikce nebo poezie jí není cizí. Dosud prodala více než 600 miliónů kopií.

Wimpy Kid Author6. Jeff Kinney = 24 miliónů $

Autorova sedmidílná série Deník malého poseroutky (osmý díl vyjde v zahraničí 8. listopadu 2013) si po celém světě získala nejedno dětské srdce… i srdce dospívajících. Knihy se dočkaly také tří filmových podob. Sedmého dílu, Páté kolo u vozu, se minulý prodalo na 1,4 miliónů kopií.

Janet Evanovich7. Janet Evanovich = 24 miliónů $

„Motivuju se ke psaní tím, že utratím své peníze dřív, než nějaké vydělám,“ prozradila autorka. „Moje oblíbené cvičení je nakupování.“ Díky úspěchu její knižní detektivní série Stephanie Plumová to vypadá, že nakupuje ostošest.

Kentucky Derby Horse Racing8. Nora Roberts = 23 miliónů $

Roberts se proslavila svými paperbacky, které často vídáte v supermarketech a pokud často cestujete, pak i v knihkupectvích mezinárodních i menších letišť. V posledních letech se z ní ovšem stala také královna ebooků. V roce 2012 prodala více než 3,2 miliónů digitálních kopií. A to je daleko víc, než se zatím podařilo E L. James.

Dan Brown 'Inferno' Book Launch Event9. Dan Brown = 22 miliónů $

Jeho poslední knižní počin, Inferno, se v první polivně roku 2013 stal nejlépe prodávánou knihou vůbec. Prodalo se na 369.000 kopií. Ještě stále ale nejsme na úrovni předchozích dílů, jež se prodávaly mnohem lépe. Ale není všem dnům konec a Dan Brown ještě neřekl své poslední slovo.

Apple Store Soho Presents Meet The Creators: Stephen King, John Mellencamp And T Bone Burnett10. Stephen King = 20 miliónů $

King se se svou škálou knih v seznamu jednou zvedne, jindy zase spadne. V poslední době si ovšem užívá natáčení seriálu Under the Dome a jeho knižní novinka, The Shining, se brzy dostane do knihkupectví. Kromě toho má už nasmlouvanou i její filmovou podobu. King má navíc dva syny, kteří jsou úspěšnými spisovateli.

Kromě hlavní desítky tu pro vás máme ještě lehčí přehled dalších šesti míst:

11. Dean Koontz = 20 miliónů $

12. John Grisham = 18 miliónů $

13. David Badlacci = 15 miliónů $

14. Rick Riordan = 14 miliónů $

15. J.K. Rowling = 13 miliónů $

16. George R.R. Martin = 12 miliónů $

Minimálně Rowling se ovšem ze svého patnáctého místa určitě posune výše. O knize, kterou napsala pod pseudonymem, jsme vás informovali mezi prvními. Stejně tak se nejspíš posune výše i Riordan, protože se blíží vydání jeho čtvrtého dílu oblíbené spin-off série, navíc se v kinech objeví druhý film Percyho Jacksona. Forbes také předpokládá, že po E L James příští rok neštěkne ani pes, jelikož jejích Padesát odstínů bylo pouhé začátečnické štěstí.

Zdroj informací a obrázků: Forbes.com, Hypable.com

2 thoughts on “Nejvíce vydělávající autoři roku 2013

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge