Netradiční pojetí románů Jane Austen

Knihy Představujeme Seriály

Světlo světa spatřilo už mnoho nejrůznější zpracování Pýchy a Předsudku, ať už se jedná o různá filmová, či televizní zpracování, moderní přepracování a variace, nebo nová knižní zpracování tohoto klasického romantického díla, jedno tu ještě nebylo…

Lizzie Bennet

Webseriály a videoblogy jsou v Americe v posledních několika letech velice populární a tak není divu, že se tvůrci jednotlivých pořadů pouštějí do nejrůznějších projektů. Za myšlenkou vytvořit web seriál The Lizzie Bennet Diaries formou vlogů stojí Hank Green a Bernie Su a vytvořili tak jedinečný pohled na příběh Lizzie a pana Darcyho.

Seriál si odbyl svoji premiéru na YouTube 9. dubna 2012 a završen byl 100. epizodou 28. března 2013. Každý týden byly odvysílány dva díly, které měly zpravidla mezi 2 – 8 minutami. Celý seriál je zasazen do Kalifornie a je prezentován jako videoblog hlavní hrdinky Lizzie, který je editován její nejlepší kamarádkou Charlotte a do 25. dílu se odehrával především v pokojích jedné ze čtyř hrdinek – Lizzie, Charlotte, Jane a Lydie. Pak začali tvůrci představovat další známé postavy a měnit prostředí.

Vzhledem k modernímu přenesení klasického díla nelze očekávat naprostou shodu s knižní předlohou a tak jsou jednotlivým postavám změněny jména, barva vlasů, některé postavy chybí úplně a z jiných se stali asiati. Další zajímavostí je využití moderních médií a tak hlavní postavy mají vlastní účty na Twitteru, Facebooku, Tumblr, lookbooku, Pinterestu, apod.

sanditon-head21

Na úspěch The Lizzie Bennet Diaries v květnu tohoto roku navázal další webseriál Welcome to Sanditon. Ten zpracoval nedokončený román od Jane Austen Sandition. Avšak hlavní hrdinku románu Charlotte Haywood, zde vystřídala mladší sestra pana Darcyho, Gigi, která přijíždí do prosluněného městečka Sandition v Kalifornii, aby zde řídila pobočku společnosti Pemberly Digital, kterou vlastní spolu se svým bratrem.

Do projektu se mají zapojit i samotní obyvatelé městečka Sandition, a tak se tvůrci rozhodli jít ještě o krok dál – nabídli každému stát se obyvatelem městečka Sandition. Každý si tak po potřebné registraci může natáčet vlastní vlogy a vytvořit si profil své postavy, kterou v městečku představuje.

Seriál měl premiéru 13. května 2013 a doposud bylo odvysíláno 19 dílů. I zde platí, že hlavní postavy je možné sledovat na nejrůznějších sociálních sítích. Dříve se občas stávalo, že tyto projekty nebylo možné sledovat mimo Spojené státy. S tím teď už problém není a tvůrci divákům na YouTube nabízí kromě anglických titulků i titulky v mnoha dalších jazycích. Očekávat však češtinu by bylo marné, a tak se český divák bude muset spoléhat na svoji znalost angličtiny.

Zdroj informací a obrázků: LizzieBennet.com, WelcomeToSanditon.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge