Nová série Richelle Mead, Age of X

Knihy Představujeme

Richelle Mead udělala díru do světa až svou upíří sérií Vampýrská akademie, která si vybudovala svou fanouškovskou základnu také u nás. V současné době se pilně pracuje  na filmové adaptaci prvního dílu. Ale dřív, než Mead vůbec s nějakou young adult knihou přišla, psala knihy pro dospělé. A 4. června přišla dokonce s prvním dílem úplně nové série…

Richelle MeadNa Gameboard of the Gods, první díl série Age of X, se těšili všechni její věrní čtenáři. Přece jenom je to i na její styl mírně atypické. Většinou píše paranormální série, či série s prvky urban fantasy. Jenže tentokrát zabruslila do scifi dystopického žánru pro dospělé a dosud uveřejněné zahraniční recenze knihu jen vychvalují. O co tedy jde?

Jedná se o mix mytologie a futuristické budoucnosti. Inspiraci Richelle čerpala ze všech fantasy a scifi knih, s nimiž sama vyrůstala. Má ráda detailní příběhy s hromadou dalších subpříběhů a historických faktů, na které musí člověk přijít až během četby. Není nouze o zajímavé zvraty a pořádnou dávku otázek. A taky cliffhangery. Ty má Richelle obzvlášť ráda.

Gameboard of the GodsV budoucnosti je svět téměř zničen náboženskými extremisty. Justin March žije v exilu poté, co selhal v práci vyšetřovatele náboženských skupin a nadpřirozených úkazů. Ale dostane druhou šanci ve chvíli, kdy si pro něj přijde Mae Koskinen a vezme jej zpět do Republic of United North America (RUNA). Mae vyrostla v aristrokratické kastě a je nyní nejobávanějším a nejlepším armádním vojákem s vylepšenými reflexy a dovednostmi.

Když jsou Justin a Mae nasazeni na šetření případu s řetězcem rituálních vražd, odhalí brzy věci, které je uvrhnou do smrtelného nebezpečí. Čím dále se jejich vyšetřování dostává, objevují se nepřátelé s takovou silou, o jaké se jim nesnilo ani v těch nejhorších nočních můrách. Ukrývají se ve stínech a čekají na příležitost, jak změnit svět k horšímu. Lidé by se tak stali pouze figurkami na šachovnici.

Richelle v rozhovoru pro Entertainment Weekly řekla, že nápad na knižní sérii měla už předtím, než začala psát svou šestidílnou Sukubu (vychází v češtině u nakladatelství Domino), ale zabralo jí více času jej napsat, protože je mnohem detailnější a komplexnější. Musela si pohrát s vývojem budoucí společnosti, což obnášelo vymyslet celé politické machinace, geografii a plno dalších věcí, jaké dříve nedělala.

Richelle Mead 2Děj série je zasazen do novodobé podoby USA a Kanady, které postihl devastující virus, jež po celém světě vyvolal zmatek. Jedna striktní politika státu je ve víře, že náboženství a cokoliv nadpřirozeného jsou nebezpečné věci.

Ve světě své nové knihy Richelle vymyslela i pár věcí, které by ráda viděla i ve své zemi. Vláda RUNA například klade silný důraz na vzdělání a snaží se všemi způsoby, aby se jej dostálo i těm z chudších poměrů. Stejně tak je životní pojištění poskytnuto všem, obyčejní lidé nenosí jen tak zbraně, sexuální orientace není žádný problém a technologie je využívána na své maximum, aby udělala život lehčím. Na druhou stranu se ale jisté vrsty obyvatelstva stávají snoby a rády velí ostatním.

Zatímco první díl série čtenáře seznámí s celým světem politky, pravidel a chování, u dalších knih se podíváme na svět i mimo RUNA, aby si čtenáři dokázali představit, jak celý svět vypadá a jaký dopad to bude mít na všechny postavy. Ačkoliv má Richelle s adult knihami díky Sukubě a Dark Swan zkušenosti, tohle je pro ni velké dobrodružství a doufá, že se nové knihy budou fanouškům líbit. Dokonce si pro ně přichystala celou řadu ukázek:

Gameboard of the Gods
Historie světa
Ukázky: první, druhá, třetí
Charakteristika postav: první, druhá, třetí

Zdroj obrázků a informací: RichelleMead.com, GoodReads.com, EW.com

2 thoughts on “Nová série Richelle Mead, Age of X

  1. nemá byť mae náhodou dievča? ak som správne čítala, tie profily postáv na richellinom blogu… som zvedavá, ako sa richelle popasovala s takýmto troška pre ňu netypickým žánrom :)) btw pekné zhrnutie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge