KNIŽNÍ RECENZE: trilogie Never Say Never

Knihy Knižní recenze

Trilogie o Never Rossové působí i délkou jednotlivých dílů jako jeden román rozstříhaný na tři části, proto tentokrát výjimečně přináším recenzi na tři příběhy v jednom.

Jen velice zřídka čtu celé série v kuse, obvykle si musím od postav odpočinout, či uklidnit rozjitřené emoce, které ve mně jejich příběhy rozvířily. Už dlouho se mi nestalo, že bych narazila na vícedílný příběh, v němž by byly postavy, emoce a dynamika vyprávění v poměru takovém, abych bez zahlcení snesla více dílů hned za sebou. Ale příběh o Never Rossové a Tyi McCabovi je výjimkou, ne snad proto, že by nerozvířil emoce, ale především proto, jak plynule a přirozeně na sebe jednotlivé díly navazují, a jak pod kůži se vám jejich příběh svou gradací dostane.

Tasting NeverAutor: C.M. Stunich
Série: Never Say Never
Počet dílů: tři (+ spin-off série Never Too Late)
Počet stran: 176, 206, 176 (ebook i brožovaná vazba)
Datum vydání: 22.12.2012, 2.2.2013, 2.3.2013
Žánr: new adult
Věková hranice: 18+

Je tomu již pět let, kdy Never ze dne na den a bez rozloučení opustila své sestry a matku, které se k ní po osudné noci, kdy její otec přišel o život, obrátily zády. Nyní studuje v Kalifornii na univerzitě, bydlí se svou lesbickou kamarádkou, muže si více než často pouští k tělu, ale nikdy do svého srdce. Na večírku dost nevybíravým způsobem odmítne Tye McCabea, ještě téhož večera se ale připlete k přepadení večerky a jen Tyovou duchapřítomností vyvázne bez zranění. Ač spolu nezačali právě dobře, společně prožité trauma je spojí dohromady.

Tasting Never je příběhem o hledání sebe sama. Coby samostatný román nevybočuje z průměru žánru a nemá šanci se nějak výrazně udržet v paměti svých čtenářů. Jeho jedinou rolí je představit ústřední hrdiny, kteří si postupně nacházejí cestu k sobě navzájem i k sobě samým.

Finding NeverFinding Never je příběhem o hledání lásky. Never se rozhodne postavit démonům minulosti a spolu s Tyem se vrací domů, za svými sestrami a matkou. Zde na ni nečeká jen její rodina, ale i nepotrestaný otcův vrah a také Neveřin bývalý přítel, co stále doufá ve společnou budoucnost.

Druhý díl působí jako mezník, v němž doteď studená a odtažitá Never pomalu roztává a z ledové sochy se stává odvážnou mladou ženou.

Závěrečný román Keeping Never je příběhem o hledání odpuštění, v němž se své minulosti tentokrát musí postavit Ty. Čtenář se dozvídá o všem, co prožil, co z něj ukovalo člověka, kterým je. Je to příběh bolestivý, vyprávějící o hrůzách, jež jsou bohužel nedílnou součástí našeho světa.

Třetí díl trilogie nabízí několik náhledů do Tyovy mysli ve formě ich-formy úhlu pohledu tohoto hrdiny. Tím, a také skutečností, že se svému čtenáři poprvé výrazněji otevírá, si pro sebe Ty získává post hlavního hrdiny a nejvýraznější postavy románu.

Never a Ty nepatří mezi klasické, duševně zničené hrdiny, jakých bývá v new adultkách plno. Never byla svědkem vraždy vlastního otce, ale nikdo jí pravdu neuvěřil. Daleko od rodiny kouří jednu cigaretu za druhou a střídá kluky jednoho za druhým, aniž by se obtěžovala zapamatovat si jejich jména. V sexu hledá útěchu a zapomnění. S Tyem ji pojí mnoho společného. Ty McCabe má vzezření bad boye umocněné tetováními a četnými piercingy v obličeji. Kouří jak fabrika, střídá jednu holku po druhé, v sexu hledá útěchu a zapomnění, stejně jako Never. Jeho duši ovlivnilo zneužívání, jehož obětí se v dětství stal, a také jeho bývalá kariéra prostituta.

Keeping NeverPříběh o Never a Tyovi sice začal jako klasická, lehce nadprůměrná romantika o hledání sebe sama, lásky a svého místa v životě. Každý díl je ale emocionálně vypjatější než předchozí a závěr trilogie mi víc než co jiného připomněl epilog Síly vzdoru, v němž se dva vnitřně zničení lidé snaží žít dál i přes všechny hrůzy, jež zažili, a najít si své místo ve světě, který jim nikdy nebyl a nikdy nebude nakloněn. A takový příběh mají i Never s Tyem.

Je to příběh, jaký jste už jistě mnohokrát v žánru new adult četli, a možná budete mít při čtení pocit deja vu, ale ono to nevadí, protože Never s Tyem a s tím, co prožili, si vás získají. Není to příběh, kde byste měli emoce jak na horské dráze, ale je to příběh, do nějž se pohroužíte a který se pomalu vkrade do vašeho srdce a zanechá především svým závěrem výraznou stopu.

Trilogie Never vypráví o naději, že i lidé vnitřně zničení mají také právo na štěstí.

Zdroj informací a obrázků: GoodReads.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge