KINO: Atlas mraků

Filmy Filmy v kinech

Už je to nějaká ta doba, kdy nás Wachovští okouzlili něčím, co by se byť vzdáleně podobalo veleúspěšné trilogii Matrix. Nyní pokračují ve svém vizionářském odkazu filmovou novinkou Atlas mraků, který se podívá na šest různých příběhů zabývající se lidstvem, vývojem světa, ale i minulostí a budoucností. Do českých i slovenských kin vstoupil 22. listopadu.

ATLAS MRAKŮ

Filmová adaptace románu Davida Mitchella vypráví šest žánrově odlišných příběhů, které se odehrávají v různých časech a na různých místech od začátku 19. století až po postapokalytickou budoucnost.

Film zobrazuje myšlenku kontinuální propojenosti našeho bytí a především našich činů napříč časem a prostorem, kde všechno má svoji příčinu i následek, smysl, kde se vrahova duše promění ve velkého hrdinu a kde jediný laskavý skutek v přítomnosti vyvolá revoluci v daleké budoucnosti. (CSFD.cz)

Postmoderní scifi román Atlas mraků vyšel v roce 2004, v češtině se objevil o dva roky později. Nyní nakladatelství Mladá Fronta vydává knihu v druhém vydání s filmovou obálkou. Kniha se skládá z šesti příběhů psaných jiným stylem a odehrávajících se v jiných časových dobách a na jiných místech. Román začíná Deníkem Adama Ewinga, cestuje do budoucnosti a poté se vrací v čase zpět. Jednotlivé příběhy na sebe částečně navazují a jejich postavy jsou tak ovlivňovány událostmi minulými.

Podle autora Davida Mitchell jsou všechny postavy jsou ztělesněním jedné duše. Jejich společným znakem je mateřské znaménko nad klíční kostí. Ve filmové verzi uvidíme Toma Hankse, Halle Berry, Hugha Granta, Susan Sarandon, Huga Weavinga, Jima Sturgesse či Jima Broadbenta. Atlas mraků je jedním z mála filmů v historii, který má 3 spolupracující režiséry, jež si své zásluhy rovnoměrně dělí. Během natáčení oslovoval Tom Hansk Wachovské jako „Matka a Otec“ a to kvůli výborné souhře při práci a taky výborné vedení obsazení štábu. Knihu doporučila sourozencům Wachovským Natalie Portman, která ji četla během natáčení filmu V jako Vendeta. Původně ve filmu měla sama hrát, ale poté, co otěhotněla, od projektu odstoupila.

 

Informace i obrázky převzaty: Oficiální stránky filmu, IMDB.com, CSFD.cz, Wikipedia.org

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge