KNIŽNÍ RECENZE: 15 minus

Knihy Knižní recenze

Co všechno byste byli ochotni udělat pro peníze? Pro velkou spoustu peněz? Byli byste ochotni obětovat nejen celý svůj život? Přesně taková je totiž reality show „15 minus“ – na vítěze čeká více než štědrá odměna, ale za strašlivou cenu. 15 soutěžících, ale jen někteří přežijí nástrahy, které na ně čekají. Zvítězí jen ti nejtvrdší, takoví, co budou ochotni třeba i vraždit pro vítězství… Ale co kdyby byla show poslední nadějí pro někoho vám blízkého…?

Autor: Tomáš Zářecký

Počet stran: 416

Vydání: Moba, 2011

Žánr: thriller, reality show

Anotace: 15mínus je zdánlivě nevinná televizní show. Skupina odvážlivců se snaží dostat skrz neznámé území na smluvené místo, kde na ně čeká odměna 60 milionů eur. Situaci ale komplikují dvě pravidla. Podle prvního se peníze rozdělí rovným dílem mezi všechny v cíli. Podle druhého soutěžící během hry nepodléhají žádným zákonům. Mají absolutní svobodu konání… Když se tyhle věci spojí dohromady, vznikne smrtící koktejl. Don přichází do soutěže s mladistvou naivitou. Záhy však pozná, že se musí mít ve střehu nejen před nebezpečnou krajinou, ale hlavně před ostatními soutěžícími. V atmosféře všudypřítomného strachu, kdy smrt hrozí odkudkoliv a kdykoliv, nemůže věřit nikomu. Brzy pochopí, že se v Patnáct mínus nehraje o peníze, ale o to, kdo koho dřív zabije. Jestli se chce vrátit domů živý, musí v sobě objevit zvíře…


15 minus se podobá tolika jiným soutěžím tohoto druhu – skupinka lidí je uzavřena na ostrově, k dispozici mají mapu a kompas a nyní je jen na nich, jak se dostanou na místo určení, ležící kdesi na opačné straně, v divočině. Vítězi se stanou ti, co na toto místo skutečně dorazí a tyto šťastlivce pak čeká pohádková výhra. Nicméně to rozhodně nebude tak jednoduché, jak možná někteří z nich doufají. V divočině se skrývají horší věci než hadi a divoká zvířata. Navíc se v takových podmínkách probouzejí i v lidech nízké zvířecí pudy, touha přežít a zvítězit  je příliš silná. Proto se soutěžící musí mít napozoru i před nebezpečím hrozícím přímo zevnitř jejich společnosti.

Do soutěže vstupuje i na první pohled nijak zvlášť zajímavý mladík Don, jehož osud pak čtenáři sledují především. Don je docela obyčejný člověk a kdyby ho k tomu okolnosti nedohnaly, snad by se ani do podobné soutěže nepřihlásil, ale potřebuje nutně peníze, aby zachránil svého nemocného otce. Uvědomuje si, že 15 minus je drsná a nelítostná soutěž, což dokazuje i velmi vysoká úmrtnost v předchozích ročnících. Přesto je odhodlaný o vítězství bojovat…

Reality show byly, jsou a také budou oblíbeným tématem, které (skoro) nikdy nezklame. Snad proto si ho pro svou prvotinu zvolil i mladý český(!) autor Tomáš Zářecký. A troufám si říct, že udělal dobře.

I přesto, že námět tedy není vůbec originální a podobných knih už tady bylo opravdu hodně, má 15 minus rozhodně něco do sebe. Jako největší plus knihy vnímám velmi propracovanou psychologii postav. Autor si na charakterech dal opravdu záležet. Každá postava je naprosto odlišná, každá má jiné představy, jiné priority, jiné chování. A je proto velmi zajímavé, pozorovat jejich vývoj v průběhu příběhu. Ve skupině vznikají mnohé konflikty, odhaluje se pravá podtstata člověka v tísni… Je zábavné a zároveň poučné sledovat odlišné reakce všech soutěžících. Každý čtenář si najde někoho, komu bude držet pěsti a koho bude naopak odsuzovat. V tom je největší kouzlo této knihy.

Dalším velkým pozitivem je  čtviost a napínavost knížky. Je až s podivem, jak dokázal autor každou (ale opravdu každou) stránku naplnit dějem a akcí. Příběh nikde nevázne, nikde není žádné hluché místo. Naopak, děj se pořád posouvá kupředu, neustále se něco děje. Čtenář je už od počátku vržen do víru dění a pak je opravdu těžké knihu v průběhu čtení odložit.

Ovšem pozor – 15 minus není pro slabé povahy. Brutální scény jsou zde opravdu časté a mnohdy vykreslené do nejmenšího detailu a rozhodně proto nedoporučuju těsně před čtením snídat. Nemuselo by to dobře dopadnout…

Je však důležité zdůraznit, že nejde o žádnou bezduchou „vyvražďovačku“, kde tečou potoky krve. Tomáši Zářeckému se podařilo do příběhu vmísit kromě akce i mnoho zajímavých myšlenek a zamyšlení. Je hodně znát, že sám je proti podobným reality show a vykresluje je jako zrůdnost. Také nechává čtenáře zamyslet se nad tím, jestli je vítěz v podobné soutěži skutečně vítězem, když musel zabíjet a chovat se sám jako zvíře, aby přežil a jak pak s takovým vědomím může dál žít. Odhaluje lidskou povahu a chování člověka v krizovaých situacích, staví své postavy tváří v tvář smrti, zabývá se různými sociálními i globálními problémy.

15 minus je kniha, kterou by si měli lidé přečíst a zamyslet se nad ní. Je opravdu udivující, co se podařilo vytvořit tak mladému Čechovi. Nezbývá mi než tuto knihu všem doporučit.


Tomáš Zářecký se narodil roku 1988 v Chrudimi. Psal už od základní školy, na střední vedl vlastní dva časopisy. Velmi dobře se umisťoval v literárních soutěžích. V roce 2008 začal psát pro Pozitivní noviny, v kterých mu dosud vyšly takřka tři desítky článků. Kromě thrilleru 15 minus mu nakladatelství Moba vydala i druhou knihu Návrat na Longstray a i nyní pracuje na dalších příbězích.

Zdroj anotace a obálky knihy: MOBAknihy.cz
Fotografie a informace o autorovi: CzechFolks.com

2 thoughts on “KNIŽNÍ RECENZE: 15 minus

  1. To zní zajímavě 🙂 po přečtení série Hunger Games hledám něco, co by mě mohlo zaujmout, ale konečně nalezenou nejoblíbenější knihu (sérii) už asi nic nepřekoná 😛

  2. Právě jsem to dočetla a nemám slov….. ten konec mě dostal SPOILER uplne nejvic to s tim Hankem a pak s Donem a jeho tátou. Když zemřel Bakari tak už jsem si myslela, že tam všichni dojdou….hůř jsem se opravdu mýlit nemohla…..Kdyby aspon Gareth neumřel, měla jsem ho ráda, hodně jsem si ho oblíbila, nebo aspon kdyby sakra neumrel Donovo táta, to prostě vůbec nebylo fér jak to skončilo!!!! Ale i přesto jak skončila jsem hodně ráda, že jsem si jí přečetla, opravdu je napsaná hodně dobře, zaujala mě víc než jsem čekala….

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge