KINO: Bídníci

Filmy Filmy v kinech

Román Bídníci patří mezi jedny z nejznámějších a nejoblíbenějších francouzských děl. Když jej Victor Hugo roku 1862 sepsal a vydal, těžko si mohl představit, jak velký úspěch v průběhu let sklidí. Nejen, že se dočkal překladů do mnoha jazyků po celém světě, ale byl několikrát zfilmován či jinak zpracován. Mimo jiné se proslavila také jeho muzikálová podoba, jejíž hlavní melodie už alespoň jednou slyšel každý z nás. Nejnovější filmová podoba se do zahraničních kin chystá tyto Vánoce…

BÍDNÍCI

Hlavním hrdinou muzikálu, natočeném podle stejnojmenného románu Victora Huga, je Jean Valjean (Hugh Jackman), který je odsouzen na galeje za to, že ukradl kousek chleba. Po svém propuštění se z něj stává skutečný zločinec, který procitne ze svých hříchů až když biskup zapře před policií jeho loupež.

Deset let poté se stává starostou městečka Vigau, velitelem místní policie je však naneštěstí jmenován Inspektor Javert (Russell Crowe), který má s Valjeanem z galejí nevyřízené účty. (CSFD.cz)

Od roku 1934 bylo na motivy úspěšné knihy natočeno celkově 7 filmů a 1 seriál.V poslední filmové verzi z roku 1998 se v hlavní roli objevil Liam Neeson. V této verzi si mimo jiné zahrálo také pár českých herců. Známější nejspíš bude seriálové zpracování s tak slavnými jmény jako Gérard Depardieu, Christian Clavier, John Malkovich, Virginie Ledoyen. V Americe se můžou na nejnovější filmovo-muzikálovou formu těšit už tyto Vánoce.

  

Premiéra byla prozatím stanovena na 25.12.2012. Do českých kin film zamíří až 3. ledna 2013. V hlavní roli Jeana Valjeana se objeví Hugh Jackman, který umí nejen stylově likvidovat záporáky jako Wolverine, ale také zpívat. Doma má například cenu Tony a za své úvodní číslo při udělování Oscarů získal obrovskou pochvalu. Po jeho boku se objeví Anne Hathaway (ve filmu si nechala ostříhat své krásné vlasy), či Russell Crowe, Amanda Seyfried, Helena Bonham Carter a Sacha Baron Cohen. Postavu samotářky Éponine si zahraje Samantha Barks, která stejnou postavu zpívala také v muzikálu na pódiu Queen’s Theatre v Londýně. Ve filmu by měly zaznít známé melodie z muzikálové verze, takže se určitě máme na co těšit.

 

Marketingová kolečka okolo filmu se rozjela na plno. Annie Leibovtiz nafotila několik fotografií pro Vogue. Můžete se na ně podívat tady. Tvůrci filmu také pravidelně aktualizují profil na FaceBooku. Bídníci se v muzikálové podobě hrají dodnes. Na českou verzi se můžete zajít podívat do GOJA MUSIC HALL. Určitě nebudete litovat.

Informace i obrázky převzaty: Oficiální stránky filmu, Bontonfilm.cz, IMDB.com, CSFD.cz, Wikipedia.org

1 thought on “KINO: Bídníci

  1. Musím říct, že na tohle filmové zpracování mé oblíbené knihy se neskutečně těším. Podle traileru nabitá výprava a parádní dobové kostýmy, plus hvězdné obsazení (mí oblíbenci Hugh Jackman a Russel Crowe). Co si přát víc?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge