KNIŽNÍ RECENZE: Šerochodec

Knihy Knižní recenze

Harper je detektiv na volné noze, který se občas dostane do velmi nebezpečných situací. Jedna taková akcička jí stojí dvě minuty smrti. Když se probere v nemocnici, začíná kolem sebe pociťovat divné obrysy, které do normálního světa rozhodně nepatří. Musí vyhledat pomoc u jedné čarodějnice a jejího manžela, dalo by se říci vědce. Ti jí zasvětí do tajů Šera a Šerochodců – kterým se Harper stala.

Autorka: Kat Richardson
Série: Šerochodec, díl první
Originál: Greywalker
České vydání: Fantom Print, 2012
Žánr: urban fantasy, paranormálno, upíři

Anotace: Harper Blaineová pracuje jako celkem bezvýznamné soukromé očko. Při vyšetřování jednoho banálního případu je však surově napadena a útok nepřežije.
Přesněji řečeno, zůstane mrtvá dvě minuty.
Když se Harper probere v nemocnici, začne se cítit trochu… zvláštně. Vidí věci, které nedokáže popsat jinak než jako podivné: siluety vystupující z šedého mlžného oparu, vyceněné zuby, řvoucí obludy.
Harper ale nepřišla o rozum. Její „smrt“ ji přeměnila v Šerochodce. Nyní se dokáže pohybovat mezi naším světem a záhadnou přechodnou zónou, kde se vyskytují děsivé, nevysvětlitelné věci. Tento nový dar (nebo snad prokletí?) ji vtahuje do světa upírů a duchů, magie a čarodějek, nekromantů a artefaktů zla…
Ať se jí to líbí nebo ne.


Harper se začínají na sebe nalepovat jednotlivé zakázky, jak pro normální lidi, tak pro ty „nenormální“. Zaplete se s upíry, nekromanty a další havětí, která by normálně po světě rozhodně nechodila. Není jisté, jestli z toho vůbec vyjde živá a zdravá.

Šero je podivný paranormální svět – pro obyčejné smrtelníky nepochopitelný. Vyskytují se zde monstra z našich nejhorších nočních můr, s nimiž bychom se raději ani nescházeli. Upíři ovládají skoro celé město a mají všechno v malíčku. A také tu jsou nevyzpytatelní duchové, kteří chtějí získat vládu nad svým vlastním „tělem“.

Šerochodci ovládají možnost dostat se do tohoto podivného světa. Vidí ho a musí se s ním naučit žít. Koutkem oka mohou zahlédnout věci, které do běžného dne nepatří a musí si dávat velký pozor, aby se jim v Šeru nic nestalo. Pro Šerochodce se oba světy prolínají, a proto se musí naučit svou schopnost ovládat.

V nejedné recenzi jsem před přečtením knihy četla o divném překladu této novinky od nakladatelství FANTOM Print. Pár takových divně přeložených věcí jsem si ze začátku také všimla, ale abych pravdu řekla, tak mi to potom už ani nepřišlo. Nejspíš jsem si na to zvykla, nebo mi to přišlo normální. Prostě jedno z toho. Podotknout ale musím to, že pro mě osobně nebyla kniha ze začátku až tak čtivá, jako ke konci. Možná to bylo zdlouhavým stylem vyprávění a některými nudnými scénami, které bych možná klidně přeskočila.

Právě po jednom takovém názoru jsem byla docela naštvaná, že jsem si knihu vlastně koupila. Ale zase jsem toho od ní moc neočekávala, proto mě ani nezklamala. Ani nějak extrémně nepřekvapila. Podle mě se jedná o takový průměr, který by se mohl ještě v příštích dílech rozhodně rozjet. Harper je teprve se vším na začátku, na to beru ohledy. Musí se toho ještě tolik naučit a tolik pochopit, že by se to do jedné knihy prostě nevešlo.

Zaskočila mě tam jedna taková docela úsměvná věc, ze které bych já osobně docela vyšilovala, kdyby se mi přihodila. Co asi tak uděláte, když poprvé v životě potkáte upíra? Já bych na místě trnula hrůzou a křičela jako nějaký šílenec z Bohnic. Harper ovšem vůbec. Ta to brala s ledovým klidem. A ten mi nepřišel ani trochu normální. A ještě si toho pobudu pozvala k sobě do auta! Jako kdyby k ní někdo přišel s tím, že má AIDS a zítra umře a ona nad tím jenom mávla rukou. To mi trochu ubralo na „reálnosti“ knihy, což je škoda. Ale ona Harper vůbec většinu věcí brala až s přílišným klidem.

Šero by podle mě mohl být hodně zajímavý svět, kdyby byl více představitelný. Nedokázala jsem si to všechno v hlavě vytvořit, abych se do příběhu mohla pořádně vžít. Myslím si ale, že se to s postupem času zlepší a budu se v něm pohybovat jako doma.

Pro mě osobně to je takové průměrné čtení, které by se mohlo časem zlepšit, co se příběhu týče. S čtivostí to u mě už bylo horší. Normálně takovou urban fantasy čtu celkem rychle, protože se mi líbí. Tady to musel trošku pokazit ten styl. Ale přečíst se to dá i tak. Rozhodně jsem zvědavá na další díly, jak si Harper vlastně povede, co všechno se jí stane a s čím bude bojovat. Ono se Šerem není radno si zahrávat. To by udělal jen hlupák, který by tam mohl uvíznout.

Moje hodnocení: 70 %


Úspěšná americká spisovatelka, která se věnuje především žánru urban fantasy. Na výsluní přízně čtenářů ji vynesl cyklus Šerochodec, ve kterém představila sympatickou Harper Blaineovou, jež se živí jako soukromý detektiv v Seattlu, přičemž využívá paranormálních schopností získaných po oživení z klinické smrti. Kat vystudovala novinařinu, což jí dalo potřebný základ pro pozdější rozvoj coby spisovatelky. Její profesionální začátky jsou přitom spojeny prací pro počítačový průmysl, RPG hrami a dokonce i filmovým scénářem.


Zdroj anotace i obálky knihy: Fantom Print
Informace o autorce: Daemon.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge