Známe název i obálku posledního dílu romantické dystopie Matched!

Knihy Novinky

Včera večer se knižní blogovou komunitou rozšířila zpráva o názvu a obálce posledního dílu oblíbené dystopické romance Matched, která u nás i na Slovensku vychází pod názvem Dokonalý pár. Že jste o ní ještě neslyšeli? A co je vůbec ta dystopie zač? Tak na tyto otázky vám velmi ráda odpovím, stačí jen rozkliknout článek a pustit se do objevování neznámého…


Ti z vás, kteří mě znají z mé domovské stránky, určitě ví, jak moc mě celá tahle série uchvátila a že ji doporučuju, kde jenom můžu. Ale dřív než vás začnu přesvědčovat, proč byste sérii měli dát šanci, bych vám nejdřív měla osvětlit, co to ta dystopie vůbec je.

Dystopie

Jde o opak utopie, o společnost, která se vyvinula špatným směrem, většinou trpí pod totalitní formou nadvlády, omezováním svobody a občané jsou utlačováni politickým systémem. Vše vzešlo z přehnaného dodržování jednoho či více ideologických principů. Na poli literatury pro dospívající se žánr stal velice oblíbeným a vyhledávyným hlavně po úspěchu dystopické série Hunger Games, která se letos dočká i filmového zpracování.

Série Matched (Dokonalý pár)

První díl série se stal díky výborné propagaci velice očekávaným a chváleným již před samotným datem vydání. Jak je to možné? Inu, někteří recenzisti se knihy dočkali přednostně ve formě recenzních výtisků a své názory pak ventilovali dál a ještě víc tím podporovali  všeobecné nadšení. Přece jenom, už ta obálka prvního dílu dokáže člověka hodně nalákat. Hlavně v případě, že si na pěkné obálky potrpíte – jako třeba já. Samozřejmě jakmile se kniha dostala k širšímu okruhu čtenářů, objevili se také ti, které tolik neuchvátila. To je naprosto normální. Ne každému se může líbit všechno a právě ta rozdílnost názorů je v knižním světě to hezké.

O co tedy v knihách jde? O otevírání očí před skutečností, o hledání vlastního směru, o boji proti systému a samozřejmě také o lásce. Už mám za sebou obě dvě knihy v originále a jsem z nich opravdu nadšená. Mají v sobě něco, co mě nutí se nad samotnými myšlenkami postav zamýšlet a hloubat, říkat si, jak to vidím já a jestli s nimi a jejich činy souhlasím, případně, co bych v jejich případě dělala já.

Naši slovenští sousedé se knihy již dočkali, my si budeme na první díl počkat až na červenec. Druhý díl je prozatím naplánován na říjen téhož roku a třetí, poslední, pak na duben 2013. Data vydání se samozřejmě v budoucnu mohou ještě posunout. Na český překlad jsem dosti zvědavá, protože mě zajímá, jak si překladatel poradil například i s takovým slůvkem jako je matched. Zajímavé také je, že filmová práva zakoupilo nám již dobře známé studio Disney a v současné době se pracuje na scénáři.

Můj překlad oficiální anotace: Cassia vždy důvěřovala Společnosti, že bude činit ta správná rozhodnutí za ni: co má číst, na co se má dívat, v co má věřit. Takže když se Xanderova tvář objeví na obrazovce při jejím Zásnubním ceremoniálu, Cassia s naprostou jistotou ví, že je jejím ideálním druhem… dokud na obrazovce neuvidí tvář Kye Markhama dřív než zčerná.

Společnost jí řekne, že to byla závada, vzácná porucha, a že by se měla soustředit na šťastný život, který ji vede k soužití s Xanderem. Jenže Cassia nemůže přestat o Kyovi přemýšlet a když se do sebe pomalu zamilují, začne Cassia pochybovat o neomylnosti Společnosti a je postavena před nemožnou volbu: má si vybrat mezi Xanderem a Kyem, mezi jediným životem, jaký kdy znala a cestou, kterou se ještě nikdo neodvážil následovat.

Názory čtenářů

Včera večer jsem svým čtenářům položila otázku jestli už knihu četli anebo ne. A jaký na ni vlastně mají názor:

Katka: Nečetla, čekám na české vydání a neuvěřitelně se na ní těším. Moc se mi líbí nápad, který vedl k jejímu vzniku.

Nika: Ja som cakala kym bude po slovensky a velmi sa nanho tesim uz je objednany.

Mischa: Já už četla a jsem moc nadšená, líbila se mi. Na pokračování už se taky těším, ale čekám na vydání jiné paperbackové verze, ať mi to sedí.

Denča: Čekám na české vydání. A vážně se těším, protože ohlasy jsou zatím skvělé.

Kamila: Prečítala som – na môj vkus trochu sladké, ale inak celkový dojem dobrý, mám pocit , že tá „pravá akcia“ sa rozbehne v pokračovaní.

Ronnie: Nečetla – čekám na pohodlnost….čeština

Abyss: Mě se strašně líbilo, jak se to celé postupně celé víc a víc zaplétalo, protože hlavní hrdinka se konečně začala dostávat pod povrch jejich, na první pohled dokonalé, společnosti. A autorka do knihy vložila i dost zajímavé myšlenky, to je myslím to hlavní plus, že to není jen prázdná young adult kniha, která má pobavit mladší, ale nutí čtenáře, zamyslet se nad tím, co je správné a co ne. A jestli vůbec o něčem můžeme doslovně říct, že tohle znamená zlo a tohle dobro. Celou knihou mě také provázela myšlenka, která se mi do hlavy zakořenila díky dědečkovi hlavní hrdinky, on byl takový ten odrazový bod, byl i důvod proč to jeho vnučka i v těžké chvíli nevzdala, nebo jí ten důvod spíše dal.

Tereza: Četla a moc se mi to líbilo. Líbí se mi motiv s básní a tohle pojetí tak trochu „dystopického“ světa… nebo despotického :D. A taky mám slabost pro Kye, hezky nenásilně rozvíjela jeho postavu a náš pohled na něj. Sice v ně věřím, ale bojím se, že konec Crossed naznačoval trochu něco jiného, než se nabízelo. Můžu jen doufát, že nám to autorka nepřemotá ve snaze být super originální. Myslím, že by si zasloužili svůj happy ending. Jinak to ukazuje, jak sebedokonaleší systém má svoje pro a proti (a tím nemyslím jen tu Společnost, o rebelech mám svoji teorii na základě jednoho detailu z druhého dílu). Zpetně mi po přečtení Divergent (do kterého jsem se totálně zamilovala) zaujalo, že obě knížky si zakládají na rozdělení do tříd a funkcí. A vždycky toho někdo zneužije.

Co o poslední knize říká samotná autorka?

Přece jenom jste tento článek rozklikli s vidinou obálky a názvu. Všeho se dočkáte, ale až na samotném závěru článku. Teď si ještě přečtěte, co na poslední díl říká sama Ally Condie. Jde o můj volný překlad rozhovoru na webových stránkách Entertainment Weekly:

EW: Na konci druhého dílu jste na nás spustila obrovskou, obrovskou bombu, co se týče Xandera. Je tady nějaká šance pro jeho vykoupení?

Ally: Rozhodně. Vždycky existuje nějaký způsob vykoupení až do poslední stránky… a někdy dokonce i potom!

Čí pohled budeme sledovat tentokrát? Budete znovu pohledy střídat?

Ano, opět je budu střídat, protože tentokrát si i Xander zaslouží sdílet kus svého příběhu. Takže půjde o střídání pohledů mezi Xanderem, Cassiou a Kyem. Ti tři se podělí o vyprávění v závěrečném díle.

Jaký to byl pocit, udělat ze série jen trilogii?

Bylo to úžasné, ale zároveň i smutné. Smutné z toho důvodu, že jsem příběh pro teď ukončila a že mi tyto postavy i svět budou chybět. Ale zároveň jsem se cítila velmi dobře, protože jsem konečně dostala na papír scény, které jsem si několik let představovala jen ve své hlavě (tedy od chvíle, kdy jsem začala psát Matched) a viděla tak své tři hrdiny od začátku cesty až po její konec.

Nad čím teď pracujete?

Zrovna dodělávám úpravy na poslední knize. Ale už mám nápad na další román, s kterým začnu, jakmile dokončím revizi této. Jsem hodně nadšená z celého konceptu, světa a postav. Bude legrace zkusit prozkoumat něco nového někde jinde!

Vrátíte se někdy ke psaní o Společnosti?

Momentálně jsem s vývojem příběhu spokojená a spíš se zabývám novými projekty, ale nikdy neříkejte nikdy! Cítím, že příběh Cassii, Kye a Xandera je ukončený. Neříkám, že je nemůže někdy potkat něco nového, ale to se bude odehrávat spíše v myslích mých čtenářů. Knihy teď patří jim.


Abych vás ale už zbytečně nenapínala a splnila to, co jsem avizovala už dávno, na začátku článku, máte to mít!

Zdroje obrázků: allycondie.com, matched-book.com
Zdroj rozhovoru: EW.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge