Tina Frennstedt se vrací s dalšími Odloženými případy

Knihy Novinky

Kriminální inspektorka Tess Hjalmarssonová a její parťačka Marie Erlingová z oddělení Odložených případů policie v Malmö jsou zpátky. Tentokrát však nebudou s časem bojovat jen kvůli pachateli, který může kdykoliv udeřit znovu.

Celému oddělení totiž hrozí rozpuštění, a to i přes úspěch při dopadení sériového vraha z Valby. Nová šéfka i policejní ředitel argumentují omezeným rozpočtem a plánují reorganizaci, která se dotkne nejen jednotek v jižním Švédsku.

Tess, Marie a spol. se mají raději soustředit na aktuální zločiny, o které rozhodně není nouze. Na stole jim tak přistane případ kontroverzní malířky Mischy Lindbergové,  jejíž tělo bylo nalezeno ráno na Velký pátek u majáku v národním parku Stenshuvud. V odcizeném člunu poblíž místa činu technici zajistí vzorek zvláštní hlíny. Ta se přesně shoduje se šmouhami na kalhotách mladého pianisty Maxe Lunda, brutálně zavražděného v lese poblíž silnice č. 9. Obě vraždy dělí patnáct let a jediným pojítkem je právě tenhle malý detail. Jen díky pozornosti jednoho z techniků tak může tým vyšetřovatelů opět otevřít i Maxův starý případ a dokázat nadřízeným, jakým jsou pro policii přínosem.

© Gabriel Liljevall

Žádné zjevné spojení mezi oběťmi vyšetřování neodhalí, ale v Österlenu vyvolá řetězovou reakci. Co se tehdy večer Maxovi stalo? A jak to souvisí s Mischou? Končícími týmu detektivů specializovaných na odložené případy pomalu dochází čas na to, aby tuhle hádanku rozluštil. A jedna z postav, matka dvou dětí, začne mít podezření, že svého manžela vlastně moc dobře nezná…

Kriminální román Silnice č. 9 je druhou knihou ze série Odložené případy a volně navazuje na Nezvěstnou. Jeho autorkou je Tina Frennstedt, jedna z nejuznávanějších švédských novinových reportérek. Díky svým pracovním zkušenostem nabízí odlišný pohled, než většina autorů severských detektivek. Pro její knihy je tak charakteristické proplétání minulosti se současností, stejně jako propojení pracovních a soukromých životů jejích hrdinů. Sérii Odložené případy u nás vydává nakladatelství Jota.

Zdroje informací a obrázků: Jota.cz, goodreads.com, novinka-mesice.cz 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge