Láska za časů YouTube

Knihy Představujeme

Žijeme v době, které vládnou sociální sítě. S ostatními sdílíme, co během dne děláme nebo co jsme měli k obědu. Co když ale žijete v rodině, která světu ukazuje úplně všechno? Je vůbec možné si uchovat alespoň trochu soukromí?

Cali, hlavní hrdince románu Příběhům o lásce věřit zakázáno je sedmnáct a YouTube je neoddělitelnou součástí jejího života. Vždyť její rodina má kanál se dvěma miliony fanoušků a jejím přítelem je současný nejznámější youtuber Gerard. Cali samotné nikdy nepřišlo divné být neustále na očích, nikdo jí neporadil, jak toho o sobě neprozrazovat příliš. Někteří sledující se k ní proto chovají, jako by jim snad patřila. Cali dobře ví, že všechna ta videa a reklama její rodinu živí, jenže jí tahle absolutní ztráta soukromí začíná vadit, kdežto její máma kameru v podstatě nedá z ruky.

Jednoho dne se její cesta zkříží s Héctorem, který žije v úplně jiné realitě. Bydlí v dětském domově, snaží se vypátrat svou rodinu a hledá své místo v životě. Jeho jedinou vzpomínkou na minulost je kazeta s písničkou, kterou hraje na kytaru v metru a doufá, že ji někdo jednoho dne pozná. Do světa Cali vpadne dost neomaleně, ale ona díky němu začne postupně zjišťovat, že i její hodnoty se dávno změnily.

Román Příběhům o lásce věřit zakázáno není navzdory názvu žádnou prvoplánovou lovestory. Podle ohlasů ze zahraniční je kniha sice zařaditelná do kategorie young adult, ale hodí se i pro rodiče youtuberů a influencerů. Ruescasovi se podařilo smíchat současná témata, zajímavé postavy i hluboký příběh se silnou atmosférou. „Je to kniha o ničivé síle sociálních sítí, přátelství, tajemstvích, zlomených srdcích, zradách, pocitech, záhadách, filmech a Bouřlivých polibcích.“ (Isa Cantos, recenze na goodreads.com)

Prostředí YouTube není cizí ani autorovi knihy Příběhům o lásce věřit zakázáno. Javier Ruescas (*1987) je autorem mnoha románů a povídek, patří mezi oblíbené spisovatele young adult literatury. Je také editorem a učitelem tvůrčího psaní, má za sebou řadu mezinárodních přednášek o podpoře čtení a nových technologií. Kromě toho se aktivně věnuje sociálním sítím. Na svém YouTube kanálu má více než 300 000 odběratelů, kterým mimo jiné představuje různá díla španělské a latinskoamerické literatury.

Knihu Příběhům o lásce věřit zakázáno vydalo v červnu nakladatelství Šulc-Švarc a zakoupíte ji například na eshopu KNIHCENTRUM.cz.

Zdroje informací a obrázků: Knihcentrum.cz, sulc-svarc.cz, javierruescas.com 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge