Jak Amari Petersová pobláznila knižní svět

Novinky

Občas se na knižním trhu objeví autor, jehož debutová kniha dokáže rozvířit i jinak stojaté vody a zaujmout hned na několika frontách, i když má v ruce prakticky jen draft knihy a za sebou roky plné odmítnutí. B. B. Alstonovi a jeho Amari se to povedlo i díky příspěvku na sociální síti.

Tradiční zahraniční žebříček nejprodávanějších knih The New York Times Best Sellers obvykle neskrývá žádná velká překvapení. Často jde o prověřené spisovatele či jinak známé osobnosti, oblíbená témata a aktuální náměty. Od začátku roku se v dětské kategorii drží také titul s názvem „Amari and the Night Brothers“. Pro někoho možná překvapivě, protože o autorovi ani jeho knize do té doby neslyšeli, pro jiné zaslouženě, protože na tenhle kousek čekali téměř rok.

Příběh amerického spisovatele B. B. Alstona však začal mnohem dříve. On sám sice nepatří mezi autory, kteří začali psát „do šuplíku“ již v útlém věku, naopak se rozhodl příběh, který měl dávno promyšlený a nosil jej v hlavě, sepsat na papír až po třicítce. Několik dalších let se snažil prorazit tradičními metodami – oslovoval literární agenty, kterým knihu bezúspěšně nabízel. Až ve chvíli, kdy se rozhodl se soustředit na kariéru ve zdravotnictví, narazil v říjnu 2018 na Twitteru na kampaň #DVpit, která nabízí zviditelnění tvůrcům z menšin. Alston se proto rozhodl zariskovat a zveřejnil stručný souhrn knihy inspirované jeho oblíbeným filmem.

„Jednou jsem sledoval Muže v černém a říkal si, co kdyby nešlo jen o mimozemšťany? Co kdyby existoval úřad, který se staral o mýty a legendy? Pracoval jsem na tom pro zábavu, během studijních přestávek, a jednoho dne se mi v hlavě objevila Amari. Byla dítětem z podobného prostředí, jako já sám, malá černoška ze skromných poměrů, a já hned věděl, jakým způsobem bude mluvit a myslet. Tak jsem se toho chopil. V té době nebylo moc fantasy knížek pro děti s černošskými hlavními hrdiny a myšlenka psát o někom takovém mě nadchla,“ prozradil Alston o zrodu své série. Po zveřejnění draftu na sociální síti dostaly věci rychlý spád. Příběh totiž zaujal Gemmu Cooper z agentury The Bent Agency, se kterou pak na textu tři měsíce pracovali, než ho nabídli dál. Pak už se nabídky jen hrnuly. Kniha Amari and the Night Brothers se stala hitem boloňského veletrhu, který proběhl na začátku dubna 2019. Během pár dní bylo uzavřeno 19 smluv o vydání knihy, často formou aukce, a největší bitva se strhla o filmová práva, která nakonec získalo studio Universal.

O čem vlastně kniha je? Quinton Peters byl zlatým chlapcem nízkopříjmové čtvrti Rosewood, který získal plné stipendium na dvě různé prestižní univerzity. Když však zmizí, nedokáže jeho 13letá sestra Amari pochopit, proč se tím nikdo moc nezabývá. Proč neplní jeho zmizení zprávy? Proč policie automaticky předpokládá, že se zapletl do něčeho ilegálního?
Pak Amari najde ve skříni svého bratra tikající kufřík, který je určen jen pro ni. Zdá se, že o Quintonovi opravdu nevěděla všechno. V kufříku totiž objeví nominaci na letní tábor záhadného Úřadu pro nadpřirozené záležitosti. Amari si je jistá, že odpovědi na její otázky najde právě tam, pokud tedy dokáže přijmout skutečnost, že mořské panny, trpaslíci, yettiové a kouzelníci opravdu existují a že její spolubydlící bude drakodlačice.
Amari musí změřit síly s dětmi, které o nadpřirozeném světě ví celý svůj život a dokážou rychle odpovědět na otázky typu „které dvě z Velkých stvůr přebývají v Atlantiku“ nebo „jak starý je Merlin“. Už jen orientace budovou Úřadu s cedulemi „Směr Odbor utajených míst – a nebo ne?“ je pro ni oříškem. A jako by tohle nestačilo, každému stážistovi je vrozený talent proměněn v nadpřirozenou schopnost, která jim usnadní budoucí práci – jenže Amari získá schopnost, která je proti předpisům. Jako by potřebovala ještě víc vyčnívat.
Když začne zlý kouzelník ohrožovat celý nadpřirozený svět a její vlastní spolužáci v ní vidí nepřítele, připadá si Amari tak osamělá, jako ještě nikdy. Jenže když nesloží tři zkoušky, pak se nikdy možná nedozví, co se stalo Quintonovi.

První díl chystané trilogie Supernatural Investigations vyšel v angličtině koncem ledna a na serveru Goodreads si Amari drží vysoké hodnocení 4.53 z 5 od více než pěti tisíc čtenářů. Práva již byla prodána do více než 25 zemí či jazyků včetně češtiny a slovenštiny, takže se snad překladu dočkáme co nejdříve.

Zdroje informací a obrázků: TheBookseller.com, NYTimes.com, PublishersWeekly.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge