Příběh z Levandulového pokoje vychází knižně

Knihy Novinky

Román Levandulový pokoj, bezesporu nejznámější knihu německé spisovatelky Niny George, asi není třeba nějak dlouze představovat. Pařížský knihkupec Jean Perdu se svou Literární lékárnou v něm hledal řešení různých bolístek duše, ale svou vlastní vyléčit nedokázal. Teď vychází v češtině knížka, která v příběhu Levandulového pokoje hrála důležitou roli – Světla jihu tajemného Sanaryho.

Už dvacet let se Perdu vrací k útlému dílu neznámého autora. Byla to totiž poslední kniha, kterou četl se svou velkou láskou Manon, než jednoho rána beze slova zmizela. Je to kniha plná francouzského jihu, lásky a alchymie knih. Světla jihu jsou jeho útočištěm a on má pocit, že je autor pod pseudonymem Sanary napsal jen pro něj. A tak se ho rozhodne vypátrat.

Hlavní hrdinkou Světel jihu je Marie-Jeanne, malá osiřelá holčička, kterou úřad svěří do péče bezdětným manželům. Dívka se stane doslova jejich slunečním paprskem. Jednoho dne se Marie-Jeanne rozhodne, že se stane spisovatelkou, a tak si Francis, který do té doby knihy nečetl, pořídí pojízdnou knihovnu, bibliobus. Společně cestují malebnými jihofrancouzskými městečky a vesničkami a skrze knihy pomáhají návštěvníkům knihovny, ale i sami sobě.

Levandulový pokoj se od svého vydání dočkal překladu do takřka čtyř desítek jazyků a Nina George za ty roky dostala nespočet dotazů, ve kterých pisatelé po Perduově milované knize pátrali. Proto se autorka rozhodla román, který do té doby existoval jen v její představivosti, doopravdy napsat a vyjádřit skrze něj svůj tajný vztah ke knihám. Vznikl tak příběh o mnoha tvářích lásky, který teď nakladatelství MOBA přináší také českým čtenářům. Vychází již 8. dubna 2021.

Zdroje informací a obrázků: MOBAknihy.cz, Amazon.de

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge