Příští zastávka vesmírných baronů: Mars

Knihy Novinky

Jednoho dne se budeme s největší pravděpodobností rozhodovat, zda strávíme dovolenou u některého z měsíčních moří, nebo dáme přednost třeba vyhlídkovému letu nad Zemí. Nová strhující kniha o tvůrcích kosmických projektů s názvem Vesmírní baroni vás přesvědčí, že nic není nemožné. Cíle těchto nadšenců jsou totiž tak vysoko, jak jen to jde.

Malý krok pro člověka, velký skok pro turismus

Ještě na začátku 20. století byly vesmírné dálky jednou velkou neznámou. Ale poté, co se prvnímu člověku podařilo úspěšně doletět do kosmu, začaly události nabírat na obrátkách. Následovala první lidská stopa na Měsíci a od té doby bylo jasné, že věda se dokáže posunout ještě mnohem dál. O padesát let později rozehrává několik vlivných mužů partii o ovládnutí vesmírného turismu. Patří mezi ně ambiciózní inovátor a šéf Tesly Elon Musk, Jeff Bezos, který stojí za impériem Amazonu, nebo třeba britský vizionář Richard Branson. Vesmírnému programu věnoval značné úsilí také spoluzakladatel Microsoftu Paul Allen, který ovšem v říjnu 2018 podlehl vážné nemoci.

Tito podnikatelé/miliardáři mají díky svým penězům možnost měnit velkou rychlostí jedno odvětví za druhým a v jejich hledáčku se nyní ustálil vesmír. A tak jsme mohli být svědky vzniku společností s názvy jako vystřiženými ze sci-fi filmů. Hlavními konkurenty jsou dlouhodobě Bezosova společnost Blue Origin a SpaceX Elona Muska, na paty jim ovšem šlape také Bransonova Virgin Galactic.

Obchodníci s vesmírným nekonečnem

Zásadním úskalím futuristických plánů byla především bezpečnost a nutnost vyřešit přistání na Zemi na cestě zpět. Jak píše autor, „navzdory všem pokrokům v oblasti raketového výzkumu byly starty pořád jen kontrolované exploze hořlavé směsice pohonných látek. Stejně jako kdokoli jiný, i Musk dobře věděl, že raketa se může proměnit v ohnivé peklo i kvůli jediné chybě, dokonce kvůli něčemu tak nepatrnému, jako zrezivělá matka“.

Každý z vesmírných týmů zvolil úplně odlišnou strategii. Když se podařilo vyvinout opakovaně použitelné rakety, které by dokázaly vzlétnout a zase přistát na Zemi, byl to pro konstruktéry i jejich napjaté mecenáše naprosto revoluční okamžik. Znamenalo to totiž podstatné snížení nákladů, a tím i větší dostupnost letů pro cestovatele. Na to si však ještě budeme muset chvíli počkat. I když je zájem veřejnosti obrovský, fascinující dobrodružství letu do kosmu zatím stále není nijak levná záležitost, proto si místa ve speciální raketě či kapsli, která vynese turisty do závratných výšin nebo s nimi obletí Zemi, zarezervovala zatím jen hrstka pasažérů.

Američan Christian Davenport mapuje vesmírný závod s novinářskou přesností od jeho prvopočátku. Kniha Vesmírní baroni vychází kromě faktů také z exkluzivních rozhovorů s hlavními aktéry.  Dozvíte se o úspěšných i neúspěšných pokusech, o haváriích, zklamání, osobních sporech i pocitech absolutní euforie. Nechte si vyprávět napínavé příběhy výjimečně cílevědomých osobností, které každým dnem posunují hranice možností člověka ve vesmíru.

Zdroje informací a obrázků: Prah.cz, kniha-mesice.cz 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge