První fotky Duny jsou tu

Filmy Knihy Novinky

Dlouho očekávaná hvězdně obsazená adaptace oblíbené knižní předlohy by se snad letos měla dostat do kin. Proto je potřeba se pořádně nalákat alespoň fotkami.

Sága Duna amerického spisovatele Franka Herberta patří do zlatého fondu světové science-fiction. Vypráví o pouštní planetě Arrakis, na níž se nachází jediný zdroj koření prodlužujícího lidský život a propůjčujícího člověku mimořádné psychické schopnosti. Svému autorovi získala nejen literární ceny, ale především miliony čtenářů na celém světě.

Příběh se točí kolem dějin rodu Atreidů, válčících s tyranskými Harkonneny, a kolem svobodného pouštního kmene Fremenů. Středem zájmu je malá planetka s naprostým nedostatkem vody, zvaná Duna. Na té by nebylo absolutně nic zajímavého, nebýt toho, že skrývá jediné známe naleziště koření zvláštního druhu.

Domorodci mu říkají melanž. Má obrovskou moc – prodlužuje lidský život a poskytuje člověku mimořádné psychické schopnosti, což má klíčové využití také v meziplanetární dopravě, bez které by se celý vesmír rozpadl. Není tedy divu, že je kolem planetky takový humbuk.

Když se Harkoneové rozhodnou vyvraždit rod Atreidů, přežije jen mladý Paul Atredeis a jeho matka Lady Jessica. Uprostřed nehostinné pouště se jich ujmou tajemní fremeni, kteří věří, že Paul je se stane jejich vyvoleným prorokem. A ukáže se, že mají pravdu. Válka o Dunu a osud vesmíru začíná.

Filmové adaptace se chopil Denis Villeneuve, který stojí například za Blade Runnerem 2049, Příchozími nebo Sicariem. Natáčelo se na území Jordánska, Spojených arabských emirátů, Maďarska, Norska a Rakouska. Natáčelo se od března do července roku 2019. Do hlavní role Paula byl obsazen Timothée Chalamet a jeho matku si zahraje Rebecca Ferguson.

Dále se můžeme těšit na Joshe Brolina, Zendayu, Oscara Isaac, Javiera Bardema, Davea Bautistu, Charlotte Rampling, Stellana Skarsgårda nebo Jasona Momou. Nejde o první zpracování oblíbené knižní série. Už jsme se dočkali filmu i několika seriálů. Film má prozatím stanovenou českou premiéru na 17. prosince tohoto roku.

Zdroj informací a obrázků: EW.com, VanityFair.com, DarkHorizons.com, Berdist.com, IMDb.com, DatabazeKnih.cz, CSFd.cz, Moviezone.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge