Kniha Je to na tobě nechává vyřešení případu na čtenářích

Knihy Představujeme

Na pulty českých knihkupectví nedávno dorazila kniha britské spisovatelky S. K. Wrightové popisovaná jako „mrazivý thriller se znepokojujícím vyústěním“. Vyřešíte záhadu novinky Je to na tobě?

Evu Pieachowskou všichni milují. Na wimbledonské střední škole St. Martin’s patří k nejlepším studentům, je kapitánkou netballového a tenisového týmu, je krásná, vtipná, zkrátka perfektní. Do maturitního plesu sice zbývá dlouhých devět měsíců, ale Eva je jasnou favoritkou. Tedy alespoň byla. Naposledy ji totiž viděli v pátek večer na párty u Roba Penningtona, od té doby jako by se po ní slehla zem.

V pondělí si pro jejího přítele přijde policie a odvedou ho k výslechu. Luke Jones je totiž poslední, s kým byla Eva spatřena. Když ve středu najdou v lese její bezvládné tělo, nevypadá to pro něj vůbec dobře. Měl motiv, prostředky, příležitost a na místní policejní stanici není žádným nováčkem. Policie sice nemá všechny informace, ale i to málo do sebe zapadá. Jenže Luke není jediný student na St. Martin’s, který má co skrývat.

Celý příběh knihy je proložen blogovými články, příspěvky na sociálních sítích, komentáři, konverzacemi z WhatsAppu a zápisky z Evina tajného deníku. Čtenář tak získává střípky informací, dívá se na vše z různých úhlů pohledu a je pouze na něm, aby tuhle mozaiku poskládal. Jenže co je skutečnost a co pouhá spekulace? V téhle hře jde o všechno a někteří jsou ochotní udělat cokoliv, aby ochránili svou vlastní budoucnost.

Je to na tobě přináší zajímavý náhled na téma předsudků, nutí čtenáře zpochybňovat vlastní závěry a odhaluje způsob, jakým současná společnost jedná s outsidery. Je totiž velice jednoduché být „v nesprávný čas na nesprávném místě“, pokud zrovna úřady hledají někoho, komu by to mohly dát za vinu. Kdo je však doopravdy vinen?

S. K. Wright je ve skutečnosti pseudonymem britské autorky Sam Millsové. Young adult thriller Je to na tobě je jejím prvním románem přeloženým do češtiny. Knihu vydalo ostravské nakladatelství Bookmedia a stala se Novinkou měsíce března 2020 ve stejnojmenném literárním projektu.

Zdroje informací a obrázků: bookmedia.cz, novinka-mesice.cz, bookriot.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge