Karin Lednická vydává svůj první román

Knihy Novinky Představujeme

Karin Lednická se rozhodla opustit vydávání překladové beletrie a vydala se na dráhu spisovatelky. Koncem února vychází její románová prvotina s názvem Šikmý kostel.

Kniha nese podtitul „románová kronika ztraceného města, léta 1894–1921“ a její děj je zasazen do staré Karviné, města, které dnes již prakticky neexistuje. Někdejší pastevecká vesnice dosáhla svého rozkvětu díky těžbě černého uhlí, která nakonec znamenala i její zkázu. Více napoví oficiální anotace knihy:

Kniha začíná obrovským důlním neštěstím roku 1894, které drsně zasáhlo do života obyvatel celého kraje. Patří mezi ně i hrdinové této knihy, jejichž pohnuté osudy můžeme po následující čtvrtstoletí sledovat.

Barbora, Julka a Ludwik jsou představiteli tří naprosto odlišných dějových linií, které se však na mnoha místech proplétají a vytvářejí plastický obraz polozapomenutých časů, jejichž drsnost je pro dnešního čtenáře v mnoha ohledech téměř nepředstavitelná. Každý z hrdinů čelí životním výzvám po svém: někdo se jim trpně poddává, jiný se snaží uchopit šance, které mu kvasící doba nabízí. Do všech osudů však opakovaně a nemilosrdně zasahují velké dějiny, které úsilí obyčejného člověka mohou snadno proměnit na prach. Anebo ne.

Příběh je vystavěn na skutečných událostech, z nichž mnohé doposud nebyly v české románové tvorbě zpracovány. Vyprávění ubíhá v dramatickém tempu a natolik autenticky, že se děj před očima čtenáře mnohdy mění na film zaznamenávající i to, co donedávna zůstávalo skryto ve třinácté komnatě české historie. 

Kniha je prvním dílem zamýšlené trilogie, která postupně zmapuje vývoj karvinského regionu od konce 19. století až do roku 1970. Půjde tedy o beletristické pojetí historických událostí, kterým se zatím v česky psané literatuře prostoru příliš nedostalo. Autorka nás proveden nejen počátky a obdobím rozmachu hornictví, ale odhaluje také nepříliš povědomý význam Karviné pro evropskou smetánku. Díky rodu Larischových se sem totiž s oblibou sjížděli kvůli jedněm z nejelegantnějších a nejdražších lázní v Evropě. Hrdiny příběhu jsou však běžní lidé, kteří se musí poprat s nepřízní osudu, Velkou válkou a nakonec i česko-polskou nevraživostí. Hned po skončení 1. světové války se totiž rozhořel spor o umístění státní hranice, který fakticky ukončila až dohoda z roku 1958.

Šikmý kostel už před svým vydáním získal podporu například od spisovatelky Aleny Mornštajnové nebo herečky Marthy Issové:

„Šikmý kostel vypráví o světě, který zmizel, a my jsme na něj zapomněli. Jezdíme do dalekých zemí poznávat staré civilizace a obdivovat města ztracená v džungli, a nemáme tušení, že jedno zmizelé město se nacházelo na severovýchodě naší země.
Karin Lednická nás ve svém poutavém, svižně plynoucím a dramaticky gradujícím románu zve na místa, jejichž pohnutou historii zapadaly vrstvy ubíhajícího času. Ráda jsem autorčino pozvání přijala a nechala se unést vyprávěním o světě, v němž bylo snadnější umřít než žít, o světě plném dolů, uhelného prachu, každodenní dřiny a zoufalství, ale také přátelství, lásky a naděje.“
Alena Mornštajnová, autorka bestsellerů Hana a Tiché roky

„Román Šikmý kostel od Karin Lednické mě zasáhl přímo do srdce. Od prvních stránek knihy jsem měla pocit, že cítím vůni louky, stodoly a chalupy, že všechny ty příběhy se dějí lidem, které dávno a blízce znám. Vždy jsem měla ke kraji kolem Ostravy a Karviné silné pouto. Jakoby se tam pod drsným a tvrdým povrchem schovávala spousta něžného citu.
Ale po přečtení této románové kroniky dostal můj vztah ještě jiný rozměr. O mnoha dějinných událostech jsem neměla vůbec tušení. Kolik krve bylo prolito během česko-polského konfliktu. Kolik tragických osudů bylo zapomenuto. Ale díky tomuto textu se dostávají znovu na světlo a já věřím, že je to důležité. Že je důležité vědět, kdo byli ti, díky kterým jsme tu dnes my. Že je důležité vážit si každého dne života, jaký dnes můžeme žít.
Šikmý kostel je mimořádný, citlivě a chytře napsaný román, který mi tyto zásadní věci připomněl. Krásnou formou. A tak to má v umění být.“
Martha Issová, držitelka Českého lva za roli v televizní minisérii Dukla 61

Karin Lednická se narodila v Karviné, vyrostla v Havířově a nyní žije v Ostravě. Začátkem devadesátých let psala zprávy v regionálních periodikách a zabývala se také kulturní publicistikou. V letech 1993-1994 studovala v Londýně angličtinu a anglickou historii. Po návratu z Anglie se dva roky věnovala překladům beletrie, dalších 20 let působila jako nakladatelka a editorka. Její autorskou prvotinu vydává nakladatelství Bílá vrána už 20. února 2020.

Knihu Šikmý kostel je možné už teď předobjednat například na eshopu knihcentrum.cz.

Zdroje informací a obrázků: karinlednicka.cz, knihcentrum.cz; Foto © Radka Homolová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge